Isabelle Huppert la UNATC

by Andreea

Actrita Isabelle Huppert a venit la Bucuresti pentru lansarea expozitiei “Femeia cu portrete” care o are in centrul atentiei pentru ca in cele 120 de fotografii prezentate, Isabelle este personajul principal (expozitia e deschisa la sala Dalles pana pe 27 iunie si printre autorii portretelor o veti gasi si pe Annie Leibovitz pe care, personal, o urmaresc mai ales in Vanity Fair). Isabelle Huppert a fost anul trecut presedinta juriului de la Cannes. Lista rolurilor in care a jucat o gasiti aici. Isabelle este admirata pentru complexitatea rolurilor pe care le face, de obicei femei care, social, sunt, cum s-ar spune, duse cu pluta si pentru colaborarile cu regizori la fel de speciali ca Maurice Pialat (pentru filmul Loulou) sau Michael Haneke (pentru filmul Pianista dupa cartea cu nume omonim a scriitoarei Elfriede Jelinek care in 2004 a luat Nobelul pentru Literatura).

Ieri, la UNATC, Isabelle a avut o intalnire cu studentii de acolo. Ea s-a aflat in dialog atat cu sala, dar si cu Cristian Mungiu, care s-a dovedit, inca o data, un tip special si-am sa va povestesc imediat de ce, dupa ce va zic ce nu mi-a placut. In primul rand, discutia a avut parte de-o moderatoare care s-a prezentat drept jurnalist la RFI, departamentul din Romania. Dupa o pomposenie de introducere si detalii legate de ce-a discutat ea cu Isabelle la masa de pranz, toate explicate in franceza, si-a dat seama ca poate nu toata sala stie franceza, asa ca a inceput sa traduca in romana ce spune. Partial, fiindca continua sa puna intrebarile in franceza, iar Isabelle sa raspunda in limba engleza, deci, pentru majoritatea, intrebarea era mereu un mister si trebuia sa te prinzi din raspunsul Isabellei cam care fusese aceasta. In al doilea rand (si asta m-a enervat cel mai tare) a fost ca primele trei randuri din sala si-asa mica si inghesuita erau rezervate pentru profesorii-dinozauri de la UNATC. Vezi Doamne, parca evenimentul era pentru ei. Oricum, nu e ca si cand au pus vreo intrebare. Studentii insa erau la curent cu filmografia Isabellei si am fost impresionata de intrebarile extraordinare ale unora dintre studenti (cred ca au impresionat-o si pe Isabelle).

Ceea ce mi-a placut a fost interventia lui Cristian Mungiu care, dupa ce la randu-i, a intuit gargara doamnei de la RFI, a intervenit si-a spus ca devreme ce Isabelle e acolo doar pentru o ora, studentii ar face bine sa sara pe ea cu intrebari. De fapt, daca nu era Cristi Mungiu, nu cred ca sala ar fi avut sansa sa intre in dialog cu Isabelle. Mi-a mai placut tot de Cristian Mungiu si de felul in care a povestit ce inseamna regia pentru el si faptul ca majoritatea lucrurilor invatate in facultate sunt pura teorie, in fapt, practica fiind cu totul diferita (si uitandu-ma din nou la primele trei randuri de profi-dinozauri, ma gandeam ca multi dintre ei au fost toata viata doar teoreticieni, ceea ce n-ar fi o problema daca, in dulcele stil clasic, nu s-ar da mai cocosi decat sunt). Printre profii din primele randuri a fost si femeia aia care a comentat la premiile OSCAR din acest an pe TVR si care era complet pe alaturi cu ce spunea (sau daca nu pe alaturi, oricum spunea cam toate lucrurile despre care puteai citi si pe net, semn ca de-acolo a citit si ea inainte).

Cu lucrurile pe care le-a spus Isabelle voi reveni la un moment dat in alta parte.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: