Începe Arctic Ultra 2018. De ce să urmărești cursa?

by Andreea Vasile

Peste 20 de ore va începe 6633 Arctic Ultra 2018. Eu voi fi în drum spre Nepal așa că voi rata și startul, și mare parte din competiție. Voi încerca să fiu la curent cu tot ce se întâmplă acolo, atât cât voi putea. Tu însă ai toate motivele să fii cu ochii pe cursa asta, în care sunt patru români în acest an: Tibi Ușeriu (participă pentru a treia oară și a câștigat ultimele două ediții), Avram Iancu (în vară a înotat timp de trei luni întreaga lungime a Dunării, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră), Levente Polgar și Florentina Iofcea (locuiește în Canada, dar participă pentru România). Ultimii trei participanți sunt pentru prima dată la 6633 Arctic Ultra.

6633 Arctic Ultra a devenit o cursă cunoscută în România în urmă cu doi ani, atunci când Tibi Ușeriu, Andrei Roșu și Vlad Tănase au fost primii români care au participat. În ultimii doi ani, cursa a fost câștigată de Tibi Ușeriu, care, deși nu și-a propus, anul acesta a revenit în competiție la invitația organizatorilor cu ocazia celei de-a 10-a ediții a cursei, una aniversară, care vine și cu o modificare: concurenții vor parcurge 250 de km pe Ice Road, una dintre cele mai grele porțiuni din călătoria lor, acum mai lungă. Așa cum îi zice numele, Ice Road (n.red. Drumul de gheață), vine, printre altele, cu mult frig.

trei

De la stânga la dreapta: Tibi Ușeriu, Andrei Roșu și Vlad Tănase la 6633 Arctic Ultra în 2016

29 de participanți (dintre care patru femei) s-au înscris anul acesta în cursa care are trei categorii: 193km, +193km și, cea mai râvnită, 617km (față de 563km, în anii trecuți). Cei patru români participă la cursa de 617km, distanță pe care trebuie s-o străbată în maxim 9 zile. 6633 Arctic Ultra este o cursă de autosuficiență, adică concurenții au la ei tot ce le trebuie, de la mâncare, la cort, la sac de dormit și așa mai departe. Au toate aceste lucruri într-un căruț pe care-l trag după ei. Forța fizică, determinarea mentală și temperatura (cu cât mai mare, cu atât mai bine) sunt câteva dintre criteriile care-i vor ajuta să treacă prin experiență cu brio.

tibi

Tibi Ușeriu la 6633 Arctic Ultra în 2016

În celelalte ediții, participanții s-au confruntat cu degerături, halucinații și epuizare din cauza efortului, a frigului crunt și a lipsei de somn. Când noaptea-n cursă te prinde în mijlocul a -30 de grade, probabil că nu vrei să mori înghețat la marginea drumului, așa că dormi iepurește cât să-ți refaci puterile, cât de cât, și apoi te pui iar în mișcare.

Iată unde poți urmări cursa:

Pagina de Facebook a competiției 6633 Arctic Ultra

Pagina de Facebook a lui Tibi Ușeriu

Pagina de Facebook a lui Avram Iancu

Pagina de Facebook a lui Levente Polgar

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: