Informaţia dată rău se sparge în capul tău

by Andreea Vasile

info

Sau, pe înţelesul tuturor, “minciuna are picioare scurte”

De când au început protestele, cei care au fost în Piaţa Universităţii au avut un îndemn clar pentru cei care nu au fost acolo: dacă vreţi să ştiţi cine sunt oamenii care ies şi pentru ce ies ei, veniţi în Piaţă! “Presa română, plină de minciună” a fost unul dintre cele mai afişate şi strigate sloganuri, chiar dacă, în realitate, cel puţin televiziunile au fost în Piaţă încă de pe 1 septembrie, în prima zi de protest. Însă unul dintre cele mai urmărite posturi, Antena 3, a prezentat evenimentele cu rea credinţă, îndeosebi prin vocea lui Mihai Gâdea, realizator al emisiunii Sinteza zilei.

*

Apogeul (dar oare pentru a câta oară numim o enormitate scoasă pe gură de dumnealui “apogeu”?) a venit, iar, pe 18 septembrie când, în emisiunea cu pricina, pe burtieră era afişată, semeţ, întrebarea: Cine cere moartea lui Mihai Gâdea şi Mircea Badea? Argumentaţia lui Mihai Gâdea părea, pentru cine nu ştia contextul, pertinentă şi gravă, căci lăsa să se înţeleagă că există un domn, Cristian Neagoe, cu un background deja îndoielnic după povestea cu poneiul roz şi ICR New York, care, iată, recidivează după ce a scris un manifest în care îi vrea pe “jurnaliştii” de elită ai postului la câţiva metri în pământ.

*

Realitatea este alta. Textul “Nu noi ucidem presa, presa s-a sinucis!” a fost, în fapt, scris pe 9 septembrie de Silviu Dancu, iar începutul manifestului, scos în Sinteza zilei din context, nu cere moartea nimănui, ci, metaforic, o constată.

moartea

În partea stângă, vedeţi captură din emisiunea Sinteza zilei în care Mihai Gâdea afirmă răspicat că cineva îl vrea mort. În dreapta, vedeţi captură din manifestul lui Silviu Dancu, al cărui text l-am linkuit mai sus. Astfel, puteţi discerne singuri despre ce e vorba.

La o zi de la apariţia pe post a gogomăniei, internetul s-a mobilizat şi a dezminţit, din nou, neadevărurile. Din fericire, majoritatea celor care stau, de obicei, pe reţelele de socializare ştiau deja adevărul. Din nefericire, este mai mare numărul celor care se uită la Antena 3, dar nu se dau pe net şi pentru care adevărul din ecran e unul şi numai unul şi e rezumat de filosofia simplă, dar naivă şi mai ales falsă: dacă e la TV, înseamnă că s-a întâmplat, că aşa e.

antena 3

Aşa arăta o captură din emisiunea Sinteza zilei în care Silviu Dancu (în stânga, autor de drept al textului) şi Cristian Neagoe (în dreapta, cel căruia i s-a imputat textul) dau mâna. Peste imaginea cu ei, vedem o captură din începutul manifestului care, deşi nu are nicio legătură cu interpretarea dată de Mihai Gâdea, induce “realitatea” că oamenii ăştia vor ca “jurnaliştii” să dea în primire.

Textul lui Silviu Dancu începe cam aşa:

Ciutacu, ești mort!

Badea, ești mort!

Gâdea, ești mort!

Ciuvică, ești mort!

Ați murit! Voi și toți cei care vă seamănă, de la orice televiziune sau publicație, pro sau anti-Băsescu/Ponta/PDL/USL și multe alte litere asemenea.

Ați murit de mult, doar că nu admiteți! Ați murit de atâta vreme încât, risipiți în rămășițele ticurilor voastre mentale, nici voi nu v-ați mai putea recunoaște. Fosilele clișeelor voastre au rămas interesante doar pentru cei care studiază istoria televiziunii, doar pentru cei care au răbdare să scoată de sub straturi groase de țărână urmele unor epoci de mult apuse.

Sunteți dinozauri!

*

Dacă aţi urmărit cu atenţie ce am scris până aici, vă întrebaţi poate de ce a fost scos în faţă Cristian Neagoe? E simplu. Pentru că în cazul poneiului roz, de care vă menţionam mai sus, Neagoe a fost chemat în studioul Antenei 3 şi pus la zid pentru conduită îndoielnică (erau scoase la înaintare şi nişte poze nud, sigur, care făceau parte din viaţa personală a sus numitului, dar ce mai contează, când trebuie să “nail someone down”, te foloseşti de toate armele). Aşa că a fost foarte simplu să contruiască un caz pe spatele unui om cu o reputaţie deja pătată pentru publicul Antena 3 (sau, în fine, pentru cei care cunoşteau cazul). Deci, faci tam-tam pe ceva deja nasol, escaladezi momentul.

*

În această era digitalizată este o şi mai mare ruşine să fii prins cu mâţa-n sac pentru că orice prostioară pe care o dai pe post poate fi uşor verificată. Iar când vine vorba de protestele astea, în mod particular, care şi-au luat zborul în stradă după mobilizarea pe Facebook, să spui neadevăruri despre oamenii şi situaţiile care au legătură cu protestele este cea mai neinspirată alegere. Sigur, repet, există mulţi oameni care nu sunt online, care iau de bun ce văd la televizor şi care cred că acolo lumea este arătată aşa cum e ea. Chiar dacă sunt jurnalişti de bună credinţă, care îşi înţeleg rolul şi încearcă să reprezinte cât mai fidel realitatea atunci când o prezintă, răul sare în ochi, mereu, cu mult mai repede.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: