Metafora coloanei oficiale

by Andreea Vasile

Scurt moment poetic, mă încearcă rar, deci deschideţi bine ochii!

Eram prinsă în trafic, în autobuzul 300, între Piaţa Victoriei şi Romană. Deodată se aud sirene şi, pe lângă autobuz, trece un poliţist pe motor. “Asta e coloană oficială”, îmi zic. Se vede şi prima maşină trecând, cu chiu, cu vai, printre toate celelalte care, aşa blocate şi încremenite unele în altele cum stăteau, au reuşit să se mişte, care cum a putat, şi să facă loc celor cu nino-nino. Dar, după ce prima maşină din coloană a trecut, restul n-a mai avut sorţi de izbândă. Poliţia claxona, maşinile din coloană claxonau, restul şoferilor, chiar de-ar fi avut buna intenţie, nu aveau încotro să vireze, cele trei benzi fiind pline ochi.

Atunci mi s-a arătat că imaginea pe care o văd pe geam seamănă cu o situaţie cumva permanentă a felului în care merg situaţiile în ţară. Anume că într-o Românie în care mai toate sunt încremenite din pricina unui management public mai degrabă defectuos, indiferent de zona la care ne referim, cei care ar trebui să conducă oricare dintre zonele respective sunt preocupaţi, cu multă gălăgie şi insistenţă, să ajungă în faţă. Dacă aglomerarea rămâne de neclintit în spatele lor e mai puţin important odată ce ei şi-au făcut drum şi-au ieşit în faţă.

În situaţia de azi, imaginea era cu atât mai aproape de adevăr cu cât coloana oficială era formată din feţe guvernamentale, deci metafora celor preocupaţi să ajungă în faţă în timp ce majoritatea abia se mişcă blocată în încurcături pe care nu le fac, şi nici nu le desfac, m-a făcut să zâmbesc amar. Şi, din nou, să-mi pară rău că n-am Smartphone (vine curând!) să imortalizez momentul.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: