Magie

by Andreea Vasile

În ce consta puterea de atracţie? Să fi fost vorba de mişcări, de versuri, de spectacolele grandioase?

Vă aduceţi cu siguranţă aminte de cartea, respectiv filmul “Parfumul” a lui Patrick Suskind, dar mai ales de scena finală în care Jean-Baptiste Grenouille face un parfum care răspândit în aer reuşeşte să-i facă pe oameni să-şi piardă controlul şi raţiunea. Într-o stare euforică, în transă, fiecare se iubeşte cu fiecare şi ar fi naiv să credem că în faţa ochilor avem o scenă de sex în grup. E mai mult de atât: uitate în aburul miresmei înnebunitoare, ruşinea, conştiinţa de sine, teama nu mai sunt o piedică. Ele fac loc unei personalităţi eminamente iubitoare, care caută să dea şi să primească afecţiune cu fiecare gest care invită la aşa ceva.

Scena finală în care Jean-Baptiste e identificat drept sursa aromei care îi face pe toţi să delireze. El va muri înconjurat de dragostea de care n-a avut niciodată parte. Ca vrăjiţi de sursa iubirii, aceştia îl consumă pe Jean-Baptiste până la moartea sa.

*

O sursă asemănătoare a fost şi Michael Jackson! Mai departe de popularitatea sa mondială, talentul nativ şi creativitatea debordantă, ceea ce M.J. reuşea să degaje era o energie imensă, aproape magică, care, asemenea lui Jean Baptiste, îi făcea pe toţi să-şi piardă controlul.

http://www.youtube.com/watch?v=fe-Ysx0uIt0

Dacă aş fi participat în 1992 la concertul de la Bucureşti – legendar de-acum şi prin numărul imens de spectatori, şi prin perfecţiunea show-ului care a rămas în memoria DVD-urilor cumpărate pretutindeni – şi eu aş fi leşinat. Receptivă la emoţii puternice şi, cumva, mereu în aşteptarea unei stări care să mă dea, la propriu, pe spate, aş fi fost unul dintre cei purtaţi pe braţe pentru a fi scoasă din mulţimea în delir.

De câte ori revăd imaginile de la începutul anilor 1990, ştiu că şi-n oraşul ăsta a fost odată o explozie de bine! Rămâne, fără doar şi poate, unul dintre cele mai mişto performance-uri pe care Bucureştiul le-a văzut (dacă nu cel mai bun). Cum spunea prietena mea Oana, “un concert din vremea în care oamenii nu se împărţeau pe gazoane – A, B, C, D, E – ci leşinau împreună.”

*

În ce consta magia? Greu de spus. Ca un ingredient secret, cam aşa era şi M.J. Poate iubirea pentru ceea ce făcea, poate iubirea pentru oameni, poate iubirea pentru spectacol, muzică şi dans. Poate, pur şi simplu, iubirea.

http://www.youtube.com/watch?v=xYS_Q0wKjWU

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: