În inimă pentru totdeauna: Peru

by Andreea Vasile

Clara Durán are 28 de ani și este artist vizual. ”Baza mea este fotografia, pe care o integrez cu mai multe formate media, pictură, poezie, sunet și video. Nucleul meu de cercetare este apa și imaginația materiei prin sinestezie. Aprofundez relația omului cu natura oferind experiențe senzoriale prin instalații expoziționale. Pentru mine, a călători înseamnă a deschide un nou portal, a înțelege lumea printr-o altă prismă, dintre milioanele care sunt, a trezi ceva necunoscut în mine și a captura aceste emoții prin fotografie,” spune Clara, care a fost una dintre călătoare în prima aventură în Peru organizată recent de Rezan.

Pentru că merg de doi ani de zile în călătorii cu Rezan și până acum, alături de el, am vizitat India și Nepal, iar anul acesta voi ajunge în Vietnam, sunt curioasă să aflu cum percep și alți oameni, care au experiențe similare cu ale mele, destinațiile în care ajung. Mai ales că nicio călătorie cu Rezan nu e o simplă vizită a unui alt loc, ci un rollercoaster de emoții, revelații și promisiunea reîntoarcerii în călătorii viitoare.

Următoarea călătorie în Peru în care mai sunt locuri libere va avea loc la anul, pe 27 aprilie. 

Cooperativa textile Pisac-Foto Clara Duran.jpg

Cooperativa de textile Pisac

Cum ai aflat despre călătoria în Peru?

Așteptam cu nerăbdare această călătorie de când era doar o dorință. Acum doi ani și jumătate eram în Rishikesh, India, la un retreat de yoga, tot cu Rezan, și am vorbit despre această destinație. De atunci, am rămas atentă până la momentul în care ideea s-a sedimentat, mă gândeam, “It’s finally happening!”

Ce anume din această călătorie te-a atras cel mai mult și unde îți doreai să ajungi?

Această călătorie a fost un evantai de culori. Fiecare loc a avut o parte esențială în toată experiența și sunt încântată de toate momentele trăite, cele grele și cele frumoase, toate ne învață ceva. Am încercat să merg fără așteptări, ca să mă surpindă fiecare detaliu. O dorință cu care m-am dus a fost de a crea un proiect fotografic cu oameni în natură, în momentele în care timpul îmi permitea.

Rezan este un om care face lumea asta mai bună, inima ți se deschide când petreci timp alături de el

Trekking Salkantay ziua 3, Machu Picchu in spatele nostru, cu ghizii Amadeo Valer si Julio Cesar Barrientos-Foto Clara Duran.jpg

Trekking Salkantay, ziua 3, cu Machu Picchu în spate și cu ghizii Amadeo Valer si Julio Cesar Barrientos

De ce ai ales să faci această călătorie alături de Rezan?

Când m-am mutat în România, în 2015, l-am cunoscut foarte repede pe Rezan. Căutam un instructor și un studio de yoga să continui practica mea ghidată. Am avut mult noroc să ajung la el și s-a creat o conexiune specială din primul moment. Rezan este un om care face lumea asta mai bună, inima ți se deschide când petreci timp alături de el. Cu înțelepțiunea și experiența lui, călătoria nu putea să fie altceva decât deosebită.

Ce ți-a plăcut la felul în care Rezan a realizat această călătorie?

Călătoria s-a simțit croită piesă cu piesă, cu gândul de a avea o experiență mai apropiată de viața locală și mai îndepărtată de turismul tipic. Deși nu sunt om de călătorii organizate în grup, cu Rezan este o altă poveste fiindcă sunt organizate altfel și în același timp atrag oameni cu care te simți comfortabil, creându-se grupuri minunate.

Lacul Titicaca spre Insula plutitoare Uros, mama si copil-Foto Clara Duran.jpg

Lacul Titicaca spre insula plutitoare Uros, mamă și copil

Ați fost pe drum trei săptămâni. Cum este să fii în mișcare, ca turist, o perioadă atât de lungă?

Pentru mine a fost o durată perfectă. Mi s-a părut că fiecare calup ne-a pregătit pentru următorul, iar ultima săptămână nu ar fi avut aceleași impresii fără trăirile săptămânii anterioare. A fost foarte plăcut să fim ghidați prin experiențe, orașe și altitudini diferite, ca și cum ar fi un fel de destin pentru a încheia un capitol în viața fiecăruia.

Care au fost momentele tale preferate din această călătorie?

Au fost multe momente diferite, cu aceeași intensitate. Momente în care îmi dădeam seama că se creau prietenii noi, momente în care simțeam că se schimba ceva în mine, de formă definitivă, momente în care râdeam când nu puteam să cred frumusețea peisajului pe care o vedeau ochii mei.

Padurea Amazoniana in raul volcanic Aguas Calientes, cu Juanita din Comunidad Nativa Vista Alegre-Foto Clara Duran.jpg

Pădurea amazoniană și râul vulcanic Aguas Calientes, cu Juanita din Comunidad Nativa Vista Alegre

Unde ți-a plăcut cel mai mult?

Cel mai frumos și cel mai greu a fost trekking-ul Salkantay. A fost o mare provocare din punct de vedere fizic și mental și a fost o mare metaforă a vieții. Step by step, don’t give up, you’re strong and you can do anything, enjoy the journey, you’ll get to the top when it’s time! Tot traseul a fost sublim și mi-ar fi plăcut să stau mai mult să-l admir, să fac fotografii, să scriu, dar având orele de lumină limitate și atât de mulți kilometri, mergeam într-un ritm foarte dinamic. Era și un moment glorios când ajungeam în vârf și făceam o pauză pentru a recupera respirația și pentru a îmbrățișa peisajul.

De ce te-a impresionat Peru?

Peru a fost un evantai de culori și melodii. Muzica și arta lor m-au impresionat și mi-au influențat creativitatea. Conexiunea lor cu “Pachamama” și cum o manifestă prin simboluri textile, versuri frumoase și ritmuri amazonice.

Drumul spre Machu Picchu-ziua 4 Salkantay-Foto Clara Duran

Drumul spre Machu Picchu, ziua 4, Salkantay

În Peru, oamenii încă se uită la stele și se lasă ghidați de ele

Cum ai descrie unor viitori călători în Peru această țară?

Peru este o țară cu mare diversitate de peisaj și de oameni. Natura te invită s-o înțelegi și să mergi alături de ea, îți arată puterea ei când ești dispus să petreci timpul în condiții grele, climatice și topografice. Locurile cele mai frumoase sunt cele mai inaccesibile. Iar oamenii sunt călduroși, simpatici și plini de cunoaștere. În Peru, oamenii încă se uită la stele și se lasă ghidați de ele.

Care sunt trei sfaturi de călătorie pe care le-ai oferi unor viitori călători în Peru?

Să mergi cât de lejer poți, fiecare gram de bagaj contează și, cu cât ai mai puțină greutate în spate, cu atât experiența va fi mai bună. Să fii cu inima deschisă și fără idei preconcepute. Să îți setezi o intenție sau mai multe, o întrebare la care ai vrea un răspuns la final. Să mergi cu un scop, oricare ar fi el, pentru a deveni mai liber și mai fericit. Această călătorie este una de vindecare și de putință.

Fetita la cooperativa textila din Pisac-Foto Clara Duran.jpg

Fetiță la cooperativa textilă din Pisac

Unde ți-ar fi plăcut să rămâi mai mult?

Aș fi vrut să stau mai mult în munții Anzi, în trekking-ul Salkantay, să facem tot traseul în mai multe zile, având timp de relaxare pentru mai multe fotografii cu oameni. Oricum, înțeleg că scopul trekking-ului era altul, așa că m-am bucurat mult de ritmul pe care l-am avut. Doar că, fiind artist, ochiul meu fotografic vrea să capteze multe imagini. În junglă am avut această oportunitate fiindcă am avut timpul de a cunoaște mai bine oamenii, creând o bază de încredere pentru a face o fotografie. Pentru lucrările mele am nevoie de povestea omului, senzațiile experienței fotografice și impresiile legate de elementele naturii. Acum construiesc proiectul din Peru prin cinci role de film pe care le-am developat. Vor putea fi găsite pe www.claraduran.com.

Ce ai învățat despre tine în această călătorie?

Fiindcă sunt mai multe experiențe challenging, fizic și mental, rămâi în pielea goală într-un fel. Te întâlnești cu tine fără preocupările moderne, inutile, de zi cu zi, și ajungi la rădăcina ta: sentimentul cel mai frumos de a fi conectat și aliniat cu nucleul tău. Îți dai seama cât de simplu este totul, că ai nevoie doar de o respirație conștientă și gânduri pozitive ca să faci orice, că suntem unul cu natura și suntem puternici ca ea.

Rezan este un om foarte înțelegător, calm în orice situație și pozitivitatea lui este contagioasă

Drumul spre Rainbow Mountain-Foto Clara Duran.jpg

Drumul spre Rainbow Mountain

În ce alte destinații ți-ar mai plăcea să mergi cu Rezan?

De o vreme sunt atrasă de America de Sud, de tradițiile lor, de arta vizuală și combinația culorilor, de muzica folclorică electronică cu influențe din munții Anzi și pădurea amazoniană. Chile, Argentina, Ecuador, Columbia, Brazilia ar fi țările pe care mi-ar plăcea să le vizitez cu Rezan.

Cum este Rezan în rol de organizator și însoțitor?

Rezan este un om foarte înțelegător, calm în orice situație și pozitivitatea lui este contagioasă! Are un spirit de “smart travelling” ca să avem o experiență bună, fără să ne golim buzunarele. Cum spuneam mai devreme, călătoria a fost organizată ca și cum ar fi fost un destin și ce urma avea sens după experiențele de dinainte. Rezan este și o mare sursă de sfaturi legate de călătorie, despre wellbeing și cum poți să ai o viață mai sănătoasă din mai multe puncte de vedere.

Trekking Salkantay ziua 2, cea mai lunga, cu Laura si Luiza-Foto Clara Duran

Trekking Salkantay, ziua 2, cea mai lungă, cu Laura si Luiza

Toate imaginile sunt realizate de Clara Duran.

Citește despre aventura în Peru și în interviul cu Laura Cristina Popescu.

Următoarea călătorie în Peru, în care mai sunt locuri libere, va avea loc la anul, pe 27 aprilie. 

Află toate destinațiile pe care Rezan ți le propune în perioada următoare și alege-o pe cea care îți face cu ochiul.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: