Mortii cu mortii si mortii cu viii

by Andreea

Cand Oana Vintila a intrat la copy centerul din Tineretului in urma cu o luna, nu se gandea ca va vedea poza surorii ei intr-o rama din aceea ovala, de tipul celor care se pun pe pietrele funerare. Surprinsa, l-a intrebat pe vanzator de unde are poza cu fata aceea. Acesta i-a spus ca este o mostra primita de la Buzau, acolo unde firma de pompe funebre onoreaza comenzile de la Bucuresti, dar si din alte parti din tara. Pe urma i-a explicat ca despre povestea tinerei fete din poza se intreaba multi: oare ce-o fi patit?

“N-a patit nimic, e sor-mea si e vie”, spune Oana. Vanzatorul nu intelege si incearca, parca, sa-i explice ca si poza tinerei fete, ca si celelalte, incadrate in alte modele de rame, infatiseaza oameni care AU FOST vii. Dar care nu mai sunt. Degeaba incearca Oana sa-i explice ca sora ei e bine-merci. Asa ca sora se prezinta, in cele din urma, pe propriile picioare.

Cand o vede, vanzatorul mai ca nu lesina in timp ce tanara care e si-n poza, dar si-n fata lui este, evident, in viata. Vanzatorul ii cere scuze si-i explica ce s-a intamplat. Asa a venit poza de la Buzau, mostra, n-a crezut nicio clipa ca persoana din poza e vie si ca, mai mult, cineva va descoperi intamplarea asta surprinzatoare. Fata cere sa vada poza si ii spune ca a fost facuta anul trecut, chiar de un fotograf profesionist si apoi a pus-o pe internet. Deci, cineva a furat-o de acolo. In timp ce vanzatorul de la copy centerul din Tineretului cauta numarul de telefon al firmei de la Buzau, incearca sa faca, gatuit de emotie, conversatie si-i spune moartei vii: “Multi clienti au empatizat cu poza dvs. si s-au intrebat cum de-ati murit asa tanara. Poate un accident de masina, a presupus majoritatea”.

In cele din urma, personajul nostru suna la Buzau si explica situatia. Perplex, de cealalta parte a firului de telefon, interlocutorul neaga si spune ca persoana e chiar decedata. “Domnule, nu-i decedata, vorbiti cu ea la telefon acum”. Nu s-a ajuns la nicio concluzie si, probabil, si azi, respectiva firma imprastie, prin tara, mostre cu chipul ei. In Bucuresti a aflat ca poza mai era in alte doua centre de xeroxat din mall-uri. Vanzatorul din Tineretului a anuntat centrele respective ca “moarta e in fata mea, deci va rog sa scoateti poza” si a considerat incidentul odios.

*

Eu i-am propus Andreei Inankur, caci despre ea este vorba, sa mergem pana la Buzau, intr-o zi, si sa vedem unde am putea sa-i gasim pozele. Mai mult, sa cautam si firma de pompe funebre care a comis-o si sa dovedim, in carne si oase, ca moarta-i vie.

*

Sarea si piperul e faptul ca, pana recent, Andreea a locuit in Turcia. Asadar, imaginati-va ca o cunostinta e in strainatate si ca, intr-o zi, intrand intr-un copy center, vedeti o asemenea poza si, intreband ce este cu ea, vanzatorul spune: “Saraca!”. Apoi, miscati de drama, dar neavand toate detaliile, va duceti la mama Andreei si ii soptiti “Condoleante!”. In tot timpul asta, Andreea face plaja la turci si bea un cocktail cu pepene rosu.

0 comment

You may also like

0 comment

DaDa August 7, 2010 - 9:15 am

Dar am omis sa iti zic ca prima reactie a tipului din Buzau, cand i-am explicat situatia la tel. a fost: EI SI?
Cum “Ei si, domle”, zic eu. “pune-o atunci pe ma-ta, nevasta-ta si toata familia ta”. apoi mi-a zis ca sunt dusa ca nici nu sunt eu in poza :)))

Reply
Ovi August 30, 2010 - 7:23 am

Interesanta poveste. “Moarta vie” a vorbit cu vreun avocat despre incidentul asta? Am inteles, si-a postat fotografia pe net dar retelele mari de socializare au niste si niste si chiar daca a facut-o publica nu inseamna ca a renuntat la drepturile asupra fotografiei. Faptul ca ei s-au folosit de ceva care nu le apartine si in felul asta au creat prejudicii persoanei in cauza este sanctionabil, chiar si in Romania. Daca firma a imprastiat mostrele alea in toata tara probabil are ceva forta in spate, deci nu ar fi inchisa de un asemenea proces. Daca ai rabdare sa te judeci cu aia poti obtine daune morale si/sau scuze oficiale de genul “Administratorii firmei xyz srl isi cer scuze pentru problemele cauzate de folosirea fara drept a fotografiei unei persoane vii la confectionarea unei pietre funerare” in caseta de 1/6 de pagina intr-un ziar cu distributie nationala.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: