Intram în clasa I când Viorel Ilişoi intra în închisoare

by Andreea Vasile

În 1992, Viorel Ilişoi devenea primul ziarist care făcea închisoare după ce scrisese un pamflet. Azi, dumnealui este reporter special al Jurnalulului Naţional. Pe blogul Active Watch a făcut o analiză extinsă a concursului abia încheiat Superscrieri şi mi-a făcut un compliment neaşteptat care m-a măgulit şi încântat. Sursă foto: Adevărul

În 1992 aveam 7 ani şi intram în clasa I. Ziaristul Viorel Ilişoi avea 24 de ani şi intra în închisoare pentru delict de presă. Era primul jurnalist român care păţea asta după 1989. Deşi fusese condamnat la 3 luni de închisoare, a ieşit după 19 zile la presiunea comunităţii internaţionale de jurnalişti. Aproape 20 de ani mai târziu, eu am vârsta de atunci (plus 2 ani) a domnului Ilişoi, care a scris un text despre concursul Superscrieri în care a apreciat textul pe care l-am înscris în concurs, “Familia”.

*

“Felicitări lui Ani Sandu pentru acest premiu! Îi felicit și pe Andrei Udișteanu, pe Andrei Crăciun și pe Cristian Delcea, pe Andreea Vasile, ale căror reportaje ar fi putut la fel de bine să ia premiul întâi. Însă așa e la concursurile astea: e și un pic de loterie. Când lupta se dă la câteva zecimi de punct, contează dacă un jurat are o zi proastă, mai mult sau mai puțin umor, dacă e odihnit sau obosit… E imposibil să faci o departajare netă. De-aia n-ar fi rău ca la anul să nu se mai acorde trei premii la fiecare categorie, ca și cum chiar ar exista această ierarhie concretă, ci să fie premiat doar un concurent din trei-patru nominalizați. Ca la Oscar. Acela ar fi alesul juriului și gata!”, a scris domnul Ilişoi pe blogul Active Watch. Articolul integral intitulat “Superscrieri, un Pulitzer de-al nostru” îl găsiţi integral aici.

*

Reportajul “Familia” pe care l-am înscris în concurs a fost publicat în revista Tabu în noiembrie 2010 sub îndrumarea editorială a Cristinei Bazavan, fostul redactor şef al revistei. Poţi citi reportajul integral aici.

Reportajul “Stieg Larsson şi moştenirea grea a unei morţi neaşteptate” l-am înscris la categoria “portret“. El a fost publicat în Tabu de septembrie 2011. Poţi citi reportajul integral aici.

*

Menţiunea domnului Ilişoi a fost o onoare pentru mine şi pentru asta îi mulţumesc încă o dată. Complimentele venite de la astfel de oameni, profesionişti în domeniu, sunt cele mai importante satisfacţii, pe lângă bucuria celor care îţi citesc şi apreciază articolele.

0 comment

You may also like

0 comment

Ariel November 3, 2011 - 12:03 am

Eu nu am ştiut până în clipa asta că Viorel Ilişoi a făcut închisoare în 1992! Wow! Dar de aprox. 2 ani de zile l-am observat la un mini-protest/marş de biciclete. De atunci îl urmăresc şi mi se pare un jurnalist foarte bun cu un umor … pe care chiar nu ştiu unde-l mai putem găsi.

Wow, acum a crescut şi mai mult în ochii mei.

Şi felicitări! 🙂

Reply
Andreea November 3, 2011 - 5:08 am

Domnul Ilisoi scrie acum la Jurnalul National, am scris si-n text 🙂 Si multumesc! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: