La Buzău s-a făcut porumbul

by Andreea Vasile

La Buzău s-a făcut porumbul. În loc să-l treiere, ea încearcă să-şi facă o viaţă la Bucureşti. Face curat într-un local între 4 şi 6 dimineaţa.

Mă duc la piaţă să iau cotlete şi nişte ceapă. Mai am mâncare acasă, dar să fie pentru weekend…

Femeia are accent moldovenesc şi vocea ei cântă cuvintele.

Drumul ăsta mă oboseşte că dimineaţa încep la 4 şi noaptea e mai greu să circuli dar bine că am unde să mă duc, ce să fac. Că iau, nu dau.

Vorbeşte simplu şi tonul ei are demnitatea omului care, câteodată cu chiu, cu vai poate, stă pe picioarele lui şi, fără să-şi plângă de milă, se bucură de ceea ce are pentru că alţii n-au nici atât.

Naşul ce face? La porumb? O duceţi bine. Şi ăla pentru animale s-a făcut? E chiar mai mult?

La ţară, oamenii şi animalele sunt o familie. Ştiu asta că şi eu am copilărit, o vreme, la ţară şi acolo cu animalele vorbeşti ca şi cu oamenii: le dai bună dimineaţa, le întrebi de bine, le spui pe nume, le strigi dacă nu le vezi şi, agale, ele-şi ridică de pe undeva capetele şi răspund cu muuu, ihaaa, miau sau groh, semn că-s prin preajmă.

Şi dacă stăteam acasă ce făceam? Aici mai iau un ban, unii nu-i au nici p-ăştia. E cald aici, ţi se face rău, acolo, la voi, adie vântul, nu?

Vocea sună ca a unei femei de 40 – 45 de ani, deşi problemele pe care le are i-ar putea adăuga, cu uşurinţă, ani în plus. Stă în spatele meu, pe scaun, în 226. E 10 dimineaţa şi optimismul ei mă binedispune. Oamenii volubili sunt rari. Aceia care trăiesc mulţumiţi, împăcaţi, bucuroşi că ai lor şi ei sunt bine sunt puţini.

*

La Buzău s-a făcut porumbul. La Bucureşti stă, la fel de semeţ precum cereala galbenă, o doamnă care-n prag de zori de zi bate oraşul spre un restaurant oarecare unde, în timpul zilei şi al serii, necunoscuţi se bucură de bucate în sala curăţată cu felurite soluţii , dar mai ales cu voia ei bună.

0 comment

You may also like

0 comment

mastalerurafael August 3, 2012 - 2:58 pm

Ce porumb frumos in imagine. Si povestea frumoasa. Parca as fi citit din D. Zamfirescu.

Reply
Andreea August 3, 2012 - 5:20 pm

multumesc 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: