Interviu cu Razvan Dumitrescu

by Andreea

In luna iunie, Razvan Dumitrescu a plecat de la Realitatea la Antena 3 unde, in prezent, realizeaza emisiunea “Subiectiv”, de luni pina vineri incepind cu ora 21. Jurnalistul a acordat, pentru Vip, primul interviu din afara trustului de presa pentru care lucreaza in prezent.

De ce ati ales Antena 3?

M-am dus la Antena 3, intr-o zona care a simtit sa-mi ia apararea si sa dea dovada de o solidaritate uitata (n.red. Razvan Dumitrescu la refera la momentul in care Traian Basescu l-a amenintat la OTV ca nu il va uita dupa ce in emisiunea pe care o facea la Realitatea, jurnalistul l-a confruntat cu imaginile in care presedintele era prezentat lovind un copil). E un confort psihologic pe care ei mi l-au creat si de care am simtit nevoia sa ma agat intr-un nou start. M-am gindit ca daca ei mi-au luat apararea intr-o situatie de genul asta, poate ca locul meu e acolo. Asta a fost unul dintre motive. Am vrut sa fac o schimbare radicala, multumindu-le in acelasi timp colegilor de la Realitatea pentru ca atita timp cit am facut emisiunea acolo, nimeni nu mi-a impus s-o fac, jurnalistic, intr-un fel anume. Insa nu numai asta e criteriul, conteaza si atmosfera, conteaza si energia aia pe care o poti primi cind vezi solidaritate in jurul tau.

Emisiunea dvs., “Subiectiv”, are un caracter identic cu titlul pe care o poarta. De ce?

E subiectiva pentru ca emisiunea asta, in raport cu toate celelalte, incepe cu concluziile. Si cind o emisiune incepe cu concluzii fara sa vezi fapte, declaratii, dovezi, prima stampila pe care o pui moderatorului este <asta este subiectiv”. Imi asum aceasta stampila si spun <haide sa vedem pina la sfirsitul emisiunii daca mai ramin cu ea, daca nu cumva aveam dreptate>. Imi asum stampila pusa de telespectatori dupa ce asculta doar editorialul. Dar urmeaza faptele, urmeaza declaratiile, urmeaza dovezile. La final, oare citi ne vor da dreptate. Despre asta este emisiunea. Este o emisiune intoarsa pentru ca, de obicei, toti vor sa inceapa cu dovezile, ca la scoala, pentru ca apoi sa traga concluziile.

Deci e gresit ceea ce fac ceilalti?

Nu spun ca e gresit. Dar genurile moderne de presa occidentala, vezi O’Reilly Factor de la Fox News, pornesc exact in felul asta, cu enunturile, dupa care vin argumentele, apoi urmeaza dezbaterile. Nu e vorba numai de argumentele noastre ca jurnalisti care lucreaza la aceasta emisiune, este vorba despre argumentele invitatilor care pot contrazice faptele sau argumentele noastre. La sfirsit, telespectatorul ramine cu posibilitatea de-a decide.

Cine sint personajele care fac obiectul emisiunii?

In general, intr-o tara in care se spune ca nu sint bani, te uiti la felul in care este cheltuit banul public. Cind te uiti la felul in care se cheltuie banul public, automat te uiti la deciziile celor care au hotarit cum se cheltuie banul public si aia sint oamenii politici. Cine sint cei care in general decid? Ca nu pot fi decit cei care au functii si sint la putere pentru ca asa este peste tot in lume. Deci evident ca, in primul rind, puterea este cea vizata pentru ca jurnalistii asta ar trebui sa faca.

Ideea emisiunii v-a apartinut?

Da, a fost ideea mea si a echipei care m-a urmat de la Realitatea. Oamenii care au lucrat cu mine, cind au aflat ca plec de la Realitatea, m-au intrebat: <Si noi ce facem? Mai ai nevoie de noi, ca noi nu prea mai gasim motivatia sa stam aici>. Si-n momentul ala am zis: <Cu mare placere>. Si ne-am adunat sa punem la punct un format pe care apoi l-am prezentat. Emisiunea o fac in co-productie cu firma mea care din 2001 asta face, co-productii tv. Si echipa a venit cu mine si eu le multumesc pentru ca sint niste oameni exceptionali si unii dintre ei chiar mai lucrasera prin Antena.

(publicat in Vip pe 16 august 2010)

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: