Mâine e 8 Martie, din nou Ziua Femeii, uraaa! Deși mă bucur că-n această zi sunt privilegiată și răsfățată de bărbații din viața mea (și de unele femei, că așa suntem noi, ne sărbătorim și una pe cealaltă, fiindcă … de ce nu?), nu uit că, în realitate, Ziua Femeii vorbește despre altceva: zbaterea permanentă de a fi recunoscute din punct de vedere social, politic și economic pe picior de egalitate cu bărbații. Doar suntem oameni cu toții, nu?
Teoretic, lucrurile par simple, cu toții suntem oameni și oamenii trebuie să beneficieze de drepturi egale indiferent de sex, naționalitate, etnie. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa, nici în România, nici în alte țări. Poate că alte țări au niște pași înainte, căci parcursul lor cultural și educațional a fost diferit de al nostru. Însă, cu adevărat, problema inegalității între femei și bărbați există, într-un fel sau altul, în mai toate societățile. Să se fi înrădăcinat atât de adânc credința că femeia e făcută din coasta lui Adam și, deci, e mereu cu un pas înapoi decât el?
Femeile care sunt abuzate pot primi sprijin atât de la autoritățile publice locale, cât și de la asociațiile care se ocupă de astfel de subiecte. Deși există o legislație care le protejează, în realitate, autoritățile sunt formate din oameni și unii dintre ei au, de asemenea, probleme în a înțelege gravitatea violenței domestice și traumele psihice și fizice ale unei femei care trec prin asta. Dacă femeile acelea mai apucă să-și spună povestea fiindcă n-au murit.
Azi am fost la un eveniment organizat de UBER în colaborare cu Asociația Necuvinte reprezentată de Simona Voicescu, directorul executiv, o tipă extraordinară și pusă pe fapte mari cu care o să vorbesc cât voi putea de curând într-un interviu separat pentru că sunt foarte multe lucruri interesante de aflat, atât în ceea ce privește felul în care ne gândim la violența domestică, cât și-n privința legislației care pedepsește abuzul.
Colaborarea dintre UBER și Asociația Necuvinte s-a creat tocmai datorită faptului să s-a înțeles de ambele părți că femeile au mereu nevoie de protecție suplimentară pentru că trăim într-o lume agresivă și, deci, paza bună trece primejdia rea. De aceea, cu ajutorul tehnologiei, UBER are câteva avantaje în ceea ce privește siguranța transportului:
- știi mereu cine e șoferul partener al UBER fiindcă la comandă îi vezi poza, rating-ul pe care-l are (un partener UBER trebuie să aibă minim 4.7 din 5 puncte posibile ca să rămână alături de companie) și numărul mașinii.
- în aplicația UBER poți să trimiți către un prieten sau cine vrei tu link-ul cu călătoria ta – unde ești, cu cine și încotro te îndrepți – astfel încât o altă persoană decât tine și șoferul va ști mereu unde sunteți.
- cele mai multe persoane (femei și bărbați) folosesc UBER atunci când ies din club, noaptea, deci sunt poate într-o stare de veselie necontrolată și atunci e nevoie să ai siguranța că ajungi acasă cu bine.
- cele mai multe femei folosesc UBER seara și noaptea din aceleași rațiuni de siguranță despre care vorbeam mai devreme.
- în plus, timp de un an, UBER oferă călătorii gratuite membrilor Asociației Necuvinte și femeilor care sunt în programele lor terapeutice și care, deci, trebuie să vină constant la întâlnirile organizate de asociație.
80% dintre femeile abuzate care cer ajutor au IQ peste medie și studii superioare.
Acum că știi că poți avea parte de mai multă siguranță dacă mergi cu UBER, să-ți zic ce-am aflat interesant despre violența domestică în România de la Simona Voicescu. Unele informații au fost noi, pe altele le știam. De pildă, e o noutate că un procent așa mare de femei, 80%, sunt de fapt persoane cu IQ peste medie și studii superioare dintre cele care cer ajutor când au de-a face cu abuzul. Credința populară ne-a lăsat să înțelegem că educația merge mână în mână cu abuzul – ești proastă, ești abuzată, ai școală, scapi – când, de fapt, lucrurile nu stau deloc așa.
Simona ne-a spus că mai grav în astfel de situații decât abuzul fizic care lasă urme clare și care poate fi dovedit e abuzul psihic și emoțional care e greu de dovedit și care, adesea, vine din partea unor parteneri abuzatori la fel de inteligenți ca partenerele lor, care pot, cu tact și viclenie, să folosească tot soiul de tertipuri pentru a-și ține partenera în șah, a o face să se simtă vinovată și chiar a se îndoi de propriile sentimente și capacitate de-a discerne clar ce i se întâmplă.
Rușinea și lipsa de speranță că va fi mai bine le face pe femei să spună ”pas” când vine vorba de a cere ajutorul cuiva: rude, prieteni, instituții ale statului. În vreme ce-n rândul femeilor de la orașe, lipsa de aplicare clară și constantă a legislației și rușinea le face să dea înapoi și să nu creadă în șansa lor la o rezolvare cu adevărat, la sate, credința că au o cruce de dus le face pe multe femei să trăiască cu parteneri abuzivi toată viața. Majoritatea alege să meargă la preot, nu la poliție.
Ce mi s-a părut cel mai tare în ceea ce a reușit Asociația Necuvinte în ultimii doi ani e faptul că a stat în spatele articolului 23 din Legea nr.217/2003 prin care o femeie abuzată poate să solicite instanței emiterea unui ordin de protecție prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligațiile sau interdicțiile indicate expres de lege.
Printre acestea se enumeră:
- evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate.
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia etc.
- interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondeță sau în orice alt mod, cu victima.
- obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
Fiecare femeie are dreptul la o viață fără violență. Când ai probleme, sună la 112! Poliția e obligată să aplice legea. Cu toate astea, Asociația Necuvinte colaborează în permanență cu autoritățile pentru că educația în ceea ce privește violența domestică trebuie să fie permanentă și continuă de ambele tabere.
În final, deși, cu siguranță, sunt departe de-a fi epuizat informațiile, dar cu promisiunea că voi reveni pe tema asta, spun doar că în ultima vreme știrile de la televizor ne anunță despre o creștere a numărului de infracțiuni violente între parteneri domestici. În mod greșit am crezut și eu, ca mulți alții, că e vorba despre mai multe infracțiuni comise. Dar Simona ne-a explicat că, de fapt, e vorba despre un număr tot mai mare de femei care denunță violența și astfel, în statistici, numărul de astfel de cazuri este cel care crește, nu infracționalitatea în sine pe astfel de cazuri. O veste bună!
Când ai nevoie de ajutor sună la 112, iar pentru îndrumare și consiliere din partea Asociației Necuvinte sună la 021.243.33.33.
De asemenea, Asociația trăiește datorită donațiilor și sponsorizărilor, așa că arată-le niște iubire pentru munca lor fie donând, fie redirecționând cei 2% către ei.
Stay safe și la mulți ani, femeie!