Îndrăgostită de-un roman

by Andreea Vasile

Mi s-a mai întâmplat şi altădată. Dar uitasem cum este pentru că, în ultima vreme, dădusem numai peste cărţi pe care fie le abandonam după pragul de 50 de pagini, fie le citeam, cumva în silă, numai ca să-mi demonstrez că pot. Numărul romanelor care-mi displăceau creştea cu fiecare zi şi, în mod firesc, mi-am zis că poate problema e la mine, că nu mai recunosc gustul unei cărţi bune, că am devenit, poate, depresivă literar.

*

Am început să citesc “Pădurea norvegiană” a lui Haruki Murakami undeva în cursul zilei de ieri. Fără grabă, am zăbovit asupra a aproximativ 50 de pagini, bucurându-mă de scriitura tihnită, aproape banală, cu multe detalii, care ilustra viaţa plină de întrebări şi îndoieli ale autorului în vremea facultăţii. Frazele curgeau încet şi frumos şi fiecare reflecţie a lui Murakami mi se părea atât de naturală pentru că mă gândeam la ale mele şi mi se părea că dacă în realitate m-aş apleca, cu glas, asupra fiecăreia dintre ele, probabil că, în scris, ar arăta oarecum la fel.

*

După o noapte chinuită, în care bănuiesc că o toxiinfecţie alimentară m-a ţinut nedormită 4 ore pentru că n-am făcut altceva decât să vomit, m-am trezit cu greaţă şi impusă stare de bine şi-am plecat la filmarea din fiecare luni, una care, de obicei, durează 12-13 ore. Ziua a trecut între vis şi realitate cu pauze lungi pentru că reţetele au fost mai ample ca de obicei, cu timpi de aşteptare destul de mari pentru ca preparatul să se facă.

Şi-aşa mi-am dat seama că aşteptam pauzele cu sufletul la gură pentru că îmi doream să citesc. Deschideam cartea şi, în transă, parcurgeam pagină după pagină până când unul dintre operatori m-a întrebat ce citesc. Parcă aşteptam întrebarea asta. Am început să vorbesc ca o moară stricată despre carte, despre Murakami, despre “What I talk about when I talk about running” pe care Oana mi-o dăduse cu vreo un an în urmă, despre documentarul BBC şi despre câte şi mai câte. Replica lui, ascultându-mă vorbind, a fost: Eşti nebună, dar simpatică! Într-un fel mă şi simţeam aşa. Lipsa de somn şi transpunerea în rândurile care azi mi-au făcut lumea m-au transformat într-o tipă cu o personalitate efervescentă dar numai când venea vorba despre ce citesc. În rest, mai degrabă apatică şi absentă. Oboseala şi greaţa mi-au marcat, cumva, ziua.

*

Mirosul de mâncare din cuptor şi eu citind pe un scaun fără spătar. Coloana m-a durat neîncetat. Dintr-un laptop suna Cinematic Orchestra şi Led Zeppelin şi operatorul care-mi pusese întrebarea cu cititul  schimba acum melodiile celor două trupe cu un simţ al sunetului care mă cufunda mai mult şi mai mult în acţiunea cărţii.

*

Singura pauză în care nu am citit a fost cea în care s-a discutat despre “It’s all gone Pete Tong“. Pentru că este unul dintre filmele mele preferate, am lăsat deoparte “Pădurea norvegiană” ca să polemizez despre viaţa extraordinară a DJ-ului care şi-a pierdut auzul, dar nu şi ritmul.

*

Până la sfârşitul zilei am reuşit să citesc 120 de pagini din carte şi m-am simţit fericită că, din nou, un roman mă poate ţine în lumea lui, că aştept să mă întorc, iar şi iar, în paginile lui ca să văd ce se întâmplă, ca să interiorizez şi să diger opinii care mă atrag şi mă provoacă.

*

Fără îndoială, Murakami iubeşte cuvintele. Mi-aduc aminte de doamna din documentarul BBC care întrebată de ce îi place acest autor, a spus doar atât: “Nu vă pot explica, de fapt, nici nu vreau să vă vorbesc despre asta: este o relaţie a mea intimă cu ceea ce citesc“. E cât se poate de adevărat!

0 comment

You may also like

0 comment

luluts April 3, 2012 - 7:20 am

Mi-amintesc că și pe mine m-a încercat același sentiment când l-am descoperit pe Murakami. Nu fac dintr-astea de obicei (adică recomandări), dar dacă ți-a plăcut Pădurea norvegiană, încearcă și Kafka pe malul mării. Este excelentă. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: