Ion Bârlădeanu, viaţa ca un colaj

by Andreea Vasile

Din 1989 şi până în 2008, când a fost descoperit împreună cu lucrările sale, Ion Bârlădeanu a locuit într-o ghenă de gunoi pe Calea Moşilor

Stă pe un taburet din piele (sau imitaţie de piele) albă. E îmbrăcat cu o cămaşă albă, cu mâneci suflecate, iar blugii sunt strânşi cu o curea maro. Hainele îi sunt mari. În picioare poartă şosete cu papuci din plastic, albastru închis, iar pe cap are o beretă. Când fumează, trage cu atâta putere din ţigară că scrumul care rămâne în urmă se dezintegrează instantaneu şi cade, cenuşă, pe pantaloni, apoi pe podea. Ion Bârlădeanu are 65 de ani, dar pare mai în vârstă. Faţa lui arată ca o prună uscată: e trasă şi scofâlcită. Dar ochii, ca nişte felinare, sunt umezi şi vii: în ei se ascunde o lume ca un rollercoaster, cu suişuri şi coborâşuri. Este povestea unui cerşetor care-a devenit prinţ.

*

Ion Bârlădeanu a devenit cunoscut în 2008 când a fost găsit lângă o ghenă de gunoi de pe Calea Moşilor unde locuia din 1989. Acolo, în toţi aceşti ani, a trăit din mila locatarilor şi a făcut colaje cu imagini din ziare şi reviste. Pop-art îi zice. Din mijlocul gunoaielor s-a ridicat şi a ajuns la Londra, Paris şi Basel, doar câteva dintre locurile în care şi-a expus lucrările. La 62 de ani, numele acestui om stătea lângă cele ale lui Andy Warhol sau Marcel Duchamp.

*

Spune “sărut mâna, doamnă!” şi îţi cere scuze că a băut prea mult. Îi răspund că nu face nimic şi mă aşez pe un scaun să-l ascult. D-aia sunt acolo. Am o senzaţie de copleşire ca atunci când ai ceva important înaintea ta, atât de special şi de rar încât, dacă m-ar fi întrebat cineva cum mă simt, n-aş fi ştiut să descriu sentimentul. Un amestec de bucurie, cu admiraţie, cu întrebări interioare de tot felul: oare cum e să trăieşti o viaţă de câine şi, dintr-o dată, să umbli cu covrigi în coadă? oare cum este să ştii că nimeni nu dă doi bani pe tine şi, apoi, să devii stăpânul lumii? cum este să fii atât de jos şi, pe urmă, atât de sus? cine este omul ăsta cu adevărat? în ce crede el, ce l-a ţinut pe linia de plutire în atâţia ani de mizerie?

*

În 2009, regizorul Alexandru Nanău a făcut un documentar, “The World According to Ion B.” cu care a câştigat premiul “Emmy International” la categoria “Auto Programming”. În numai patru ani, lumea lui Ion Bârlădeanu s-a transformat dintr-un basm cu zmei într-o naraţiune cu final hollywoodian. În aparenţă. Ion B., un om cu 7 clase născut la Vaslui, şi-a luat revanşa pentru toată mizeria şi mizeriile între care a trăit atâta vreme. Însă poate şterge, sau măcar ameliora, această strălucire anii mulţi de incertitudine şi lipsuri?

*

Ion Bârlădeanu spune că nu a iubit vreodată vreo femeie. “Nu chiar”, completează el. Dar îşi aduce aminte când a văzut cea mai frumoasă femeie: avea 22 de ani, iar ea era din Japonia. Poate că Ion B. nu a avut cum să iubească. Din cauza situaţiei de viaţă. Ca să iubeşti trebuie să fii dispus şi disponibil, iubirea nu vine aşa, doar pentru că te uiţi la cineva şi ţi se aprinde un beculeţ şi-ţi zici “asta e”. Poate că aşa începe, dar ca să se construiască trebuie să vrei, în fiecare zi, iar şi iar, să te uiţi la acelaşi om cu alţi ochi, cu mintea unui explorator care sapă-n tărâmuri necunoscute după bogaţii pe care doar el le va cunoaşte, înţelege şi păstra. “Merită iubite femeile?”, întreabă Vlad, starostele Casei Jurnalistului, aşa cum l-a numit Iulian Comănescu de la The Industry. “Da, dacă sunt de treabă”, răspunde Ion B.

*

Dacă duceam o viaţă de boier, nu mai făceam eu toate astea. Multe lucruri se reuşesc în mizerie, în spaţii d-astea restrânse. Mie nu îmi trebuie nimic. Nu vreau să fiu bogat. Nu vreau decât să las şi eu ceva în urmă.

Ion Bârlădeanu

*

Ion Bârlădeanu în Casa Jurnalistului împreună cu Ştefan Mako (stânga) şi Radu Ciorniciuc (dreapta). Ion B. a ajuns în Casă pentru că mai devreme, pe stradă, îl oprise pe Radu să-i ceară un foc. Până la ultimul etaj al blocului din C.A.Rosetti au mai fost numai câţiva paşi

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: