Merg la Wimbledon să mă întâlnesc cu o legendă a tenisului, Andre Agassi

by Andreea Vasile

Azi, 2 iulie, voi pleca la turneul de tenis de la Wimbledon, cel mai vechi turneu de tenis din lume și cel mai prestigios, la care toți marii jucători visează. Acolo mă voi întâlni, într-un interviu față în față, cu Andre Agassi, legenda tenisului mondial și câștigător la Wimbledon în 1992, printre altele. Ca o curiozitate, ultimul său antrenor, înainte de retragerea sa din viața sportivă, a fost Darren Cahill, antrenorul actual al Simonei Halep, sub îndrumarea căruia sportiva a câștigat recent primul ei Grand Slam, la Roland Garros. Și Simona participă la acest turneu.

CUM AM AJUNS LA WIMBLEDON?

La sfârșitul anului trecut, Lavazza mi-a trimis calendarul său pe 2018, intitulat ”2030 – What are you doing?”. Este un calendar care vorbește despre Agenda 2030, un proiect îndrăzneț pe care Organizația Națiunilor Unite și l-a asumat în anul 2015 și care prezintă 17 obiective durabile pe care le consideră importante la nivel mondial. Am scris atunci despre acest calendar și despre obiectivele sale, iar textul îl poți citi AICI. Mi-a plăcut foarte mult ideea brandului Lavazza de a susține Agenda 2030 așa că am scris cu plăcere și dezinteresat despre el.

Zilele trecute am primit invitația surpriză de la Lavazza de a merge la Wimbledon și de a mă întâlni cu Andre Agassi, prin intermediul agenției din România a brandului de cafea, Chapter 4 Communications Romania. Cred sincer că am fost aleasă datorită textului pe care l-am scris la începutul anului, ceea ce mă bucură foarte mult. În plus, este primul an în care agenția din România trimite la Wimbledon un blogger în locul unui jurnalist care scrie pentru o publicație din România. Chiar dacă, la bază, și eu sunt unul și lucrez, în continuare, în presă, totuși o fac ca freelancer, iar, în situația de față, mă duc la Wimbledon ca blogger.

CE TREABĂ ARE ANDRE AGASSI CU LAVAZZA?

2015 a fost și anul în care Lavazza și-a schimbat strategia de comunicare și a devenit singurul brand de food & beverage din lume care s-a parteneriat cu toate cele 4 turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open. Cu această ocazie, Andre Agassi, care s-a retras oficial din tenis în anul 2006, a devenit ambasadorul brandului Lavazza și a revenit în atenția publică prin campania #ImBack.

În plus, jucătorul de tenis american e un asiduu susținător al educației. În 1997, el a pus bazele Andre Agassi Foundation for Education, iar în 2001 lui Andre Agassi College Preparatory Academy. Pe scurt, el ajută copiii dezavatajați sau cu posibilități financiare reduse să aibă acces la educație. Până acum, prin fundația sa, el a reușit să creeze 69 de școli în sistem charter în SUA, adică școli independente finanțate de profesori, părinți și comunități locale și susținute de autoritățile locale sau naționale și, implicit, 35.000 de locuri pentru elevi.

2030 – WHAT ARE YOU DOING ȘI ACCESUL LA EDUCAȚIE DIN AGENDA O.N.U.

În calendarul Lavazza din 2018, ambasadorul lunii aprilie este Andre Agassi. El vorbește despre punctul al patrulea din Agenda 2030 propusă de O.N.U., care face referire la calitatea educației. Și România face parte din O.N.U. încă din 1955, așa că Agenda 2030 privește în mod direct și țara noastră, mai ales că multe puncte exprimate acolo ne vizează, iar îmbunătățirea calității educației e, negreșit, printre ele.

Ce înțelege, concret, O.N.U. când se referă la calitatea educației?

  • educație pentru toți copiii, fără discriminare;
  • eliminarea inegalității de gen între copii;
  • oportunități egale de educație pentru copiii cu dizabilități sau pentru copiii care fac parte din minorități culturale, politice și etnice (am deschis aici o paranteză ca să vă spun, pe scurt, despre faptul că în România există școli speciale pentru copiii cu dizabilități unde profesori extraordinari fac magie; mă refer în mod specific la Liceul pentru nevăzători din Buzău, unde am fost în urmă cu două săptămâni ca să filmez un participant la emisiunea Next Star. Am rămas impresionată de ceea ce am văzut acolo și voi scrie pe larg despre asta într-un text viitor pe blog);
  • îmbunătățirea condițiilor de școlarizare și pregătirea continuă a profesorilor și a abilităților de predare ale acestora, în conformitate cu nevoile actuale de învățare și cu piața muncii (o altă nevoie urgentă a sistemului educațional din România);
  • oferirea de burse, atât în țară, cât și-n străinătate, pentru lărgirea orizonturilor și aptitudinilor.

Sunt nerăbdătoare să mă reîntorc în Londra, unul dintre orașele mele preferate, și să mă bucur de toată experiența de la Wimbledon și de întâlnirea cu Andre Agassi, dar și cu Marco Lavazza, vice președintele Lavazza și parte din a patra generație a unei familii care a creat un brand cu tradiție. Interviurile pe care le voi face cu amândoi le veți putea citi, bineînțeles, pe blogul meu.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: