Marcel Proust ar fi citit Libertatea

by Andreea Vasile

Marcel Proust (pe scaun) împreună cu Robert de Flers (stânga) şi Lucien Daudet (dreapta) într-o poză care a scandalizat-o pe mama scriitorului (1894). Se pare că cei doi erau iubiţii lui.

Am promis şi mi-am promis: termină de citit cartea şi abia pe urmă împuie blogul cu impresii! Dar nu pot să mă abţin şi dacă totuşi aş putea să mă abţin, ideile alea cu miez şi suc care-mi vin în minte în timp ce citesc rândurile s-ar usca precum tomatele la soare şi de-aş vrea să le reiau, mai târziu, cu aceeaşi intensitate cu care le-am simţit prima dată, nu mi-ar ieşi.

*

Citesc “How Proust can change your life” de Alain de Botton şi mă minunez nu doar de frumoasa scriitură a englezului, ci şi de cât de fucked-up în sensul lui “mi-ar plăcea să te cunosc mai îndeaproape” era Marcel Proust.

*

Marcel Proust s-a născut rac şi-a murit scorpion. 10 iulie – 18 noiembrie. Datorită acestui aspect îi sunt datoare cu o lectură a lui “În căutarea timpului pierdut”. Aş avea răbdarea oare să citesc cele 7 volume de o minuţioasă descriere? Una dintre cele mai înjurate secvenţe din aceste cărţi este abilitatea lipsită de sens, după unii, a lui Marcel Proust de a descrie, în peste 30 de pagini, un episod de insomnie sau de a scrie o frază care ţine nu mai puţin de 40 de rânduri. Însă în cazul tipului ăstuia cred că aş rezista supliciului. Nu ştiu cum să vă zic dar recunosc autorii cu care împart zodia ca şi când noi ăştia de suntem raci, în cazul de faţă, suntem conctaţi la un soi de sursă comună de gânduri şi sensibilitate şi avem posibilitatea să ne extragem seva unii de la alţii cu senzaţia că nu ştim cine dă şi cine ia.

*

Marcel Proust a trăit toată viaţa la Paris. Dintr-o familie bogată, a muncit, la un moment dat, într-o bibliotecă, dar cam atât. Apoi n-a mai muncit niciodată. Principala scuză a fost că era, de copil, o fire bolnăvicioasă. Apoi că maică-sa, cu care avea o relaţie foarte apropiată, cam ca J.Edgar, creierul FBI, dacă aţi văzut filmul, l-a protejat suficient cât fiul să nu se simtă presat. Deşi Marcel se simţea presat oricum de atitudinea de bun samaritean a lui taică-su, medic renumit, care toată viaţa salvase oameni. Cum putea scriitorul să facă acelaşi lucru? După cum el însuşi zicea, scriind o carte. Cum putea o carte să facă asta? La vremea la care gândul i-a trecut prin minte, nu ştia nici el exact, însă avea timp. A rămas în casa părintească până când mama şi tata au murit.

*

Şi acum să vă povestesc despre adevăratul subiect al postului ăsta în care iar m-am lăsat luată de val, dar cred că Marcel are o istorie personală interesantă.

Marcel Proust era de părere că o carte nu este bună datorită subiectului, ci datorită felului în care este scrisă. Pasionat cititor de ziare, el considera că o ştire poate deveni un roman, la fel cum marile romane pot deveni ştiri de-ar fi ca cineva să le rezume într-o frază. De exeplu, recunoaşteţi următoarele poveşti scrise ca ştiri de presă:

Tragic end for Verona lovebirds: after mistakenly thinking his sweetheart is dead, a young man took his life. Having discovered the fate of her lover, the woman killed herself in turn.

sau

A young mother threw herself under a train and died in Russia after domestic problems.

*

Alain de Botton concluzionează:

Hence Proust’s assertion that the greatness of works of art has nothing to do with the apparent quality of their subject matter and everything to do with the subsequent treatment of that matter. And hence his associated claims that everything is potentially a fertile subject for art and that we can make discoveries as valuable as advertisment for soap.

*

Dacă orice poveste este un teren fertil pentru un posibil roman, care dintre subiectele din tabloidele de azi credeţi că ar putea deveni o carte de succes? Şi ce titlu ar purta?

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: