Libertate, te iubim!

by Andreea Vasile

Protesters topple a statue of Soviet state founder Vladimir Lenin with a hawser during a rally organized by supporters of EU integration in Kiev

Statuia lui Lenin, dărâmată în timpul protestelor de la Kiev, Ucraina, 2013/ Foto: uk.reuters.com

Ești în mijlocul supermarketului și te uiți la raftul cu ciocolată. Ți-e poftă, dar nu știi ce să alegi, sunt prea multe sortimente. Dacă o alegi pe asta, rămâi cu gândul la cealaltă. Dacă o alegi pe cealaltă, te întrebi: dar dacă asta era mai bună? Ai de făcut o alegere banală și totuși este atât de greu. Stai și cântărești posibilitățile de parcă viața ta depinde de ciocolata pe care urmează să o mănânci. ASTA este libertatea!

*

Am încheiat anul ăsta profesional cu campania ”24 de ani. Generația Revoluției”, o săptămână în care la Digi24 s-au dat povești despre ce a însemnat regimul comunist și cum s-a terminat el în România. Toni, producătorul general al departamentului la care lucrez și femeia care are ideile pentru campaniile noastre pentru că este un om cu viziune și o înțelegere interioară care nu le este accesibilă multora, ne-a zis simplu că vom spune povești pentru nostalgici, dar și pentru tinerii care au azi 24 de ani și nu prea știu de ce este Revoluția un moment important pentru istoria recentă a României.

https://www.youtube.com/watch?v=jc8UTNSHcts

Femei premiate cu bani și cereale pentru că fac mulți copii. Asta a însemnat perioada decrețeilor și a mamelor-eroine

Eu am făcut patru povești: despre Mugur Călinescu, tânărul de 16 ani care a fost urmărit de Securitate pentru că a scris pe zidurile din Botoșani ”Jos comunismul”, despre istoria protestului la români, despre decreței și mame-eroine și despre sistematizare, programul prin care Ceaușescu a vrut să mute țăranii în orașe pe care urma să le reconstruiască după principii comuniste, orice ar însemna asta. Am citit despre fiecare caz în parte înainte să încep filmările și, încă o dată, mi-am dat seama ce grozăvii avea acest regim în cap, cum, pentru ei, oamenii erau doar niște marionete pe care le manevrau după bunul plac, ca și când ei, la rându-le, ar juca vreun joc distractiv în care lumea le este la picioare și, deci, pot face orice. Așa că vine firesc întrebarea: de ce sunt mulți care regretă comunismul și spun că atunci era mai bine?

buc

Calea Victoriei, București, 1980. Foto: Ambasada SUA via b.365.ro

Aveam 4 ani la Revoluție așa că nu îmi aduc aminte nimic despre comunism. Nu știu părinții mei cum văd regimul, dacă cred că înainte era mai bine, dar nici nu vreau să deschid subiectul ăsta cu ei pentru că, de obicei, de la subiectul politică ne înflăcărăm, însă nu sunt un copil crescut în spiritul lui ”aveam de toate atunci, era mai simplu”. Părinții mei au muncit ca alți părinți și nu i-am auzit niciodată că spun că ceva nu este suficient, au făcut împrumuturi ca alții, au plătit rate, nimic deosebit. Însă a fost totuși deosebit faptul că am crescut știind că dacă vrei să ai ceva, trebuie să muncești, nu să aștepți de la stat, nu să întinzi mâna, nu să crezi că cineva este dator să îți dea ceva.

*

”Atunci aveai o meserie, un loc de muncă, o casă”, astea sunt argumentele nostalgicilor, că cineva avea grijă de tine și îți dădea ce ai nevoie pentru o viață bună. Nu trebuia să îți bați tu capul cu ziua de mâine, cu alegeri, cu felul în care vrei să arate viața ta. Altcineva făcea asta pentru tine și înțeleg perfect confortul deciziilor luate de alții, sunt  multe dăți când nu aș fi vrut să mă confrunt cu responsabilitatea propriilor alegeri și totuși nu a fost nimeni să-mi zică: fă aia! Oricum nu aș fi permis să mi se indice ce alegere să iau, dar gândul mi-a trecut prin cap.

*

”Libertate, te iubim, ori învinge, ori murim!” s-a strigat la Revoluția din 1989 când câteva mii de oameni au murit în numele libertății. Mulți nu înțeleg de ce și-au dat viața pentru asta, ce e așa mare scofală cu libertatea asta, uite, e democrație, și-o ducem nici prea-prea, nici foarte-foarte, deci care e treaba? Libertatea înseamnă să faci ca tine fără să ți se dicteze ce, cum și când trebuie să faci ceva. Asta o dată. Dar mai este o nuanță mai dificilă a libertății interioare căreia, de asemenea, puțini îi dau frâu pentru că să faci EXCLUSIV ce simți nu este ușor. Înțeleg perfect asta, suntem crescuți să credem că permament suntem datori cuiva, că trebuie să dăm socoteală cuiva, că avem roluri de jucat și, deci, toată povestea asta cu libertatea este o mare prostie pentru că, în realitate, luăm decizii și trăim mânați de constrângeri.

revolutie1

Este dificil să fii liber, dar nu imposibil

Libertatea este o stare și o trăire subtilă și înseamnă multe lucruri: să muncești ca să ai ce dorești, să iubești fără să pui etichetă iubirii tale și să pleci când iubirea nu mai este deși, poate, ai trăit cu cineva 40 de ani, să fii sincer chiar dacă asta înseamnă să pierzi oameni, ocazii, locuri de muncă, să faci altfel decât face toată lumea pentru că ai un obiectiv și-n numele lui te trezești în fiecare dimineață pentru un anumit timp, să-ți pui șeful la punct când știi că greșește sau îți vorbește urât fără să te lași intimidat de funcția lui. Și câte și mai câte!

Fotograful Cristian Crisbășan a scris foarte frumos despre libertate:

Epilog. Nu cred că azi se mai poate rezolva ceva în stradă sau în piață. Oricât de mulți am ieși. Dar cred că poate începe să se schimbe ceva dacă tot mai mulți dintre noi am aplica în viețile noastre, fiecare, punctual, tot ceea ce clamăm când suntem la proteste în stradă, încurajați de entuziasmul colectiv. Asta ar fi cea mai puternică formă de coroziune a pilonilor sistemului. Dacă șeful tău la birou este un idiot care te nedreptățește, da-l în gât. Nu-l lăsa să te calce în picioare. Însceneaza-i un flagrant, dacă trebuie. Nu te lăsa strivit, nici de birocrația de stat, nici de aroganța corporatistă. Muia pe care ti-o dă administrația financiară este egal cu muia alora de la gaze egal cu muia alora de la compania de telefonie mobilă egal cu muia alora de la compania de internet sau tv cablu. Nu-i pune pile unei rude de la tara, daca nu merită. Nu judeca cu dubla masura, nu fi ipocrit. Nu accepta la prieteni și rude ceea ce critici și condamni la alții. Aprinde de Craciun o lumânare cu cei asemeni ție, la tine acasă, pe stradă, în parc, dar nu te mai duce la Biserică. Implica-te în sistemul de învățământ ca un ghimpe în coaste și nu-i lăsa sa-ți dreseze copilul. Dă-i în gât mereu, tenace, încăpățânat. Cunoaște legile, fă-ți prieteni avocați care gândesc ca tine. Trebuie să ne luăm libertățile înapoi de la semenii noștri care se simt confortabili cu sistemul și-l susțin. Așa o să pice și sistemul, în cele din urmă. Sărbători frumoase.

*

https://www.youtube.com/watch?v=XBg8y2Ymow0

Povestea lui Mugur Călinescu, tânărul de 16 ani din Botoșani, urmărit de Securitatea în 1989 pentru că cerea libertate și pâine

Realitatea o arată și documentele o spun cu claritate: în România, libertatea noastră a început cu stângul, comuniștii și-au luat față de democrați și-au început să guverneze după noua ordine câștigată, impusă, greu de spus. Iliescu este poate cel mai elocvent exemplu în acest sens și că mulți îl disprețuiesc este ușor de înțeles prin faptul că a venit din vechile structuri în unele noi cu pretenția democratului care vrea să facă bine. În egală măsură, lumea l-a votat și, deci, învestit drept democrat.

https://www.youtube.com/watch?v=WwKoi6WQZB8

Istoria protestului, povestea pe care am spus-o pentru campania ”24 de ani. Generația revoluției”

Libertatea înseamnă să știi să fii singur și să știi că TOT ce faci și TOT ce simți și TOT ce ești este un rezultat al muncii tale cu tine însuți. Asta este credința mea, că omul se face pe sine ceea ce este. Și cred că cine nu înțelege asta trăiește la întâmplare, mereu uitându-se în dreapta și în stânga după vinovați, incapabil să asume orice din ceea ce face. Pentru asta au murit niște oameni în 1989!

https://www.youtube.com/watch?v=54e4EY33hsc

Proiectul de sistematizare al lui Ceaușescu a însemnat că dictatorul urma să ne spună până și cum trebuie să trăim, în ce locuințe să stăm și cum să ne gospodărim

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: