Toamna a sosit darnică, cu vreme frumoasă, numai bună pentru o altă zi în natură, alături de brunch-ul organizat de Gate to Romania, Asociația My Transylvania și Asociația Vatra cu idei, gazda evenimentului ”Ospăț la Vatra cu scornici și chisăliță”, care a avut loc pe 5 septembrie în comuna Nicolae Bălcescu, din județul Vâlcea, pe Valea Topologului, într-un loc special, Vatra Park. Gazda, Dana Rădulescu, a imaginat aici un spațiu dedicat omului modern, care locuiește la oraș și care a pierdut legătura cu viața simplă, din natură, și cu bucuria pe care aerul liber ți-o dă. Ea și-a dorit, deci, să reconecteze omul grăbit cu mirosul ierbii, cântecul frunzelor atunci când vântul bate și cu energia bună pe care mediul înconjurător ne-o dă.
Următorul brunch marca Gate to Romania, ”Cașcavea și clătite cu urdă”, va avea loc sâmbătă, 19 septembrie, la Muscel – Hub de Vară, comuna Moroieni, judeţul Dâmboviţa. Află mai multe despre brunch și cumpără biletul tău!
Oaspeții au gustat, ca de obicei, din preparatele locale: scornici (turtă fărâmițată prăjită cu jumeri), prajilă (o rețetă cu ou, lapte covăsit, carne de la garniță și verdețuri), ciorbă de găină de casă, brânză veche, șuncă de casă, salată de vinete, legume proaspete din grădină, zacuscă de ardei, dovlecei prăjiți în ou. Surprizele au fost un ou de struț fiert și chifteluțele din carne de struț. Chisălița de prune îngroșată cu mălai a stârnit curiozitatea tuturor, iar plăcintele poale-n brâu și prăjiturile de casă au desăvârșit experiența gustativă. La chisăliță și scornici voi reveni un pic mai târziu, când Viorica Dumitru, una dintre bucătărese, va împărtăși povești despre fiecare dintre preparate și, firește, rețeta lor.
După masă, bine hrăniți și cu puterile recâștigate, vizitatorii au prins curaj și-au pornit să experimenteze senzorial Vatra Park, unde aleea terapeutică le-a pus tuturor simțurile la încercare, căci plimbările în picioarele goale pe diferite suporturi naturale a încântat pe toată lumea. ”Am pornit Aleea Terapeutică în 2014, adică experimentarea mersului desculț pe diferite suporturi naturale, pentru omul de la oraș, copii și tineri, care n-au văzut niciodată că se pot descălța în alt loc decât la mare,” explică Dana Rădulescu, fondatoarea Vatra Park, bibliotecară, formatoare și lucrătoare de tineret. Pe lângă aleea terapeutică, oaspeții au făcut și îmbăiere în pădure, o practică ce-și are originile în Japonia și care presupune plimbarea în pădure, liniștea și recâștigarea echilibrului emoțional într-o sesiune care durează 2 ore și-n care oamenii se pot bucura de binefacerile naturii.
Proiectul realizat de Gate to Romania nu presupune doar mâncare, ci înseamnă și cunoașterea comunității, înseamnă să-i cooptezi pe toți cei care au ceva de arătat în comună, într-un loc comun, cu prezentarea fiecăruia și a ceea ce face.
Dana Rădulescu, fondatoare Vatra Park
”M-am bucurat să descopăr la acest brunch că oamenii din oraș au principii așa sănătoase și că merg după autenticitate. M-a impresionat o doamnă din București care a zis că nu s-a cazat în zonă fiindcă unele case aveau geamurile din termopan. Mi s-a părut foarte tare! Oamenii caută lucrurile astea mai puțin cunoscute,” spune Dana Rădulescu. ”Proiectul realizat de Gate to Romania nu presupune doar mâncare, ci înseamnă și cunoașterea comunității, înseamnă să-i cooptezi pe toți cei care au ceva de arătat în comună, într-un loc comun, cu prezentarea fiecăruia și a ceea ce face,” a mai spus gazda evenimentului.
Vezi mai jos reportajul realizat de TVR Craiova la ”Ospăț la Vatra cu scornici și chiseliță”:
Viorica Dumitru are 69 de ani și pentru acest brunch a gătit două dintre cele mai populare preparate: chiselița și scorniciul. Spune că a avut emoții înainte de eveniment fiindcă a trebuit să gătească pentru multă lume, însă s-a bucurat enorm când a văzut că n-a rămas nimic pe masă și că toată lumea a mâncat cu poftă! A învățat să gătească de la bunica, mama și vecini și, de la cine a putut să fure meserie, a furat, adaptându-și apoi rețetele după propriul gust.
”Am fost întrebată dacă vreau să gătesc pentru acest eveniment. Mi s-a zis că organizatorii merg prin localități și promovează mâncarea tradițională, ca ea să revină tot mai mult în atenția oamenilor, am promis că mă ocup să gătesc, am făcut-o și sper că a fost un succes,” spune tanti Viorica, așa cum o cunoaște lumea în comună, deși, după cât de bine a fost primită chisălița, ea zice că de acum lumea ar putea-o numi ușor doamna Chisăliță.
”Am de la Dumnezeu un dar, că nu obosesc. La țară mai urci trepte, te mai plimbi, a fost și-o zi foarte călduroasă când a fost evenimentul și m-am trezit foarte devreme să fac tot ce era de făcut. Toată lumea a fost la final mulțumită, le-a plăcut mâncarea mea, că e altceva decât ce se face la oraș, au mâncat cât le-a trebuit și m-am bucurat că acasă nu am mai avut nimic din ce-am gătit,” râde ea.
CUM SE PREPARĂ CHISĂLIȚA
”Acest preparat îl știu de la părinți. Pe atunci eram copil și erau lipsuri, nu erau bani, preparatul era un fel de completare a mesei. Cu timpul, nu ne-am mai adus aminte acest preparat. Dar l-am redescoperit când am inceput să caut rețete vechi, de la bunici, și mi-am adus aminte cum o făcea mama, a fost o nebunie, copiii, la brunch, întrebau: Tanti, ce crema e asta? Le puneam în pahare și veneau să le mai dăm, că le-a plăcut,” râde tanti Viorica.
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2 kg de prune
- 200 gr mălai
- 1/4 zahăr
- scorțișoară (după gust)
- 1 cană de apă
Mod de preparare:
Se pun prunele la fiert, fără sâmburi, cam 30 de minute. Le amestecăm și la fierbem, cu tot cu zahăr, la foc mic, până se desfac. Se presară apoi mălaiul și se mai lasă la fiert 2-3 minute, apoi se ia vasul de pe foc și se acoperă. Când s-a răcit, se servește în căni, ca desert, sau în vase de lut, cum se face în mod tradițional.
CUM SE PREPARĂ SCORNICIUL
”Scorniciul e tot o rețetă veche. Înainte, pe vremuri, nu era pâine, turta se făcea în sobă sau în cuptoare, fiecare om avea cuptor în gospodărie. Turta se face din mălai de porumb, iar jumările cu care se amestecă sunt cele care rămân de la untura topită la Crăciun. Se servește cu murături și e o masă foarte bună. Eram atunci veseli cu toții și sănătoși,” își amintește tanti Viorica.
Ingrediente:
- 1 kg de jumări
- 2 kg de turtă din făină de porumb
- ¼ kg de untură, pusă pe fundul tuciului
Mod de preparare:
Turta se sfărâmă și se pune în untura încinsă bine din tuci. Jumările micuțe se pun, de asemenea, în tuci și se învârt acolo cam 15 minute, până începe turta să se facă crocantă, împreună cu untura.
Pentru prepararea turtei de mălai, te poți inspira din rețeta de aici.
Următorul brunch marca Gate to Romania, Cașcavea și clătite cu urdă, va avea loc sâmbătă, 19 septembrie, la Muscel – Hub de Vară, comuna Moroieni, judeţul Dâmboviţa. Află mai multe despre brunch și cumpără biletul tău!
Fotografiile au fost realizate de Andreea Nedelescu. Pentru albumul foto complet al evenimentului, apasă aici.
Dacă vrei să trăiești și tu experiența unui astfel de brunch, dă like paginilor de Facebook Asociația My Transylvania și Gate to Romania.
Citește cum a fost la brunch-ul de la Sitaru.
Citește cum a fost brunch-ul de la Govora.
Citește cum a fost brunch-ul din Runcu Gorjului.
Evenimentul face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.