Londra-i o scenă pe care locuitorii ei îşi fac de cap fără nici o inhibiţie

by Andreea Vasile

Shakespeare a scris mult şi stufos. Din tot ce a scris, cei mai mulţi am reţinut replicile: “What’s in a name that which we call a rose?” (Romeo şi Julieta) şi “All the world’s a stage and all the men and women merely players” (All the World’s a Stage).

*

Pentru londonezi, şi toţi ceilalţi care locuiesc oraşul ăsta fără să fie născuţi şi crescuţi acolo, a doua replică este “carpe diem-ul” lor. Capitala Marii Britanii este plină de artişti şi nu mă feresc să-i numesc aşa pentru că, deşi îi întâlneşti pe stradă, i-ai putea vedea oricând la TV sau i-ai putea asculta în orice moment la radio dacă e vorba de cineva care cântă. Toţi oamenii ăştia talentaţi par că stau în stradă în aşteptarea cuiva care să-i remarce, cineva care să aibă puterea să-i transforme în superstaruri şi când îi vezi şi asculţi ai impresia că este o chestiune de zile până când vreo stradă anume din centrul Londrei va fi înlocuită cu o scenă în toată regula. Drumul de la anonimat la lumina reflectoarelor pare la Londra mereu la o aruncătură de băţ.

*

De Laurie Wright, de numai 21 de ani, am dat într-o zi de miercuri în Camden Town. Tocmai ieşeam dintr-un pub când l-am auzit cântând şi, deşi începuse să plouă şi toată lumea căuta să se adăpostească, mi-am pus gluga în cap şi-am rămas să îl ascult. Vocea tipului, care în seara respectivă avea un gig la un local din Camden, mi-a plăcut atât de mult că l-am rugat să mă lase să-l înregistrez.

Put me on YouTube, ok?

Ok, i-am spus şi, aşa cum i-am promis, pe YouTube e acum o înregistrare nouă cu el.

Canalul lui de YouTube: http://www.youtube.com/user/lauriewrightable

Pe Facebook îl găsiţi la: http://www.facebook.com/laurie.wright.5249?ref=ts&fref=ts

laurie

Laurie Wright e comparat de unii cu Pete Doherty

*

Tot în Camden Town am dat peste gaşca asta de beatboxeri de la The Beatbox Collective.

Unul dintre băieţi, cel cu căciulă, este şi dublu campion naţional în Marea Britanie la beatbox. Pe lângă ei, oamenii care stau pe margine le intră foarte uşor în joc celor care “se dau în spectacol” pentru ei. Uită-te la filmarea de mai sus până la final şi o să înţelegi la ce mă refer.

The Beatbox Collective este pe Facebook: http://www.facebook.com/TheBeatboxCollective?ref=ts&fref=ts

*

În afara lor aş mai fi putut să fac zeci de filmuleţe cu dansatori şi interpreţi de tot felul. Majoritatea nu face un singur lucru, ci combină muzica şi dansul sau instrumentele şi vocea cu o naturaleţe care te face să bagi mâna în foc că oamenii ăştia sunt deja vedete, dar că-s aşa pasionaţi de ce fac că până la următorul performance în faţa unui public, ei ies în stradă numai ca să se menţină în formă.

*

Da, e adevărat că spectacolele în Londra sunt al naibii de scumpe, că un bilet la Beyonce, de exemplu, costă undeva la 150 de lire. Însă când strada e plină de oameni talentaţi, poţi să ai parte, gratuit, de un show în toată regula, poate de multe ori mai interesant datorită spontaneităţii şi lipsei de rigoare.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: