Meserie “furată”

by Andreea Vasile

Într-un salon de cosmetică din Bucureşti lucrează doamna Valeria. A învăţar arta manichiurii şi pedichiurii de la mătşa ei.

Mari, tipa la care îmi fac de obicei manichiura-pedichiura, e în vacanţă. Aşa că sâmbătă am intrat la întâmplare într-un loc de lângă Calea Victoriei pe a cărui firmă scria, simplu, BEAUTY SALON. Acolo stătea, pe un scaun, doamna Valeria. O doamnă înaltă, slabă, brunetă cu ochelari şi îmbrăcată în alb, avea unghiile de la picioare albastre şi pe cele de la mâini roşii. Mă uit la ea lung, nu era chiar genul la care m-aş fi oprit pentru asta, însă e amabilă şi dispusă să stea peste program ca să mă “rezolve”. Ceasul e doar 14.00 şi-i spun că pe la 15.30, după ce îmi văd un prieten, pot să ajung. Încuviinţează şi puţin peste o oră sunt la ea în salon, cufundată în scaun.

*

Doamna Valeria are 43 de ani şi a învăţat meserie de la mătuşa care, la 101 ani, încă trăieşte. Îşi aduce aminte că, pe când avea 4-5 ani, începuse deja să meargă cu mătuşa la doamnele bogate ale anilor 1970 care, vara, le aşteptau cu dulceaţă, apă rece şi cafea. Prăvălia mătuşii, pentru restul doamnelor care trăiau obişnuit, era pe locul unde acum se-nalţă Mall Vitan. Acolo, cu ani în urmă, femeile făceau coadă încă de la 6 dimineaţa să se aranjeze înainte de a merge, mai departe, la lucru.

-Viaţa era mai simplă atunci. Femeile se relaxau când mergeau la cosmetică şi se bucurau să vorbească unele cu altele, să îşi dea timp pentru asta, să se confeseze. Acum totul e grabă şi bănuiesc că altfel nu se mai poate. Mie îmi e dor de vremurile alea.

Doamna Valeria a făcut prima ei manichiură pe când avea 8 ani. Atunci mătuşa i-a dat instrumentele şi-a şi-a lăsat-o să facă unghiile unei doamne doctor.

-N-am să uit niciodată, spune doamna Valeria.

*

Tatăl doamnei Valeria ţi-ar fi dorit ca fiica să facă facultatea. El, profesor de mate-fizică, a întrebat-o tot liceul “şi, unde dai mai departe?”. Când a venit momentul, fata şi-a confruntat tatăl:

– Aici mă opresc, o să fac ce-mi place.

Face asta de peste 20 de ani. Până şi instrumentele şi le ascute în acelaşi loc în care o făcea mătuşa: o prăvălie de pe lângă Poliţia Capitalei unde afacerea e dusă mai departe de nepoţii celui care o îngrijea acum mai bine de 30 de ani.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: