Îndrăgire

by Andreea Vasile

Nu eşti blocat în trafic. Eşti trafic.

Poza asta a circulat pe Facebook săptămâna trecută şi mulţi i-au dat share pentru că jocul de cuvinte e amuzant, iar mesajul adevărat. M-am întrebat: oare câţi dintre cei care au dat share pozei au şi maşină şi, înţelegând tâlcul vorbelor scrise, au şi lăsat-o acasă în ziua următoare? Dacă existaţi şi citiţi acest text şi v-aţi lăsat maşina acasă, lăsaţi un Oi! la comentarii.

*

Despre oraşul în care trăiesc, Bucureşti, am mai scris în legătură cu faptul că mulţi sunt nemulţumiţi de el. Şi eu câteodată. Însă oraşul e un spaţiu a cărui însufleţire depinde de locuitorii lui. Când spui “nu îmi place Bucureştiul”, ori alt oraş, la ce anume te referi? Nu îţi plac clădirile, dinamica, oferta culturală, traficul? Te-ai gândit că atunci când spui asta în esenţă spui că nu-ţi plac oamenii? Pentru că fiecare dintre aspectele enumerate mai sus sunt produse ale oamenilor.

*

Am scris ieri că oraşul e ca un om. Dacă nu îl iubeşti, dacă nu te gândeşti frumos la el, dacă nu vrei să încerci să-l încurajezi, nu poate să devină mai bun. O să-ţi dau dreptate, dacă asta vrei, că multe lucruri se pot schimba în bine dacă politicile locale ar fi mai numeroase şi mai bine aplicate, dar bucuria ta interioară nu depinde, în realitate, nici de gropi sau de lipsa lor, nici de un trafic mai lin, nici de maşini care nu-s parcate cum trebuie. Pariu că dacă toate ar fi în regulă nemulţumirile tale ar fi la fel de intense?

*

Câteodată lumea din jur, aşa cum o percepem, e reflecţie a ceea ce gândim şi spunem. Nu-i vreo noutate. Ştii bine că sunt zile în care vezi toate neajunsurile oraşului şi zile în care totul este grozav pentru că starea de spirit pe care o ai e minunată. Nu e uşor să ai o atitudine pozitivă şi înţeleg că asta înseamnă autoeducare, dar dacă, până la urmă, educarea aceasta ţine de tine, de ce să nu încerci să te îndrumi în această direcţie?

*

Poate că oraşul în care trăieşti nu-i cel mai organizat din lume şi oamenii nu-s cei mai prietenoşi, atenţi, înţelegători, proactivi ş.a.m.d., dar de undeva trebuie să înceapă lucrurile. De ce să nu înceapă cu tine? E foarte uşor să ceri şi să pretinzi şi foarte greu să dai, mai ales când, raţional, ţi se pare că nu există niciun motiv pentru care să faci un lucru bun. Poate că nici nu trebuie să îţi explici, ci să faci … pur şi simplu.

 

0 comment

You may also like

0 comment

Dana Udu October 20, 2011 - 7:47 am

Imi place foarte mult articolul! Exista aceasta atitudine, care, pe scurt, mie imi suna cam asa: Gandesc negativ, deci sunt realist, inteligent pentru ca vad realitatea asa cum e. In consecinta, oamenii care gandesc pozitiv traiesc in lumea lor SF, sunt niste neadaptati si sigur vor esua.

Iata ca ne aflam in anul 2011 si tot nu a trecut moda poetului blestemat.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: