”Marșul femeilor” a fost cel mai mare protest din istoria Statelor Unite ale Americii

by Andreea Vasile

Pe 21 ianuarie Washington-ul a dat voce celui mai mare protest care a avut vreodată loc în Statele Unite ale Americii, cu peste 2,5 milioane de participanți la nivelul întregii țări (și în alte țări și orașe din lume, de asemenea). ”The Women’s March” (Marșul femeilor) a avut loc datorită unei foste avocate, Teresa Shook. Nemulțumită de învestirea lui Donald Trump ca președinte, ea a creat într-o seară un eveniment pe Facebook cu tema ”drepturile omului sunt și drepturile femeii.” Când s-a dus la culcare, 40 de oameni anunțaseră participarea la protest. Când s-a trezit, erau mii. Peste noapte se crease o mișcare.

Teresa Shook is pictured in this undated handout photo

Teresa Shook, o fostă avocată originară din Hawaii, a fost cea care a pus bazele celui mai mare protest din istoria Statelor Unite ale Americii.

Când a văzut amploarea demersului ei, Teresa a predat frâiele organizării unui astfel de eveniment unui grup de feministe din New York. Astfel, grupul a devenit lider pentru marșul care a avut loc în mai multe orașe din Statele Unite ale Americii și din lume. Până și Antarctica a marcat evenimentul cu 30 de participanți.

ant.png

30 de femei și bărbați din Antarctica au susținul pe 21 ianurie ”Marșul femeilor.”

Protestatarii au cerut egalitate între sexe și drepturi mai multe pentru femei în societățile din întreaga lume. Sigur, la prima vedere, cerințele pot părea utopice, însă e de reținut că pașii mici au dus la schimbări mari și că multe dintre schimbări au avut loc în ani de zile. Din păcate, azi, chiar și-n societățile unde s-a ajuns departe cu drepturile femeilor, femeia rămâne încă o temă de dezbatere politică și statutul ei social, dar și personal e într-un continuu du-te vino, la cheremul decidenților politici care, adesea, în majoritatea lor, sunt bărbați.

women 4.jpg

Protestararii au cerut drepturi egale între sexe și dreptul femeilor de a decide asupra propriului corp.

Cu toate că protestatarii au spus că marșul femeilor nu este unul anti-Trump, faptul că marșul a fost și anti-Trump a fost implicit. Cu atât mai mult cu cât în timpul campaniei prezidențiale, Donald Trump a vorbit și despre politicile anti-avort. Pe care, la numai 2 zile după marș, a cam și început să le pună în practică.

Primul ordin executiv ca președinte pe care l-a semnat luni, pe 23 ianuarie, interzice ca banii din fondurile federale să mai meargă către organizațiile internaționale care se ocupă cu sănătatea sexuală și reproductivă a oamenilor de pretutindeni. Pe scurt, Trump nu mai e de acord ca SUA să dea bani organizațiilor internaționale pentru educația sexuală a oamenilor din alte țări.

În plus, Congresul a anunțaț zilele trecute că ia în considerare să retragă și banii din fondurile federale pentru susținerea organizației Planned Parenthood, una dintre cele mai importante entități americane, care oferă servicii de sănătate sexuală și reproductivă în SUA și alte țări din lume.

US-POLITICS-TRUMP-PROTEST

Femeile se tem că vor avea de suferit din cauza legilor care reglementează ce vor putea ele să facă cu propriul corp. Donald Trump a spus că pedeapsa pentru avort va fi stabilită de fiecare stat în parte. Excepție vor face femeile care au rămas însărcinate în urma violului și incestului sau a căror viață în timpul sarcinii e pusă în pericol.

În România,  avortul a fost ilegal din 1966 și până în 1989, din cauza decretului 770. În plus, mijloacele de contracepţie au dispărut, educaţia sexuală a fost interzisă, iar manualele despre reproducerea umană au devenit secret de stat, numai medicii aveau voie să le citească.Oficial, 9.452 de femei au murit, între 1966 şi 1989, din cauza avorturilor autoprovocate sau făcute clandestin. În realitate, numărul lor a fost cu mult mai mare.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: