Iubire

by Andreea Vasile

Unul dintre subiectele mele preferate pentru interviuri este iubirea. Fie că e vorba de relaţii sau de termeni adiacenţi – dragoste, îndrăgostire -, subiectul se dovedeşte a fi inepuizabil. Bănuiesc că şi eu, asemenea majorităţii, încerc să găsesc acel discurs despre iubire care să fie în acord cu ceea ce, în chip înnăscut, simt că ar fi iubirea. Mai cred că la acest fel natural de-a vedea iubirea se adaugă şi exemplul cel mai elocvent pe care l-am avut în preajmă, relaţia părinţilor mei.

Pentru că am făcut interviuri pe subiectul ăsta cu tot felul de oameni, sunt pregătită să vă spun ce am aflat. În ajutor mi-a venit şi interviul din revista Formula AS în care părintele Pantelimon vorbeşte despre iubire cu atâta căldură şi înţelepciune că e imposibil să nu rezonezi cu energia degajată de cuvintele lui. Interviul ăsta m-a ajutat să-mi dau seama de anumite lucruri găsite în interviurile pe care le-am făcut în ultimii ani.

Majoritatea interviurilor se împart în ceea ce am să numesc, generic, interviuri ştiinţifice şi spirituale. Interviul ştiinţific despre iubire este acela care se bazează pe observaţie, pe comportamentul în iubire al celor din jur pentru ca, mai apoi, autorul să extragă o serie de concluzii pe care le prezintă drept tablou al societăţii actuale. Autorii care au pregătire în sociologie, antropologie, psihologie şi alte ştiinte care operează cu fapte, observaţii şi mărturii sunt cei care vorbesc despre iubire şi relaţii plecând de la individual, de la nevoia personală. Ei au tendinţa să traducă iubirea prin prisma dorinţelor personale, vorbesc despre acea dragoste care, cumva, ar trebui să se muleze, odată găsită, pe personalitatea omului în cauză.

Pe de cealaltă parte, iubirea văzută ca dăruire de sine este mai degrabă proprie autorilor pentru care credinţa şi spiritualitatea fie fac parte din activitatea de zi cu zi, fie este o componentă puternică în existenţa lor. Pentru aceşti oameni dragostea este construcţie, este exerciţiu, este o căutare şi o găsire care nu se dă de-a gata, ci, cumva, se merită. Ca şi când iubirea pe care fiecare o are la un moment dat este dată după chipul şi asemănarea omului respectiv, după cât ştie şi cât poate să ducă.

Părintele Pantelimon spune în revista Formula AS: “Nu ştim să ne dăruim. Nu avem exerciţiul dăruirii de sine. Societatea actuală îi educă pe oameni în direcţia propriilor dorinţe, îi învaţă să se iubească întâi de toate pe ei, să-şi urmărească propria împlinire. Şi dragostea devine, astfel, un fel de accesoriu, care le serveşte fericirii proprii. Am o carieră, am o casă, am şi o iubită! Dar nu iubim cu adevărat decât atunci când facem acest exerciţiu al ieşirii din sine şi când începem să ne exersăm în dăruire, să ne antrenăm puterea de iubire. Să iubeşti înseamnă să gravitezi în jurul împlinirii celuilalt. Să te gândeşti cum poţi tu să-l ajuţi pe celălalt, cum poţi să-i vii în întâmpinare, cum să-l odihneşti, cum să-l scuteşti de un efort, cum să-i faci o bucurie, cum să-i găteşti o mâncare bună, când e obosit. Trebuie să înveţi să trăieşti prin celălalt şi pentru celălalt. Iubirea înseamnă foarte multe gesturi. Intenţiile, gândurile în sine nu au nici o valoare în absenţa lor. E plină lumea de ele. Făcand gesturi te şi verifici pe tine, dacă poţi cu adevărat să iubeşti. Am citit de curând într-o carte cum un deţinut politic ţăran, închis la bătrâneţe, primea de la băbuţa lui scrisori, în care ea punea şi câte o floare presată. Asta înseamnă iubirea. Şi chiar mai mult. Să daruieşti atunci când esti epuizat, când nu mai ai nici o forţă. Nu există scuză să nu dăruieşti. Dacă dai din prisos, când ţi-e bine şi-ţi vine uşor, nu are valoare. Atunci când nu mai poţi şi vrei totuşi să faci ceva pentru celălalt, izbucnesc în tine resurse de energie de care habar nu aveai. Primeşti forţă de la Dumnezeu şi ajungi să faci mai mult decât credeai că eşti capabil. Să te dăruieşti atunci când nu mai poţi te leagă cu adevărat de celălalt şi-l face şi pe celălalt să se deschidă, să dăruiască la rândul lui. În iubire, trebuie să dăruim ce nu avem, când nu mai avem.”

Pentru mine, asta e iubirea…

 

0 comment

You may also like

0 comment

Ana August 2, 2011 - 5:59 am

si pentru mine…

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: