Limitless Workout: despre vizualizare

by Andreea Vasile

everything

Există un moment potrivit și-n acel moment potrivit se întâmplă lucrurile pe care ți le-ai dorit, și în acel moment potrivit nu mai tragi în zadar, ci cu folos și ești pe val și totul curge! La mine momentul ăsta potrivit a însemnat Limitless Workout. Uite care-i treaba! Motivul pentru care mi-am dorit să slăbesc și chiar mai mult de atât, să am un corp atletic, să am fibră este pentru că cred că asta e apariția mea exterioară care să se potrivească felului meu interior de-a fi. Sunt o tipă energică, optimistă, pozitivă, încrezătoare, în general, în viață, însă am știut mereu că felul în care arăt nu mă reprezintă. Știam că trebuie să arăt altcumva, știam asta din toată inima mea și, repet, motivația mea principală avea și are legătură cu conștientizarea faptului că nu sunt completă până când nu le aduc pe cele două, interior și exterior, în balanță.

Am încercat de multe ori să-i dau bice cu această transformare, dar nu am reușit să o duc niciodată la capăt, era mai degrabă vorba despre episoade în care atingeam niște obiective, dar apoi abandonam drumul, ba chiar mă întorceam, cumva, de unde am plecat, fără să reușesc să ajung unde vreau, adică să fiu o tipă fit. Nu este nevoie să înțelegi dorința mea, e suficient să te gândești la orice ți-ai dorit tu vreodată să faci mai bine cu tine și nu ți-a ieșit treaba asta când ai vrut, ci, cumva, parcă a trebuit să vină un moment în care totul să fie cum trebuie. N-aș vrea să vorbesc despre alinierea planetelor, expresie pe care o folosim ca să numim acest moment potrivit, care nu este despre așteptare, ci despre un context în care dorința și efortul încep să dea roade.

*

Am antrenamente de grup când, în timp ce fac un exercițiu, pic într-un fel de transă. Știu ce fac, dar în același timp parcă aș dormi pentru că îmi simt mintea inactivă. Astea sunt momentele în care am certitudinea că din oglinda din fața mea se uită la mine Andreea din viitor, adică tipa aia fit la care aspir. O văd foarte clar, o văd cu forme mișto, cu fibră, o văd mulțumită și mândră. Și-mi spun: da, uite-mă, eu sunt, pentru asta trag. Și mă trezesc din genul ăsta de visare care mă ajută să trag și mai tare, să mă mobilizez să lucrez și mai bine, îmi dă o energie fantastică. Episoadele astea se întâmplă de la sine, adică nu fac nimic să le determin să apară, sunt pur și simplu absorbită de ceea ce lucrez și pe fondul ăsta de concentrare la ceea ce fac îmi apar aceste imagini cu mine așa cum mă închipui de ani de zile că trebuie să fiu.

inspiration

De trei luni de zile citesc cartea lui Deepak Chopra, Cartea secretelor. Nu este o carte mare, are undeva la 300 de pagini, dar am citit-o așa încet pentru că ceea ce spune el acolo e genul de informație care trebuie rumegată. Culmea, azi, am dat peste niște rânduri care mi-au confirmat lucruri pe care le știam intuitiv și despre care am scris la începutul acestui text, anume că oricât ne-am dori ca ceva să iasă și oricât ne-am da silința ca asta să se întâmple, câteodată pur și simplu nu se întâmplă, ca și când ni se spune la un nivel subtil: răbdare, încă nu ești acolo, mai ai câte ceva de înțeles și de învățat. Sunt vreo cinci puncte menționate de Chopra în capitolul ”Universul gândește prin tine”, însă am să mă leg de punctul trei care spune astfel:

Mediul înconjurător nu vă sprijină. Atunci când încercați să înaintați, circumstanțele vă împing înapoi. Felul acesta de a pune bețe în roate arată că mai există ceva de învățat sau că nu e încă momentul potrivit. De asemenea, se poate ca, la un nivel profund să nu vă vedeți înaintând; dorința voastră conștientă de înaintare este în conflict, având îndoieli și nesiguranțe mai profunde.

Sigur că, imediat ce am citit asta, m-am gândit la momentele în care mai începusem drumul, dar ceva mă ținea în loc și-am încercat să-mi dau seama despre ce era vorba. Am găsit și răspunsul și el ținea de emoțiile și așteptările pe care le aveam  de la alții, anume că, într-un fel sau altul, vroiam să slăbesc ca să le dovedesc altora că pot să fiu mișto cu totul, unora aveam senzația că le pot câștiga dragostea dacă felul în care gândesc va fi dublat și de o prezență fizică pusă la punct. În realitate, nu vroiam să fac drumul ăsta pentru mine, ci de dragul altora, eu, de fapt, nefiind pregătită pentru acțiunea pe care drumul ăsta o presupune, eram încă într-o fază teoretică însă de acolo și până la practică saltul se dovedește cu adevărat greu.

*

run

Limitless Workout a fost locul potrivit care m-a ajutat să las deoparte scuzele și să dau tot din mine. De fapt, cumva, mi-am dat seama că aici era blocajul: nu eram dispusă ca să dau totul pentru ceea ce îmi doream, aveam senzația că, undeva la mijlocul drumului, trebuie să mă întâmpine cineva care să zică: băi, tu ești grozavă, nu trebuie să faci tu totul, hai că e bine cum ești, las-o așa. Da, aici mă opream mereu, la momentul ăsta la care, în esență, eram convinsă, inconștient, că mi se cuvin niște chestii pentru că sunt mai deșteaptă ca media, deci și alții să facă și să dreagă ceva pentru mine, nu să mă dau singură de ceasul morții până crăp. Dar, de fapt, chiar asta trebuia să fac, să mă dau de ceasul morții până crăp, e drumul meu, n-are nimeni nicio treabă cu el și, da, singura cale e să te doară de unul singur până când you hit rock bottom și din fundătura aia în care ești și în care nu mai e nimeni spre care să arăți cu degetul te ridici, încă în viață, și te miști spre ce ai de făcut, cu toate pânzele sus, de unul singur și tot ce se întâmplă de aici înainte merge mână în mână cu ce ai de îndeplinit.

La mine a ajutat și echipa Limitless Workout, instructorii, gașca de acolo, chiar dacă, propriu-zis, nu am discutat cu nimeni ce scriu aici, dar cumva pe toți ne-a adus acolo un fel de gând comun, acela al schimbării în mai bine, fiecare din rațiuni diferite, însă împreună înțelegând ce importantă e susținerea și unitatea într-un drum cu efort foarte ridicat, chiar dacă, în afara orelor, fiecare e pe cont prorpiu și-și rezolvă cum știe mai bine propriile bube. Însă ce a arătat fiecare dintre noi a fost o enormă voință de a ține pasul cu un stil de viață în care disciplina e cheia și toate celelate lucruri care ne-au tras până atunci înapoi  – răsfățul, mila de sine, pretextele – sunt deodată călcate-n picioare pentru că nu mai este loc de ele.

heal

Mai zice Deepak Chopra ceva mișto legat de deciziile care ne împiedică să ne angajăm total în propriile vieți. Uite ce:

Nu vreau să nu arăt bine. Această decizie implică imaginea de sine. A arăta bine înseamnă a păstra o anumită imagine, însă imaginile sunt doar poze înghețate. Ele dau doar cea mai superficială impresie despre cine sunteți. Celor mai mulți oameni le este greu să treacă de imaginea de sine. Ei se modelează să arate într-un fel, să acționeze într-un anumit fel, să aibă un anumit nivel de exprimare, gust, stil de viață și statut – care, toate, sunt asamblate în cine cred ei că sunt. Imaginea lor de sine este aplicată la orice situație nouă, cu un singur rezultat posibil: fie arată bine, fie arată rău. Cu mult timp înainte, astfel de oameni au decis să facă orice ca să arate bine.

Pe scurt, suntem atât de cramponați de noi înșine că, de fapt, nu dăm niciodată tot din noi ca să nu pierdem controlul, suntem doar niște mimi ai naibii de buni. Exemplul cel mai mișto despre oameni care sunt într-o acțiune trup și suflet vine, evident, din sport. Chopra scrie:

Sunt sigur că ați văzut prim-planuri cu atleți olimpici care trec linia de sosire, muiați în sudoare și cu fețele contorsionate de efort, dând din ei și ultima picătură. În pasiunea lor să câștige, nu le pasă deloc cum arată. Asta vă dă un indiciu despre propria voastră situație: dacă sunteți cu adevărat concentrați pe procesul în care sunteți implicați, nu vă interesează cum arătați.

*

În final vă las cu un articol foarte mișto, Building Your Athletic Body: Mind Over Matter. Merge mai departe de sport, chiar dacă referința de bază este sportul.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: