Jurnal de bord: primele 7 zile pe Marea Neagră

by Andreea Vasile

Au trecut 7 zile din călătoria în care echipa Atlantic4, care în luna decembrie va participa la Atlantic Challenge, cursa în care încearcă traversarea Oceanului Atlantic, trage să stabilească un nou record de traversare a Mării Negre în sub 29 de zile, cât e recordul actual. Un demers dificil din cauza problemelor tehnice, vremii nefavorabile și, firește, corpului omenesc care se adaptează cu greu unei astfel de încercări.

Andrei Roșu, Vasile Oșean, Ionuț Olteanu, Marius Alexe și Alexandru Dumbravă sunt cei 5 membri ai echipei Atlantic4 care au pornit în călătoria lor din portul Marina Limanu la mijlocul lunii iunie pentru a vâsli 1200 de km neîntrerupt până la Batumi, în Georgia. Traversarea Mării Negre e și primul antrenament dificil, care simulează condițiile pe care băieții le vor întâlni la traversarea Oceanului Atlantic, când vor străbate peste 5000 de km într-o perioadă de aproximativ 60 de zile.

atl1.jpg

„Am fost greu încercaţi de mare. Valuri puternice, vânt puternic potrivnic, ploaie. Am avut câteva probleme tehnice, s-a stricat pilotul automat. Am reuşit să-l schimbăm cu unul de rezervă. Trei ore am fost în derivă până am reuşit să îl calibrăm, întrucât vremea era foarte capricioasă. Bineînţeles, răul de mare l-am încercat cu toţii, primele două zile au fost groaznice. N-am mâncat şi nu am băut mai nimic. Acum plouă puternic, vânt puternic. Noi încercăm să ajungem în est, curentul este spre nord. Astfel spus condiţii foarte, foarte grele.

În medie am reuşit să facem cam 80 de kilometri pe zi. Suntem un pic sub graficul nostru, dar sperăm să recuperăm. Oricum noi ne-am luat în calcul 2-3 zile în caz de furtună în care vom sta pe loc. 220 de kilometri avem pînă acum parcurşi. Nu suntem foarte mult sub grafic, deşi, după cum spuneam, vremea este incredibil de împotriva noastră. Acum plouă torenţial, sunt valuri foarte mari, e ceva greu de imaginat ce vreme poate fi. Noi sperăm ca până diseară să ajungem la 30 de mile de coasta Turciei, să putem intra în linie dreaptă spre Georgia. În caz de furtună, vom sta pe loc. Dacă nu vom avea furtună suntem mult mai bine”, anunțau, pe 20 iunie, băieții.

atl2.jpg

Echipa Atlantic4 are ca obiectiv strângerea a 500.000 de lei pentru Fundația HOSPICE Casa Speranței și construcția unui campus socio-medical la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare sau limitatoare de viaţă. Poți dona pentru acest scop pe platforma Galantom.

Află mai multe despre echipă și despre cursa Atlantic Challenge, care va începe pe 12 decembrie în La Gomera, Insulele Canare, Spania pe site-ul Atlantic4.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: