Medicinistii cu ochii pe TV

by Andreea

Prof: Studenti, ce procedura aplica Dr. Yang in imagini?

Studenti: Da’ nu se vede foarte bine dom’ profesor! Nici nu stim ce-s ustensilele alea. Noi am invatat doar cu bisturiul.

Prof: Ei, lasa, ce va plangeti atat? Nici ei nu opereaza pe bune.

Studentii la Medicina din Iasi dau examene din Anatomia lui Grey si din Doctor House. Reiau. Studentii la Medicina din Iasi vad in timpul seminarelor episoade din serialele mai sus-mentionate in scop de practica, sa invete despre ce este vorba in cazurile cu adevarat dificile. Ca sa faca situatia si mai “grea”, profesorii nu-i lasa sa priveasca pana la capat. Le ofera doar intriga, apoi studentii trebuie sa-si dea seama despre ce este vorba, sa puna diagnosticul pentru ca, in final, sa li se arate deznodamantul. Mai mult, dau si examen din cazurile respective.

Profesorul Diana Cimpoesu spune ca metoda are succes in randul tinerilor. Nu, zau! Cica e o metoda occidentala care “îi antrenează pe tineri, care învaţă în acest fel să rezolve cele mai dificile cazuri“. Doamna Cimpoesu cica e si sefa SMURD Iasi. Totusi, la proba practica, se pare ca episoadele n-au fost de niciun folos pentru ca pusi fata in fata cu un caz real, studentii au dat chix: “Le-am prezentat câteva date despre o pacientă internată la Spitalul «Sf. Spiridon», aflată în şoc. I-am pus să stabilească un diagnostic. Din păcate, mai mult am vorbit eu decât ei”, a spus profa.

Acele imagini vor fi foarte bune pentru că studenţii vor vedea clar cum trebuie să intervină în cazuri de urgenţă. De regulă, în filme regizorul nu respectă procedurile medicale, şi pentru viitorii medici este un contraexemplu de lucru. În meseria asta trebuie să ştii şi ce să nu faci când tratezi un om“, a incheiat Cimpoesu. Daca voi ati inteles ce-a vrut sa spuna, va rog, lamuriti-ma la comentarii.

R.I.P!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UpTDk1mk6j8]

0 comment

You may also like

0 comment

felipov January 15, 2010 - 4:55 pm

jesus,
Asta e mai tare decat frica lui Hayden Panettiere :

“”I’m just afraid somebody’s going to stab me one day and think that my power is real and they expect me to start u. I’ve been thinking about that since the first season. I’m like ‘what if somebody really thought I was indestructible.’ Because I’ve heard some wacky things come out of people’s mouths that you go, ‘Guys, it’s not real’.”

Reply
felipov January 15, 2010 - 4:56 pm

Sunt sigura ca daca Hugh Laurie aude asta face pe el de ras.

Reply
Andreea January 15, 2010 - 4:57 pm

=)))

Reply
clara January 15, 2010 - 8:02 pm

ireal.

Reply
clara January 15, 2010 - 8:02 pm

deci data viitoare cand ma imbolanvesc sa am grija sa-mi scriu scenariul dinainte?

Reply
Andreea January 15, 2010 - 8:05 pm

cam asa ceva =)))

Reply
Roxana January 16, 2010 - 9:47 am

Exista situri de specialitate care analizeaza in detaliu partea medicala din Dr. House. In perioada septembrie-noiembrie 09 am citit destul de multe recenzii medicale, daca pot sa le numesc asa, facute de diversi doctori specialisti.
Concluzia lor a fost aceeasi: simptomele si afectiunile prezentate sunt rezultatul unei indelungate cercetari. Procedurile se apropie insa mai mult de un artificiu regizoresc.

Dar asta e departe de a avea vreun dubiu cu privire la viitorii nostri doctori.

O comparatie cu efectul Criminal minds sau CSI asupra membrilor juratilor ar trebui sa faca diferenta. Pentru ca intampinam o lipsa de instrumente si pregatire, pana la urma de lipsa de fezabilitate, si juratii ajung sa fie “convinsi” ca e vinovat doar pentru ca asociaza caractere ale invinuitului cu nu stiu ce inculpat din film.

Cand ne intoarcem la partea medicala, observa ca iesenii au ales exact partea relevanta din film, care reprezinta intr-adevar instrument stiintific. Think about it. Este o metoda moderna, mie mi se pare extraordinar, pentru ca se folosesc de ce au la indemana pentru a le trezi pasiunea tinerilor studenti.
E bine ca se opresc dupa intriga, daca procesul pe care il fac studentii este sa caute raspunsul prin cunostintele medicale pe care le au deja. Si spre asta se tinde.
Daca ma intrebi pe mine, sunt in favoarea metodei. Este felul prin care tinerii incearca sa rezolve cazuri ipotetice, bazandu-se pe cunostinte pe care le au, intr-un mod care sa ii prinda. De ce nu? E extraordinar.

Reply
Andreea January 16, 2010 - 10:02 am

perfect de acord cu ce spui. doar ca ei folosesc episoadele pe post de practica. ca si cand ar lucra pe cazuri reale. ca si cand te uiti la tv si pe urma te duci in sala de operatii. asta e singura anomalie. si cea mai mare, zic eu…:-)))

Reply
Roxana January 16, 2010 - 10:14 am

Eu inteleg altceva din declaratiile lor: ca mixeaza exercitiile bazate pe seriale cu cazuri reale si se asteapta la raspunsuri in acelasi stil din partea lor. Asta nu se intampla inca, dar spera ca studentii sa isi dea drumul si sa se rezolve cazuri in stilul asta de brainstorming.

Reply
Cosmin January 18, 2010 - 8:17 am

Mda, in teorie n-ar fi rau sa dezmorteasca invatamantul cu astfel de chestii mai non-traditionale, dar iata ca in practica dau fail.

Tare, oricum.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: