Jason Silva și ideea care poate mișca un miliard de oameni

by Andreea Vasile

Încep acest text cu un mea culpa: oricât mi-aș fi dorit să postez poze care îmi aparțin, telefonul meu e absolut oribil în încăperi întunecate și imaginile pe care le capturează sunt ca niște picturi realizate de un elefant. Ba nu, un elefant sigur s-ar descurca mai bine. Și cea de-a doua variantă, să vânez fotografiile profesioniste care s-au făcut la Unfinished Festival 2018 în prima zi a noii ediții, iese din ecuație pentru că fotografii cu siguranță nu au reușit până la ora asta la care scriu eu, cu noaptea în cap, să vadă ce-au produs aseară, să le selecteze pe cele mai bune, să le editeze și să le arunce în online.

Așa că mizez, încă o dată, că ceea ce voi scrie poate fi cel puțin la fel de interesant precum imaginile, cu promisiunea că am în minte să îmi iau un telefon nou la un moment dat (deși n-am terminat ratele nici la ăsta pe care-l am acum, un Huawei P9 Lite, nu-mi urmați exemplul). Acum că mi-am luat piatra asta de pe suflet, e momentul să sar în miezul acțiunii și să te duc unde am fost și eu aseară, pe tărâmul ideilor, la Muzeul Național de Artă al României, care are o sală de evenimente și spectacole minunată, despre care nu știam că există.

Vezi prezentarea lui Jason Silva de la Unfinished Festival 2018:

 

JASON SILVA, 36 de ani, născut în Venezuela, crescut în SUA, e regizor, filosof modern, om de televiziune, preocupat de viitor și un povestitor care știe o grămadă de citate pe dinafară și care crede în oameni, că de noi depinde să ne punem mintea și inima în slujba binelui. Pe Internet, Jason e un superstar cu un debit verbal impresionant și un zâmbet larg, care jonglează cu idei pe care ni le aruncă să le mestecăm și, dacă putem, să le lăsăm să își pună amprenta asupra noastră și să ne facă mai deștepți.

Să îl asculți live pe Jason Silva e ca și când ai citi un roman de Jose Saramago, tipul ăsta nu pune punct și nu respiră atunci când vorbește, iar ideile lui te iau prin învăluire, ca un uragan care te poartă de colo până colo și apoi te scuipă aiurea. În plus, din gura lui, cele mai lungi și ciudate cuvinte (să-mi aducă cineva un DEX, vă rog) sună incredibil de sexy, dar cred că e ceva ce el face special, ca să nu ne sperie. Sau poate sunt lecții ascunse de sens și pronunție astfel încât să îndrăznești și tu să spui cuvinte pe care le spune el.

jas4.jpg

Noul spațiu pe care trebuie să-l cucerim e spațiul interior

O prezentare de-a lui Jason e o trecere în revistă a ideilor despre care el vorbește în videoclipurile lui și completări pe care le aduce acestor idei, un mix între ceea ce spune pe scenă și pasaje din videoclipurile sale. E dinamic și ocupă toată scena și îți imaginezi că dacă ai fi la bere cu el, n-ai avea loc să zici mare lucru, poate doar OK din când în când. Lucrurile nu stau chiar așa fiindcă înainte de startul festivalului mi-am făcut poză cu el, i-am spus câteva cuvinte din inimă pentru care mi-a mulțumit și a părut un tip prietenos, liniștit, obosit. Hei, o fi visul multora să călătorească prin toată lumea, dar cu siguranță nu e un ritm ușor.

”Știm ce suntem, dar nu știm ce am putea deveni,” scria William Shakespeare în ”Hamlet” și, apoi, vorbele astea au circulat prin multe guri până când nu se mai știe exact cine ce-a zis. A vorbit și Jason despre miracolul vieții și despre capacitatea fiecăruia de-a fi ce își dorește, în orice moment, fapt care ține numai de noi, de implicarea noastră, de responsabilitatea pe care ne-o asumăm să facem din viețile noastre opere de artă.

jason 1.jpg

Să fii miliardar azi înseamnă să ai o idee care mișcă un miliard de oameni

Care e menirea noastră în societatea de azi în care, din punctul de vedere al necesităților, avem cam tot ce ne trebuie? Să ne întoarcem în noi înșine și să decidem cum și cine vrem să fim. Dacă până acum omenirea a fost orientată spre a crea, spre a se uita mereu în afară și a vedea ce poate să facă să își ușureze existența, acum, când avem totul, e timpul să investim în CONȘTIINȚĂ, ”the new space to conquer is INNERSPACE,” a spus Jason.

Pe scurt, e timpul să fim mai puțin bezmetici, mai puțin la cheremul propriilor minți, mai detașați de ego, mai relaxați, mai veseli, mai senini. Să ne luăm mai puțin în serios, să ne bucurăm mai mult. Lupta cu propria minte pare că e bătălia secolului 21 în care tot mai mulți oameni suferă din cauza anxietății și depresiei. Jason ne îndeamnă să ne uităm mai mult în interiorul nostru și să aflăm, fiecare pe cont propriu, cum am ajuns aici, prizonierii propriilor noastre proiecții, frici și exagerări.

Urmărește cel mai nou videoclip al lui Jason Silva – EGO DEATH:

Ce înseamnă azi să fii miliardar? Să ai o idee care poate mișca un miliard de oameni. Azi bogăția nu mai înseamnă să ai bani cu nemiluita, ci o idee care să poată transforma în bine viețile oamenilor, cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Se pune întrebarea: cum contribui tu la lumea în care trăiești? Care sunt ideile despre care vorbești și pe care le dai mai departe? Cuvântul, scris și spus, e cea mai puternică armă, care poate mișca, în orice direcție, oamenii, așa cum, pe pielea noastră, vedem zi de zi.

Sistemul poate fi oricând schimbat, căci sistemul e creat de oameni. ”Punem pe picioare sisteme și, apoi, de bună voie, devenim prizonierii lui,” a spus Jason Silva care a completat că nu trebuie să ne sperie gândul la viitor, la tehnologie și la lumile virtuale despre care mulți vorbesc ca despre niște ruperi de realitate. ”E o temă falsă, noi trăim deja într-o realitatea virtuală, religia e o realitate virtuală, valorile sunt realități virtuale, granițele sunt realități virtuale, tradițiile sunt realități virtuale.”

Vizionar, existențialist, umanist, poet, mistic, Jason Silva e câte puțin din fiecare. Însă e mai ales un om care explorează liber ideile de orice fel, le amestecă, dă naștere unora noi și, cu ajutorul lor, vede lumi și oameni treziți, crescuți, renăscuți. Jason are încredere în oameni, în capacitatea lor de-a depăși rutina de zi cu zi și de-a se dedica creării de sens, ”impregnate matter with mind and impact humanity in a positive way.”

Urmărește mai multe videoclipuri ale lui Jason Silva pe canalul lui de YouTube, Shots of Awe.

Citește Tehching Hsieh la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Ayesha Wazir la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Nicolas Jaar la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Esther Perel la Unfinished Festival 2018.

1 comment

You may also like

1 comment

Reparatii frigidere Chirita October 4, 2018 - 9:29 am

O persoana inteligenta si frumoasa ,adevarat ca astazi avem putini oameni cu valori morale pe care “nu ii sperie viitorul ” cum sigur nu au frica nici de trecut sau prezent .Sunt luptatori . Cu respect

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: