Limbaje ale iubirii şi sfârşitul lumii

by Andreea Vasile

Gary Chapman, Cele cinci limbaje ale iubirii, ediţia pentru bărbaţi

Am postat săptămâna trecută pe Facebook următorul lucru:

“îndrăgostire = colaps temporar al graniţelor eului; este un răspuns stereotip al fiinţei umane la o configuraţie de impulsuri sexuale interne şi stimuli sexuali externi”

Multora v-a plăcut şi m-aţi întrebat de unde este citatul, dar la momentul respectiv nu v-am putut răspunde pentru că nu se lansase cartea şi promisesem să nu dezvălui, până azi, titlul. Este vorba despre Cele cinci limbaje ale iubirii, ediţia pentru bărbaţi, apărută la editura Curtea Veche şi lansată azi, în prezenţa autorului, Gary Chapman, la Bookfest 2011.

*

Gary Chapman este consilier matrimonial şi pastor în cadrul Bisericii Evanghelice de peste 30 de ani. În tot timpul ăsta a publicat peste 30 de cărţi bazate pe experienţa sa profesională şi pe poveştile de cuplu adunate de la toţi cei pe care i-a consiliat. Am citit cartea lui înainte de lansare şi vă pot spune că scriitura e prietenoasă, traducerea în română este foarte bună; este o carte pe care o recomand pentru că sunt idei care vă pot ajuta sau opinii care vă pot da de gândit. Şi asta e ceea ce trebuie să facă o carte de idei, să vă determine să vedeţi lucrurile altfel sau să regândiţi ceea ce credeaţi ori ştiaţi despre un subiect sau altul.

*

Ultima traducere în limba română, cartea lansată azi, vorbeşte despre cele cinci limbaje ale iubirii la bărbaţi. Cartea pleacă de la premisa că toată lumea vrea să iubească şi să fie iubită dar că, adesea, vorbim dialecte ale iubirii pe care partenerul s-ar putea să nu-l înţeleagă. Mai precis, pe baza experienţelor profesionale, Gary a identificat cinci limbaje primare ale iubirii dintre oameni: declaraţiile, timpul, darurile, serviciile şi contactul fizic. Astfel, într-un cuplu, unul dintre parteneri poate îi face celuilalt tot felul de servicii ca dusul gunoiului, gătitul, spălatul vaselor după cină etc. pentru că ăsta e limbajul său de iubire primar şi face aceste servicii crezând că astfel îi arată celuilalt că-l iubeşte. Însă celălalt s-ar putea să aibă ca limbaj primar al iubirii declaraţiile şi atunci lipsa acestora îl va face să creadă că partenerul nu-l iubeşte. Este o expunere foarte interesantă despre identificarea corectă a nevoilor celuilalt şi o afirmare a faptului că a iubi pe cineva este, înainte de toate, o alegere responsabilă (commitment) pe care o facem după ce emoţia îndrăgostirii a trecut. Iubirea nu este un act egoist, aşa cum poate timpurile în care trăim ne fac să credem că este, ci un act al dăruirii care răspunde la întrebarea: cum pot fi de folos celui de lângă mine, cum pot veni în ajutorul lui, ce pot face să-i fie bine?

*

În altă ordine de idei, mă bucur să văd că editura Curtea Veche este alive and kicking după necazurile de anul trecut când li s-a pus sechestru pe sediul în care îşi desfăşurau activitatea şi pe documentele cu care operau.

*

L-am întrebat pe Gary, original din sudul Statelor Unite, de povestea cu Judgement Day.  Mi-a spus că Harold Camping e un impostor şi că Biserica Evanghelică din SUA nu-l recunoaşte nici pe el, nici ceea ce promovează. Dar că libertatea de exprimare nu poate fi împiedicată aşa că e de datoria fiecăruia să judece cazul şi să ia cea mai bună alegere pentru sine.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: