La muzeul Antipa am şezut şi-am plâns

by Andreea Vasile

Prea lăudata deschidere a făcut ca muzeul să fie, vreme de mai multe weekend-uri, ticsit cu părinţi şi copii. Aşa că abia ieri am ajuns să-l vizitez. În continuare, e semi-ticsit, dar fiind mai puţin decât ticsit, a însemnat că aveam nu doar pe unde să merg, dar dacă eram pe fază mă puteam juca şi la oricare dintre cele 67 de touchscreens care-s prin muzeu (şi m-am jucat la toate, ha!; într-un loc plin cu little people care abia îţi ajung la şold, raportul de putere a fost clar în favoarea mea; şi-am folosit-o, da, fără nicio ruşine în legătură cu asta :)).

*

Am plătit biletul de 20 de lei cu entuziasm şi având în minte crema muzeelor de orice fel pe care le-am văzut prin străinătate. N-am să pornesc cu clişee tip “băi, dar afarăăăă … de ce nu avem şi noi aici?”, însă în mod real şi onest aşteptarea creată în legătură cu renovarea şi redeschiderea lui Antipa se ridica sus de tot ca şi când, dintr-o dată, devii membru gold la vreo linie aeriană, deci în legătură cu orice zbor te aştepţi să fie de la transcedental în sus (mă refer la transcendenţa kantiană, ca să înţelegeţi mai bine  😛 hai, să nu fiu naşpa, transcendenţa kantiană spune că ceva poate fi cunoscut a priori dacă nu derivă din experienţă, deci în legătură cu zborul la gold ştii că va fi grozav dinainte să faci propriu-zis zborul aşa cum Antipa trebuia să fie o experienţă WOW pentru că publicitatea bună, dar mincinoasă a lui Leo Burnett (campania cu care agenţia a luat în 2009 singurul premiu românesc la Cannes Lion), pe care nu-i acuz de nimic, că n-au nicio vină, m-a făcut să sar într-un picior de nerăbdare până la marea dezvăluire.

*

A mai fost totuşi ceva care m-a dus pe culmile nerăbdării, anume declaraţia directorului muzeului, domnul Dumitru Murariu, care a spus că Antipa este pe locul 5 în topul muzeelor de istorie naturală din Europa (acum, în retrospectivă, aş face un ROFLAMO pe covor dar pierd şirul ideilor pe care le tastez). Dumnealui vorbea despre un top personal, m-am liniştit să aflu asta, dar totuşi gogomănia celor spuse o veţi înţelege dacă vizitaţi locul (vă încurajez să cheltuiţi prost 20 de lei că nu-i cea mai mare sumă pe care aţi putea-o investi aiurea deci nu mă mustră conştiinţa că vă trimit la groapa cu lei).

*

Renovarea muzeului a durat peste 2 ani şi a costat 13 milioane de euro. Aici intervine un aspect interesant anume că din info precedente înţelesesem (poate eu prost, nu neg) că majoritatea banilor vin din fonduri europene accesate de lucrători la Ministerul Culturii etc. Ei bine, cică doar 600.000 de euro sunt fonduri structurale, restul vin de la bugetul de stat : O.

Clădirea e renovată, e curată, sunt geamuri noi la vitrine, sunt încăperi reorganizate, sunt diorame nou create cu “ajutorul unei echipe de experţi din Spania” (experţi în estetica urâtului, if you ask me), însă ceea ce ar trebui să fie atracţia centrală, exponatele, sunt jale. Dacă suratele lor vii s-ar vedea expuse şi-ar avea conştiinţa propriilor imagini, şi-ar face sepuku, ar cădea într-o depresie soră cu moartea sau ar plânge cu lacrimi de crocodil (inclusiv crocodilul) pentru că, în realitate, s-ar prăpădi de râs (n.red. a râde cu lacrimi de crocodil – a râde fals). Încă un element esenţial din punctul meu de vedere care lipseşte e interactivitatea. În afară de acele touchscreens (focar de infecţie, dacă ai văzut Contagion s-ar putea să nu vrei să le atingi niciodată mai ales că nu funcţionează la o simplă atingere, ci la o simplă “atingere apăsată, ah, nici aşa nu funcţionează, hai cu toată palma, hai cu dublu-click, băi, eşti sigur că merge?”). Genul ăsta de touchscreens.

*

Foto Gândul.ro

Frumoase poze, ştiu! Păcat că realitatea nu-i vreo simulare pe calculator căreia îi putem schimba variabilele de joc după pofta inimii. Cum să vă zic, imaginile astea există în proporţie de doar 40% la faţa locului şi credeţi-mă astea sunt foto cu chestiile mai răsărite de pe acolo. Reîntorcându-mă la animale, sunt cele mai urâte şi mai speriate şi mai false animale pe care le veţi vedea vreodată. Un copil îşi întreba mama dacă sunt adevărate şi ea i-a zis: “Sunt împăiate.” Lady, are you blind? Pesemne că nu se uita atentă la ce se uita că era suficient să surprinzi privirea panicată a ochilor de sticlă proveniţi de la cine ştie ce păpuşă macabră căreia vreun angajat al muzelului îi tăiase părul când era mic dar păstrase ca amintire din copilărie resturile care iată s-au dovedit a fi de un real folos în recondiţionarea muzeului.  Ca-n efectul butterfly, toate sunt interdependente: un ochi smuls de la o păpuşă poate deveni viitorul vreunui animal.

*

Cu prea mare entuziasm, presa a numit Antipa “cel mai frumos loc din România în 2011”. AHAHAHAHAHAHA! Am înţelegere totuşi, sunt sigură că, asemenea mie, se folosiseră de a priori-ul kantian, deci e ok. Însă o rectificare n-ar strica, de dragul acurateţii din teren. Totuşi o veste bună este că la subsolul muzeului există secţiunea cu faună trecută şi prezentă a României. Au dispărut foarte multe vieţuitoare dar pentru a uneia ar trebui să ne bucurăm în mod special pentru că era a mean bitch. E vorba de şarpele de apă, aproape ameninţat, deci mai sunt câteva exemplare, despre care screentouch-ul anunţa următoarele: “dacă e călcat, lovit, prins, se apără împroşcând o secreţie urât mirositoare din glandele anale“. Oh, da, textele de pe touchscreens sunt adevărate bule de umor, mai departe de natura naturală şi lipsită de maniere a unora dintre animale.

*

În final am surprins câteva foto cu copii la ieşirea din muzeu. Vizitare plăcută!

*P.S. Titlul postului e inspirat după titlul cărţii lui Paulo Coelho, “La râul Piedra am şezut şi-am plâns”.

 

0 comment

You may also like

0 comment

Mariciu January 9, 2012 - 10:28 am

N-am ajuns până acum acolo, dar ești singura pe care am auzit-o să se plângă de locul cu pricina. Totuși, ți-am citit câteva dintre articole postate în ultimul timp și pari o persoană realistă. Până nu văd cu ochii mei ce-i acolo, nu mai cred pe nimeni. :))

Reply
Andreea January 9, 2012 - 10:33 am

ahahahaha, multumesc! n-am nimic de impartit cu animalele de acolo ca sa le pun intr-o lumina proasta, so … 🙂 sigur, altii pot fi incantati, cum ai putea fi si tu daca te duci. n-aveti decat! dar mai vorbim dupa ce vizitezi 🙂

Reply
ion January 9, 2012 - 7:35 pm

am fost si eu in muzeu. dar mie mi-a cam placut. 🙂

dioramele sunt destept asezate. poate ca nu toate animalele impaiate sunt frumoase. dar nu asta e esential. un muzeu e un centru de educatie, defapt. iar antipa isi face bine treaba din punctul asta de vedere.

serviciile mi s-au parut f bune (a se citi, ghizi destul de misto).

partea tare e defapt ca, multi din bani s-au dus si spre partea din “spate”, adica laboratoarele unde se fac animalele impaiate (insclusiv pe partea de formare profesionala).

culmea, nici touchscreen-urile nu mi s-au parut atat de proaste.

totusi, ce e de remarcat, este faptul ca, in prima luna de la deschidere, au avut vizitatori cat intr-un an (in ani post-modernizare).

una peste alta, mi-ar placea ca si MLR, MNAR si alte muzee din tara sa arate asa bine (sau nasol, depinde de gusturi cred) ca Antipa. 🙂

Reply
Andreea January 9, 2012 - 7:38 pm

nelamurirea mea a fost asta: sunt impaiate? unele aratau ca … handmade-uri, facute de la a la z, la libera imaginatie, nu pareau DELOC impaiate.

dar multumesc pentru review-ul tau. 🙂

eu tot simt ca se putea mai bine, nu stiu, imi da senzatia de superficial ce-i acolo.

Reply
Alina January 10, 2012 - 5:27 pm

Mie mi-a lasat aceeasi impresie. Prima jumatate este chiar de prost gust. Mi-au placut doar scheletele, pentru ca multe dintre ele erau reale. Sectiunea despre oameni si obiceiurile lor este un amestec ok, desi unele lucruri sunt kitsch.
Este de dus, pentru ca arata ca mai bine ca multe alte muzee din Romania.

Reply
ion January 10, 2012 - 10:11 pm

plus ca au pastrat 4 (parca) diorame facute chiar de Antipa si sunt printre primele (daca nu chiar primele) din lume. pe mine m-a cam spart treaba asta, recunosc. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: