M-am vaccinat împotriva COVID-19

by Andreea Vasile

Au trecut 15 ore de când m-am vaccinat cu prima doză de Astra Zeneca împotriva COVID-19, în comuna Olteni, județul Teleorman, la Centrul Cultural din localitate. M-am înscris pe platforma ROVACCINARE încă de la apariția acesteia, iar când s-a ajuns în etapa a III-a de vaccinare, în care mă încadrez și eu, adică la populație generală, am intrat pe platformă și mi-am rezervat loc în centrul aflat la o oră și jumătate de București, unde singurul vaccin folosit pentru imunizare e Astra Zeneca.

Chiar dacă siguranța vaccinului Astra Zeneca era dezbătută în acele zile, mi-am asumat să mă duc la un centru unde se folosește acest vaccin pentru că aveam deja prieteni care se imunizaseră cu el și ei îmi povestiseră cum s-au simțit: de la niciun simptom post-vaccinare, la febră și frisoane. Nimic care să îmi dea de gândit sau care să mă sperie.

Am pornit către Olteni la ora 16.00, deși eram programată la ora 19.00, însă din alte povești știam că indiferent de ora la care ajungi, vei fi vaccinat. Cel mai mult a durat să ies din București, printr-un Militari super aglomerat, ca de obicei. Pe autostrada care duce spre Pitești am mers vreo 50 de kilometri, iar apoi am schimbat direcția către Roșiorii de Vede pe un drum printre sate până când am ajuns la centrul cultural din Olteni. Am mers cam 120 de kilometri până acolo și tot atâția am făcut și la întoarcerea spre casă, în mod firesc.

Centrul Cultural din Olteni unde se află acum centrul de vaccinare e o clădire proaspăt renovată care a fost reconvertită temporar cu ocazia vaccinării. În afara personalului medical, nu era nimeni la vaccinare când am ajuns acolo. Am fost întâmpinată de niște oameni foarte drăguți, care mi-au explicat ce am de făcut. Așa că după ce mi-am pus haina și geanta în cuier, prezența mea acolo a fost înregistrată în sistem pe baza buletinului de identitate. Apoi mi s-au luat tensiunea, temperatura și nivelul saturației de oxigen, am primit o serie de întrebări despre starea mea de sănătate și după ce toate informațiile acestea au fost notate, am primit vaccinul. Vaccinarea e rapidă și nu e dureroasă.

După vaccinare am stat 15 minute într-o altă cameră sub supravegherea medicului coordonator al centrului, care în viața de zi cu zi e medic de familie într-o comună din apropiere. Medicul mi s-a părut un domn foarte plăcut, cu vârsta între 65 -70 de ani, așa cum am estimat-o eu, cu ochi albaștri și un păr alb, cu figură prietenoasă, foarte comunicativ. Mi-a spus că, din păcate, în centrul lor vin mai degrabă oameni de departe, așa ca mine, decât oameni care-i sunt lui pacienți de ani de zile. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de trist: oamenii cred mai degrabă în ceea ce spune oricine la televizor în loc să creadă într-un om pe care-l cunosc de ani de zile. Așa că atunci când au apărut îndoielile în legătură cu Astra Zeneca, deși medicul a vorbit personal cu oamenii și le-a spus cum funcționează acest vaccin și la ce se pot aștepta, mesajele transmise la televizor au fost mai puternice și i-au făcut pe unii oameni să renunțe la vaccinarea cu Astra Zeneca.

Când cele 15 minute de așteptare s-au încheiat, am primit înapoi buletinul și documentul care atestă că am făcur prima doză din vaccin, mi-am luat la revedere de la echipa medicală, și-am pornit înapoi spre casă, unde am mâncat o pizza, am băut o bere și am văzut un episod dintr-un serial pe care-l urmăresc pe Netflix. Apoi m-am culcat și am dormit fără probleme până dimineața. Până în acest moment nu am avut niciun simptom post-vaccin, însă ceea ce trebuie să știți e că fiecare organism reacționează diferit. Așa că doar pentru că prietenii sau cunoștințele vă povestesc cum a fost în cazul lor, așa cum o fac și eu acum, asta nu înseamnă că și la voi va fi la fel. Cum va fi la voi veți experimenta doar voi pe propria piele dacă alegeți să faceți vaccinul. Voi lua din nou drumul comunei Olteni la mijlocul lunii mai, atunci când am rapelul.

De ce am ales să fac vaccinul?

Vaccinarea este o alegere liberă și voluntară: dacă vrei să te vaccinezi, bine, dacă nu, iarăși bine.

Eu am ales să mă vaccinez din două motive mari și late:

1. Îmi doresc ca, în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, să scadă riscurile de a face vreo formă complicată a bolii. Cum face față corpul acestei boli e, din nou, o experiență personală și nu putem să știm dinainte ce ne așteaptă. Așa că, cu gândul prevenției în minte, de care țin cont mereu când vine vorba de sănătatea mea, am judecat că e mai înțelept să îmi fac vaccinul, chiar dacă nu voi face boala, decât să fac boala, dar să nu știu exact cum se va manifesta în cazul meu și nici să nu fiu pregătită pentru asta.

2. Am înțeles că, la fel ca-n cazul gripei cu care suntem toții obișnuiți acum pentru că există imunitate de turmă, e nevoie ca și-n cazul COVID-19 să obținem această imunitate de turmă pentru ca virusul să nu se mai propage cu atâta ușurință și, deci, să nu mai existe riscul ca el să-i afecteze grav pe cei mai vulnerabili dintre noi. Ăsta am înțeles că e sensul mesajului ”Om cu om oprim pandemia”, faptul că depinde de fiecare dintre noi să alegem măsuri precum purtarea măștii sau vaccinarea pentru ca, în cele din urmă, să ajungem la o imunitate de turmă, care să ne protejeze. Medicul de la centrul din Olteni mi-a spus că în anii ce urmează el crede că vaccinul anti-COVID-19 va deveni similar vaccinului anti-gripal, deci îndeosebi oamenii cu sănătate mai precară sau predispuși la complicații de tot felul vor fi cei care-l vor repeta, an de an. Pe scurt, e un virus cu care vom trăi, la fel ca mulți alți viruși, doar că noutatea lui în mijlocul nostru și haosul pe care l-a generat în viețile tuturor face ca prezența lui să fie percepută drept senzațională.

În final, cred că e foarte important pe cine ascultăm sau ce citim când vrem să ne informăm cu privire la vaccinare. Ca om care am lucrat în televiziune, acesta e un mediu prin care e foarte ușor să manipulezi pentru că oamenii cred că dacă ceva apare la televizor, înseamnă că e adevărat. Sigur că un asemenea comportament nu doar că nu e deloc etic, ci și periculos, dar așa stau lucrurile. Un prim pas pentru o mai bună judecată a fiecăruia dintre noi este PAUZA. Pur și simplu să nu te mai uiți atât la TV, să nu mai consumi opinii de la te miri cine pe Facebook, să nu mai cauți obsesiv să afli cum stau lucrurile și să citești încontinuu despre virus, și vaccinuri, și efecte, și boală. Să te întorci spre medicul de familie, sau un om care a trecut prin experiența bolii ori a vaccinului și, mai ales, să nu uiți că povestea lor nu e povestea ta!

Alege încrederea, optimismul, gândul bun și nu te lasă pradă fricii și mesajelor toxice.

2 comments

You may also like

2 comments

Daniel G. May 6, 2021 - 10:10 am

Ma tot bate si pe mine gandul sa ma vaccinez,dar inca nu am luat o decizie,inca mai astept,ma gandesc spre final sa-l fac si eu,sunt mai precaut,aud in stanga si in dreapta mereu tot felul de pareri si cazuri. Ba ca e bine,ba ca e rau (se poate sa mori) asa ca astept pana mai tarziu sa fiu mai sigur. Sper sa fii sanatoasa in continuare!

Reply
Andreea Vasile May 6, 2021 - 10:51 am

Pai cred ca cel mai important e sa alegi cum simti. In plus, nu uita ca poti alege cu ce vrei sa te vaccinezi daca te simti mai in siguranta cu un anumit vaccin in detrimentul altuia. Nu in ultimul rand, daca nu esti sigur in ceea ce priveste efectele secundare la care te poti astepta, dar pe care nu e obligatoriu sa le si ai, cel mai bine e sa vorbesti cu medicul tau de familie si sa gasesti acolo raspunsurile de care ai nevoie sau un alt medic in care ai incredere. Mult succes! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: