Karina Hollekim a căzut din cer

by Andreea Vasile

karina

Karina Hollekim a vorbit la TedX Bucharest despre cum un eveniment la limita morții a adus-o mai aproape de … viață

Să cazi, din cer, cu 100 de kilometri la oră și să te gândești că urmează să mori. Să vezi cum se apropie pământul de tine și să fii neputincios să faci orice ca să îți salvezi viața. Să iubești că trăiești, dar să fii martor conștient la propriul final fără să poți face nimic. Să-ți pară, pur și simplu, rău că ăsta este finalul vieții tale. Sec și stupid.

I s-a întâmplat în 2006 Karinei Hollekim, prima femeie din lume care a practicat Ski B.A.S.E Jumping-ul. Însă nu sportul pe care l-a iubit toată viața era să-i aducă sfârșitul, ci o săritură cu parașuta, din avion. A sărit, dar parașuta s-a defectat, așa că ceea ce trebuia să fie plutirea unei păsări, imaginea libertății absolute cu care Karina a crescut și pe care a văzut-o cu ochii minții de sute de ori, s-a transformat într-un drum spre moarte. Când a atins pământul, totul a devenit negru, ca ecranul unui televizor care se stinge brusc, în urma unui scurtcircuit.

karina sare

Karina Hollekim sare de la punct fix, momentul libertății absolute așa cum norvegianca l-a imaginat încă de când era copil și profesorii îi spuneau că oamenii nu pot să zboare. Le-a demonstrat că nu au dreptate.

A deschis ochii la spital. Avea 21 de fracturi și pierduse 3 litri de sânge. Supraviețuirea a fost, cu siguranță, un miracol. Dar, chiar și așa, medicii nu s-au grăbit să îi spună că totul va fi bine. La acel moment, Karina era o bombă cu ceas: oricând putea să apară o infecție în corp, oricând ceva putea să meargă prost. Deși nu murise, Karina se afla ca într-un purgatoriu în care orice decizie medicală, dar și norocul îi puteau decide viața sau moartea. A stat în spital patru luni, a trecut prin 20 de operații și a plâns în fiecare zi. Soarta ei era în mânile celorlalți, dar chiar și în situația asta grea în care depinzi în totalitate de ceilalți, Karina știa că nu luase încă decizia cea mai importantă: ce are de gând să facă EA în legătură cu toată povestea asta? Da, trăia, da, situația era încă gravă, dar cu toate astea știa că și ea este responsabilă pentru cum se va încheia coșmarul, dacă îi va fi victimă sau dacă va avea puterea să scrie finalul pe care îl dorește.

I don’t want to die. I want to live.

Asta a gândit Karina pe 20 august 2006 când a avut loc accidentul. Acum, că era în viață, a decis, din nou, că nu vrea să moară, chiar dacă era vorba despre o moarte simbolică, a omului care era înainte de prăbușire. Vroia să trăiască și, mai mult, să revină la cine era înainte de cădere, la ceea ce o făcea fericită atunci. Cu acest gând în minte, totul a fost o chestiune de perseverență, muncă și multă răbdare pentru a putea reveni la omul care a fost odată și, mai ales, la sportivul care a învățat să zboare. Șase ani mai târziu, Karina a pus din nou schiurile în picioare. A fost unul dintre cele mai emoționante momente din viața ei.

karina schi

Karina Hollekim în sportul care a consacrat-o

Karina Hollekim a venit la București la sfârșitul anului trecut ca să vorbească la TedX Bucharest. Aș fi avut ocazia să o întâlnesc, dar nu am făcut-o pentru că am plecat din oraș. Mi-a părut rău în acel moment, dar apoi am văzut prezentarea ei și m-am simțit ca și când aș fi avut-o în fața ochilor.

Ce mi-a plăcut cel mai mult au fost naturalețea și firescul cu care și-a spus povestea. Ea știe că este un om puternic și că alegerea pe care a făcut-o în 2006, pe patul de spital, de a fi, din nou, o persoană completă și funcțională a fost momentul decisiv. Eu cred că acolo este cheia poveștii și că, în general, aceste clipe, care probabil țin de ordinul secundelor, dau tonul pentru felul în care ceva urmează să se întâmple cu noi atunci când decizia este în mâinile noastre.

Povestea Karinei Hollekim a fost spusă și în filmul ”20 Seconds of Joy”, pe care îl puteți urmări, în întregime, pe YouTube.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: