Miturile iubirii

by Andreea

Acesta este ultimul post din seria de trei pe care am scris-o despre iubire şi relaţii. După relaţii condamnate la moarte şi erori fatale la început de relaţie, textul de azi prezintă miturile iubirii – cam ce ne învaţă cărţile, filmele, cântecele că ar fi iubirea şi tot ceea ce, în realitate şi pragmatic privind-o nu e, din simplul motiv că, oricât ai iubi pe cineva, iubirea nu este de ajuns pentru a face o relaţie să funcţioneze. Capitolul II din cartea “Psihologia cuplului” scrisă de Adrian Nuţă vorbeşte tocmai despre aspectele în care credem că iubirea poate fi panaceu pentru orice şi că iubirea poate înlocui alte dimensiuni, absente, ale unei relaţii.

Mă simt nevoită ca, înainte de-a începe să scriu, să spun din nou că această carte nu este o reţetă, chiar dacă modul în care am redat informaţiile din ea ar putea părea una. Este o lucrare de psihologie, cu un număr de aproximativ 200 de pagini, aşa că dacă vreţi să înţelegeţi corect informaţiile în context, vă invit să faceţi rost de ea. Citită printre râdnuri, aşa cum o prezint eu de două zile, s-ar putea, unora, să vă lase impresia unui articol de tip Cosmo, “Cum să faci să…”. Şi nu este deloc cazul.

*

Mitul nr.1 – Iubirea adevărată învinge totul

Este una dintre cele mai puternice credinţe. Adânc în inima noastră credem că iubirea pe care i-o purtăm celuilalt ne va ajuta să trecem peste orice obstacol. Nicio circumstanţă şi niciun conflict nu îi va rezista. Indiferent de natura problemelor pe care viitorul le va ridica, iubirea ne va face capabili să le rezolvăm. Impresionant, nu? Câteva exemple de gândire de tipul acesta ar fi:

Dacă îmi iubesc cu adevărat partenerul nu contează că…

…familia ei nu mă place.

…e alcoolic.

…nu vrea copii, iar eu vreau.

…nu mă atrage sexual.

…nu mă ascultă când îi vorbesc etc.

Dacă se întâmplă să crezi cu fanatism în acest mit, aşteaptă-te la următoarele tipuri de consecinţe:

Vei minimaliza amplitudinea problemelor din relaţie sau vei evita să cauţi soluţii reale, amăgindu-te cu ideea că ele contează mult mai puţin decât iubirea dintre voi. Vei rămâne într-o relaţie care “nu merge” (blocantă) sperând că el-ea se va schimba dacă tu îl-o vei iubi mai mult. Din păcate nu este suficient ca un om să fie iubit pentru a se schimba. E nevoie, în plus, ca el să dorească să se schimbe.

Iubirea nu învinge totul şi nu e suficientă pentru a face o relaţie să avanseze şi să înflorească. E nevoie, în plus, de o anumită compatibilitate şi de un angajament responsabil.

Mitul nr.2 – Iubirea este recunoscută imediat la prima întâlnire

Focalizarea exclusivă pe trăirea emoţională şi-sau sexual-senzitivă te împiedică să descoperi şi să examinezi celelalte laturi ale relaţiei voastre.

Mitul nr.3 – Există o singură persoană şi numai una pentru tine

Unele tradiţii spirituale sprijină acest mit, vorbind despre sufletele gemene ca despre două individualităţi care au trăit în armonie în timouri imemoriale şi care sunt perfect complementare. După evenimentul Căderii, sufletele gemene s-au separat şi trăiesc în corpuri diferite, căutându-se unul pe celălalt.

Mitul nr.4 – Partenerul perfect îţi va satisface toate nevoile

Este o dorinţă secretă a oamenilor, ale cărei rădăcini îşi extreg seva din amintirea primelor luni de viaţă, când copilul era o prelungire a sânului matern şi chiar mai departe când, în pântecul mamei sale fiind, toate nevoile fătului erau împlinite graţie simbiozei. Într-un fel sau altul, toţi avem măcar unele aşteptări inconştiente, mai ales dacă ne displace exerciţiul nesuferit al auto-examinării obiective. Dacă partenerul nu împlineşte una sau alta dintre aceste aşteptări, ceea ce simţim, ca trăiri reactive, sunt dezamăgirea şi resentimentul.

Responsabil pentru ceea ce îmi imaginez despre tine sunt eu.

Mitul nr.5 – Dacă există o mare atracţie sexuală, atunci există şi o mare iubire

Uneori este nevoie de timp şi de numeroase umilinţe pentru a înţelege că jocurile şi trăirile amoroase de mare intensitate nu înseamnă neapărat şi o iubire de calitate.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: