În pat cu John şi Yoko

by Andreea Vasile

Poză cu John Lennon şi Yoko Ono într-un pat devenit celebru, Bed of Peace (Hotelul Queen Elizabeth, Montreal, 1969)

Am citit în Reader’s Digest unul dintre cele mai frumoase articole din ultima vreme. Îi aparţine lui Gail Renard, scriitoare şi scenaristă de televiziune. În 1969, când John şi Yoko decid să protesteze împotriva războiului din Vietnam, stând în pat timp de 8 zile, Gail, pe atunci în vârstă de 16 ani, este una dintre sutele de vizitatoare ale acelor zile.

Ea povesteşte că a ajuns în camera cuplului ca să ia un interviu pentru revista liceului. John şi Yoko o plac atât de tare că o invită să le rămână alături pe perioada protestului şi să aibă grijă de fiica lor în vârstă pe atunci de 5 ani. Gail îşi aminteşte că o sună pe mama ei să-i ceară voie şi aceasta îl cere la telefon pe John Lennon să-i confirme că e adevărată povestea şi-l roagă să se asigure că fiica ei nu face sex şi nu consumă droguri în acest timp. John îşi dă cuvântul că va avea grijă de ea şi Gail rămâne împreună cu ei.

În continuare articolul explică ce a însemnat forma lor de protest pentru milioane de fani din întreaga lume, cum erau exasperaţi oaspeţii hotelului când pe holurile acestuia erau întâmpinaţi de hippies care le cereau bani, cum staff-ul de la Queen Elizabeth era la rându-i disperat că lui Lennon îi plăceau mult florile şi primea zeci de buchete şi din cauza asta trebuiau să facă zilnic curat în cameră şi despre cum cuplul umbla precum unul regal, adică fără bani, cheltuielile de şedere creşteau şi-n cele din urmă managementul Beatles a fost cel care a trimis suma pentru tot “deranjul”.

Momentul cel mai remarcabil rămâne cel al înregistrării piesei “Give Peace a Chance” despre care Gail spune că a fost extrem de emoţionant.

*

Azi, Gail a scris o carte despre acele zile (evident!) după ce, la invitaţia hotelului din Montreal, se va fi întors, după 40 de ani, în locul în care s-a scris celebrul episod.

*

Din păcate textul în engleză nu-i integral disponibil, deşi mă bazam că-l voi găsi. Eu l-am citit într-un RD românesc dar să vă zic din ce lună nu pot că eram la vopsit 🙂 şi după ce l-am citit, cum spuneam, speram să-l găsesc on-line fără probleme.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: