”Lupul de pe Wall Street” și vânătoarea de vrăjitoare

by Andreea Vasile

Ieri seară am văzut ”The Wolf of Wall Street”, un film despre povestea brokerului Jordan Belfort, care azi este speaker motivațional. Apoi am ajuns în Dianei 4 unde m-am așezat la masă cu Roberto, un mexican care învață la Hertie School of Governance în Berlin și care a venit în România pentru două săptămâni să facă o cercetare despre corupție și altele sub îndrumarea Alinei Mungiu Pippidi  care este profesoară la școala germană. Cu ocazia asta, Roberto m-a întrebat dacă nu cred că Beyonce, prin ultimul album lansat, ridică o ștachetă nerealistă pentru femeile din lumea asta care abia au devenit mame (Andrei, care îmi citește blogul și care aseară era la aceeași masă, i-a spus lui Roberto cu ce mă ocup și când a ajuns la activitatea mea din on-line, i-a povestit despre ultimul text pe care îl scrisesem, pe care, de fapt, Oana l-a scris). El dorea să afle dacă este cu adevărat cu putință ca o femeie care a născut recent să revină atât de rapid în câmpul muncii, ba să scoată și un album alături de 17 videoclipuri, să fie în turneu și să mai arate și fabulos ca și când kilogramele în plus nu au fost niciodată acolo și dacă toate lucrurile astea nu transmit un mesaj fals femeilor care, în realitate și în majoritate, nu ar putea să revină la muncă și nici în formă atât de repede. Discuția pe tema asta a avut tot felul de argumente și-am găsit-o interesantă, dar azi, când m-am trezit, mi-am dat seama că nu îi dădusem răspunsul în care, cumva, cred și cel mai mult: un artist exprimă propria sa viziune asupra lumii și cu cât este mai talentat, mai muncitor și mai onest cu mesajul său, cu atât mai multă lume se va aduna în jurul său și-l va plăcea. Rolul artei nu este de a îndruma ori de a da lecții, asta o fac părinții și profesorii, rolul artei este de a oferi perspective asupra lumii. Ce își alege cineva din ceea ce altcineva produce în jurul său este o chestiune de gust și valori care este pe picior de egalitate cu a alege oamenii cu care vrei să vorbești, cărțile pe care vrei să le citești și mâncarea pe care vrei să o consumi în fiecare zi. Dacă Beyonce a putut să facă toate aceste lucruri, bravo ei, niciun om nu ar trebui să fie mai puțin decât este doar ca să protejeze fricile, invidiile, neliniștile, nesiguranțele altora. În plus, ea nu este un om obișnuit, ci un artist care funcționează într-un context la care majoritatea nu vom avea niciodată acces: showbiz-ul.

THE WOLF OF WALL STREET

Leonardo DiCaprio în rolul lui Jordan Belfort, ”The Wolf of Wall Street”. Sursă foto: Collider.com

Christina McDowell, fostă Prousalis, este fata lui Tom Prousalis, unul dintre colaboratorii lui Jordan Belfort, brokerul care i-a înșelat pe americani cu peste 200 de milioane de dolari prin vânzarea de acțiuni la companii care nu existau. Astfel, Jordan Belfort a făcut o avere pe spinarea unor oameni care, cuceriți de discursul lui foarte convingător, i-au dat pe mână sume mari de bani pe care nu le-au mai văzut niciodată. Christina McDowell a trimis o scrisoare deschisă regizorului Martin Scorsese și actorului Leonardo DiCaprio și, prin intermediul ei, le-a transmis acestora că fac un deserviciu întregii lumi prin felul în care glorifică un personaj ca Jordan Belfort. Cu exemplul tatălui ei în minte, ea spune că viața pe care a avut-o a fost una mincinoasă pentru că nimeni din familie nu știa că Tom Prousalis îi înșală pe oameni, așa că atunci când tatăl ei a fost arestat, familia a trăit un șoc. Imperiul financiar ridicat de Jordan Belfort s-a bazat pe înșelăciune. Atât el, cât și oamenii din firma lui, au trăit într-un univers al excesului – droguri, prostituate, petreceri de lux, opulență, decadență – și același exces, dublat de ancheta FBI-ului care a scos înșelăciunea la suprafață, i-a adus pe toți membrii fondatori în închisoare.

THE WOLF OF WALL STREET

Leonardo DiCaprio într-una dintre scenele filmului ”The Wolf of Wall Street”. Sursă foto: Collider.com

Cu toate că înțeleg poziția copilului surprins de imaginea unui părinte care, în realitate, se dovedește a fi un necunoscut pentru familie, critica ei conform căreia Scorsese și DiCaprio promovează imaginea unui om care a păcălit pe mulți alții mi se pare nefondată. Argumentul meu este același pe care i l-am dat lui Roberto în legătură cu Beyonce: arta înseamnă punct de vedere. Scorsese și DiCaprio spun povestea unui om așa cum un scriitor pune în paginile unei cărți o altă poveste sau așa cum un interpret cântă o melodie despre orice subiect vrei tu dintr-o perspectivă subiectivă. Credința asta că arta trebuie să educe mi se pare de un puritanism incredibil și de fiecare dată când argumentul ăsta apare încă o dată, și încă o dată, și încă o dată în mod public, o carte, un film și o melodie își dau foc undeva în lumea asta pentru că urechile lor imaginare pur și simplu nu mai pot digera prostia asta.

THE WOLF OF WALL STREET

Leonardo DiCaprio, Margot Robbie și Martin Scorsese în timpul filmărilor pentru una dintre cele mai amuzante scene din filmul ”The Wolf of Wall Street”. Sursă foto: Collider.com

Jordan Belfort este un tip care a avut o ambiție și-n numele ei a făcut totul: a mințit, a înșelat, a făcut excese de tot felul. Dar pentru toate astea a făcut și închisoare, după unii nu suficientă, însă asta a fost vocea justiției, who are we to judge? Poate că unora tipul le place pentru perseverență, inteligență, abilitate, intuiție de business, iar alții îl consideră un manipulator, un om fără scrupule, un bărbat lipsit de milă și inimă. Oricum ar fi însă mi se pare o aberație ca cineva să mai joace rolul omului șocat că-n lumea asta, vai, sunt și asemenea oameni. În lumea asta există de TOATE și TOATE au la fel de mult dreptul să existe. La naiba, pe pământul ăsta au fost, sunt și vor fi mereu atâtea situații tâmpite, și neclare, și nedrepte, și aberante și atâția oameni idioți, cu minte scurtă, cu atitudini înșelătoare, cu răutate și așa mai departe încât să acuzi într-o scrisoare deschisă că un regizor și un actor fac publicitate unuia care a furat bani de la alții, dar care acum, eliberat din închisoare, este plătit cu mii de dolari ca să fie speaker motivațional și să-i învețe pe unii și alții să facă bani la rândul lor este caraghios.

poster film

Afișul filmului ”The Wolf of Wall Street”

Lumea nu este un loc nici mai bun, nici mai rău pentru că a spus Martin Scorsese povestea unui tip ca Jordan Belfort. ”The Wolf of Wall Street” este o perspectivă a unei realități din care, la un moment dat, o mână de oameni au făcut parte, atât așa numiții băieți buni, cât și așa numiții băieți răi. În plus, avem de-a face cu un film remarcabil care trebuie gândit prin prisma valorii sale artistice, cu un Leonardo DiCaprio care face un rol colosal și care, pentru asta, merită toate premiile de la toate festivalurile de anul ăsta. Filmul, care în SUA a apărut pe marile ecrane pe 25 decembrie, este o adaptare după autobiografia lui Jordan Belfort cu un scenariu scris de Terence Winter. Cu toate că are o durată de trei ore, acțiunea este captivantă, coloana sonoră este excelentă, iar gândul că te uiți la povestea unui om care încă trăiește și care, în ciuda celor întâmplate, continuă să aibă noroc la bani pentru că, ei bine, ceilalți îi validează în continuare calitățile și aptitudinile, face ca timpul să zboare.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: