Marea căutare

by Andreea Vasile

Cauţi cu disperare: cheile de la casă pe care le-ai pierdut prin geantă, ochelarii de vedere care sunt, probabil, pe etajera de la baie, albumul preferat al trupei cutare prin magazinele de profil din oraş, bilete la concertul preferat, un ingredient anume fără de care mâncarea ta nu va avea specificul ăla din Asia cea mai îndepărtată. Cauţi tot felul de obiecte şi oameni. Cauţi chiar şi dragostea cu siguranţa că ea este mai uşor de găsit decât … banii pierduţi.

Bani pe care tu îi plăteşti statului pentru că aşa se face, dar despre care nu ştii niciodată unde naibii s-au dus. Ca o puşculiţă fără fund, banii ăstia, odată daţi ori luaţi, dispar ca-ntr-o gaură neagră şi de vrei să afli ce s-a întâmplat cu ei, Hell awaits.

*

Elena Calistru şi Cosmin Pojoranu sunt doi dintre cei care-au pus la cale proiectul “Bani pierduţi”. Ca nişte Sherlock Holmes se vor ţine de curul banilor care intră în bugetul de stat şi vor încerca să urmărească parcursul lor: câţi intră în visterie şi ce se întâmplă cu ei.

Părinţii ne-au învăţat că trebuie să punem fiecare lucru la locul său. Bugetul de stat e o junglă pe care vrem s-o ordonăm. Acum că recesiunea pândeşte după colţ, banii nu numai că vorbesc, ba chiar ţipă asurzitor. Mai mult ca niciodată, trebuie să-i respectăm.

Suntem hiper-curioşi şi vrem să ştim cum anume se deplasează banii din taxele noastre pe traseul contribuabil – buget şi retur. Am scanat sute de documente şi am migrat mult prea multe cifre în baza noastră de date ca să ţi le putem livra într-o formă digerabilă din care poţi trage concluzii (şi te poţi indigna sau bucura, după caz).

*

Elena mi-a fost colegă în facultate şi, după asta, luptătoare pe diferite fronturi ale dreptăţii. Cu Cosmin am o istorie mai lungă: ne-am cunoscut în liceu şi-am lucrat împreună la “Oricum”. Despre amândoi pot să spun cu certitudine că se ţin de fundul unui lucru până lucrul ăla îşi pune de bunăvoie fundul la bătaie numai să fie lăsat în pace.

Marea căutare de bani pierduţi” începe miercuri, 23 mai.

Pe ce se duc banii tăi o să poţi afla de pe site-ul banilor pierduţi.

Ne vedem la Green Hours!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: