Cum mă antrenez cu sportivi români de top

by Andreea Vasile

Mă antrenez cu sportivi români de top să-ți arăt că sportul este joacă și distracție. Dar după ce treci de disconfortul fizic și mental al primelor dăți când mergi în sala de sport. Nu o să te mint: să faci sport nu este ușor. Însă când faci din sport o activitate constantă, ai tot timpul din lume să înveți diferite tipuri de mișcare și să progresezi. Pentru oricine a călcat vreodată pe acest drum – și se ține în continuare de el – știe că există o serie de etape prin care treci când faci sport. Numai experiența îți dezvăluie, pe parcurs, ce are sportul, cu adevărat, de oferit.

Eu fac sport de 10 ani de zile. Mi se pare că a trecut o eternitate de când am început să fac asta. Cu siguranță, până acum, am tras o mulțime de învățăminte. De la înverșunarea cu care m-am antrenat aproape zilnic la început, crezând că sportul este o activitate căreia îi dai de cap cu cât insiști mai mult să practici, la supraantrenamentul care m-a făcut să-mi fie silă să mai calc o vreme în sala de sport, și înapoi la plăcerea de a face sport pentru că mi-am clarificat ce vreau de la el și am înțeles cum îl pot face mai bine, adică mai cu cap, am trecut, de asemenea, printr-o mulțime de etape și stări.

Mă antrenez cu sportivi români de top: Cătălin Preda
Foto: Sabin Malișevschi

Cum am pus echipamentul la treabă cu sportivi români de top

Când Red Bull mi-a propus să mă antrenez cu sportivi români de top și să scriu despre experiența mea, am spus pe loc ”da.” Nu doar fiindcă mi-am imaginat de multe ori cum ar fi să fac așa ceva, ci pentru că mi-am dorit să le arăt oamenilor că e important să aibă curaj. Așa cum am avut și eu să încerc lucruri noi. Să nu-mi iasă, să mă fac de râs, să-mi dau silința, să-mi depășesc, poate, limitele alături de sportivi care, zi de zi, doboară propriile bariere fizice și mentale.

Am vrut să arăt că sportul înseamnă disponibilitatea de a te juca și de a te simți, în egală măsură, în afara zonei de confort. Că atitudinea de-a te pune în situații necunoscute și inconfortabile cu un zâmbet pe buze este cea mai importantă lecție, atât în sport, cât și-n viața de zi cu zi.

Așa a luat naștere seria Red Bull, ”Pune echipamentul la treabă.” Am norocul să mă antrenez zilele astea cu sportivi de top precum Cristina Neagu (handbal), Cătălin Preda (high diving), Denisa Dragomir (sky running), Bogdan Bolohan (breakdance) și Ede Molnar (ciclism).

Cu unii dintre ei m-am întâlnit deja, iar mărturia antrenamentului nostru poate fi citită. Cu alții urmează să mă întâlnesc în perioada următoare. Niciun antrenament nu a semănat cu celălalt și fiecare m-a provocat în felul său.

Mă antrenez cu sportivi români de top: Cristina Neagu
Foto: Sabin Malișevschi

În articole viitoare de pe blogul meu o să îți povestesc despre antrenamentele cu fiecare dintre sportivi, cu alte informații decât cele pe care le-am scris pe RedBull.ro: mai multe observații personale, mai multe limite depășite, mai multe concluzii.

Cu ce mindset să pornești la drum când te apuci de sport

Până atunci, dacă vrei să pornești pe drumul sportului, am câteva lucruri să îți spun:

  1. Ai tot timpul din lume! Împrietenește-te cu corpul tău, împrietenește-te cu mișcările, alege antrenamente ușoare care te ajută să te familiarizezi cu disconfortul și sentimentul că habar nu ai ce faci.
  2. Ai încredere în proces! Începutul poate fi greu: te poți simți aiurea făcând mișcări care par nenaturale, mintea se va întreba ce faci și-ți va sugera s-o lași baltă. Toți oamenii care încep să facă sport trec prin asta. Așa că fii răbdător și înțelegător cu tine. Nu te autosabota renunțând prea devreme fiindcă crezi că sportul nu e pentru tine.
  3. Fii consecvent! Suntem obișnuiți să credem că sportul este o abilitate care se învață în ”n” ore sau zile sau luni. Unii oameni sunt mai motrici, alții mai puțin. Unii înțeleg mai repede mișcările, alții se coordonează mai greu. Continuă să faci ce faci și, după o vreme, o să te prinzi cum funcționează totul. Recent, m-am antrenat cu Bogdan Bolohan, breakdancer. A fost pentru prima dată când am învățat elemente din breakdance. Crede-mă, multe dintre mișcările pe care le-am făcut au arătat caraghios. Dar așa arată evoluția: de la caraghios la frumos.
  4. Joacă-te! Tendința de a ne lua în serios când facem un lucru nou e cea care ne face să dăm înapoi când ceva nu ne iese. Indiferent de vârstă, este important să continuăm să antrenăm mușchiul disponibilității. Și să-l combatem pe cel al rigidității. Cu cât suntem mai disponibili, cu atât viața e mai surprinzătoare și mai frumoasă. Cu cât suntem mai rigizi, cu atât totul în jur ne poate părea mai potrivnic. Mintea noastră e locul în care facem alegerea pentru cum vrem să experimentăm ceea ce trăim!

Până data viitoare, citește despre antrenamentul meu cu Cristina Neagu și despre antrenamentul meu cu Cătălin Preda.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: