Născuți eroi, cartea pe care trebuie s-o citești

by Andreea Vasile

Născuți pentru a alerga” e probabil una dintre cele mai grozave cărți pe care le-am citit vreodată. Te ține pur și simplu cu sufletul la gură! Eu am terminat-o de citit în două zile, într-o vacanță de vară, în 2014. Am stat două zile pe șezlong și-am sorbit fiecare cuvânt! Cum să te conving că e foarte tare? Ia-o, citește-o, merită!

Christopher McDougall, tipul care-a scris-o, e un fost jurnalist de război convertit în scriitor pe teme, să-i zice generic sportive, dar care se combină cu pasiunea lui pentru mișcare și nutriție și oameni care au făcut odată lucruri extraordinare. Dacă în ”Născuți pentru a alerga”, el povestește despre triburile de alergători Tarahumara, printre multe alte povești suculente, în cea mai nouă carte, ”Născuți eroi”, care se va lansa weekend-ul ăsta tot la editura Preda Publishing, personajele principale sunt niște outkasts super fit din al Doilea Război Mondial, care reușesc nefăcuta: să răpească un comandant german din mijlocul insulei Creta, înțesată de altfel de nemți. Și mai tare, ca și-n cazul Tarahumara, cartea e scrisă după întâmplări adevărate!

Așa că am vorbit cu Cristina Preda, publisher-ul editurii, pe care am cunoscut-o în 2014 printr-o împrejurare de care voi scrie cu altă ocazie, un om cu ochiul format pentru povești extraordinare, ca de altfel tot ce publică editura ei, cărți despre sportivi și sport care nu-s simple dări de seamă, ci mărturii scrise extraordinar despre curaj, voință, putere și inimă mare.

 

Când ai dat pentru prima oară peste Christopher McDougall și ce te-a determinat să-i traduci cartea ”Born to Run” în română?

În 2010 am fost la Maratonul de la Paris – să-l încurajez pe soțul meu, nu să alerg, din păcate – și ceea ce am vazut acolo m-a impresionat foarte mult. Era primul maraton mare pe care-l vedeam, distracția era la cote maxime, toată lumea fericită, Parisul închis fără să se plângă nimeni, costume, muzică live, veselie, bulevardele pline de spectatori, o atmosferă incredibilă.

Nu-mi venea să cred, eu asociasem întotdeauna alergarea cu muncile lui Hercule – capul în pământ, gâfâială, strădanie, chinul de pe lume. Dar acolo am văzut ceva care mi-a zdruncinat profund această convingere. Așa că am decis să ințeleg și eu care-i treaba cu alergatul.

Evident, aș fi putut să încep să alerg, așa ar fi fost logic. Dar pentru că eu sunt un teoretician mai degrabă decat practician – deh! fiecare cu defectele lui – am hotărât să încep cu teoria. Așa că am intrat pe Amazon unde … ce să vezi? Exista un bestseller în categoria de alergare despre care cititorii spuneau că e senzațional, că te face să vrei să alergi chiar dacă nu ai mai făcut-o din copilărie, ca e The Book.

Era Born to Run, care apăruse în 2009 și lumea era înnebunită. Așa că am luat-o și am citit-o pe nerăsuflate. Descoperisem o carte – și o categorie, o idee, un stil de viață – despre care nu știusem nimic până atunci. Am avut o revelație. M-am convertit instant. Mi-a plăcut atât de mult că voiam să o discut cu toată lumea, doar că lumea mea nu știa nimic despre ea.

Tot la Paris descoperisem un alt lucru care mă intrigase: că erau mulți români printre alergători, mulți cu noi în avion, iar acolo am văzut și mai mulți. Ca marketer, am observat imediat că există o piață, un segment pe care nimeni până atunci nu-l abordase cu produse similare. Așa că decizia a fost simplă: trebuie să traduc această carte și să testez dacă într-adevăr există piață pentru așa ceva în România.

Și ce am descoperit a fost uimitor: nu doar că există piață, dar lumea (aceea pe care nu o cunoscusem până atunci) aștepta cu interes cartea, era avidă după așa ceva și segmentul creștea exponențial în fiecare an. Am descoperit, de asemenea, că oamenii care aleargă sunt diferiți, sunt frumoși dincolo de cuvinte și au o decență, o simplitate, o discreție pe care le credeam dispărute. A fost un an revelator pentru mine!

run 3

Care sunt caracteristicile care au făcut din cartea aceea un bestseller și, în general, ce face o carte despre sportivi să fie una de succes?

Există două elemente fără de care o carte – orice carte – nu poate avea succes: povestea și talentul autorului. Nu pot spune care dintre ele este mai important, cred că ambele au aceeași greutate.

Povestea din Născuți pentru a alerga – poveștile, pentru că, de fapt, e o țesătură întreagă – este unică, dar penița autorului este cea care a transformat-o într-o operă de artă. Stilul, vorbele, desfășurarea, auto-ironia, respectul său evident pentru personajele principale, umorul omniprezent, toate acestea sunt aspecte care mă fac să cred că această carte nu ar fi putut fi scrisă de altcineva.

Nu e nevoie să fii un sportiv cunoscut ca să ”spargi” piața! Ai exemplu de carte a unui sportiv renumit care n-a avut succes mai deloc și a unui necunoscut care-a devenit renumit datorită cărții și poveștii sale?

Ce pot spune cu certitudine este ca celebritatea per se nu vinde. Nu în segmentul nostru. Daca povestea nu e bine închegată, dacă e doar un CV cu realizări, goluri, trofee, oamenii nu sunt interesați. Și e firesc să fie așa, în definitiv toți ne dorim personaje cu care să ne identificăm, a căror poveste să ne ajute într-un fel, ale căror suferințe și greutăți să ne inspire, să ne dea de gândit. Dacă dăm peste o mare laudă de câteva sute de pagini, cu ce rămânem? De ce am citi o carte informativă, ca o știre de la televizor?

Cum alegi tu cărțile care sunt traduse în română?

Citesc. Enorm. Ceea ce e minunat, când eram mică voiam să mă fac cititor. Am aflat mai târziu că nu există meseria asta, păcat.

Pe de o parte citesc tot ce-mi atrage atenția pe Amazon, Kindle-ul meu geme de cărți. Mai noi, mai vechi, cărți menționate în alte cărți, personaje interesante despre care aflu din întâmplare și apoi încerc să găsesc ce s-a scris despre ele și tot așa. Pe de altă parte primesc o sumedenie de propuneri de la agenții literari, în general cărți care urmează să apară. Singurul meu regret este că nu le pot lua pe toate!

mcdougal

Christopher McDougall, autorul cărților

McDougall a lansat a doua lui carte, ”Născuți eroi”, care apare în curând și-n română. Despre ce este povestea de data asta și de ce e ea extraordinară?

Ca și în Născuți pentru a alerga, povestea este despre oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare. Cartea e construită în jurul unei întâmplări fascinante din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când doi englezi si o mână de păstori cretani au făcut nefăcutul: au răpit un general german, comandantul trupelor de ocupație. Asta în condițiile în care Creta gemea de trupe germane, peste o sută de mii de soldați.

Așa că McDougall pleacă de această dată în spațiul mediteranean, unde descoperă că secretele Greciei antice și ale eroilor săi sunt încă vii și pot fi învățate de către eroii amatori de pretutindeni.

Autorul străbate insula pentru a găsi răspunsurile, experimentând pe propria piele provocările fizice extreme la care erau nevoiți să facă față luptătorii Rezistenței și aliații lor. În Creta, insula eroilor, McDougall descoperă instrumentele de lucru ale acestora – mișcarea naturală, anduranța extremă și nutriția eficientă.

Născuți eroi este un studiu fascinant asupra științei și artei eroului, care ne poartă de pe străzile Londrei până pe plajele Braziliei, din deșertul Arizonei până în Creta, locuri unde atleți remarcabili ai zilelor noastre își însușesc încă abilitățile lui Hercule și Ulise.

 

Când vei lansa cartea?

Cartea va fi lansată în acest weekend (30-31 ianuarie 2016) la Gerar. E prima cursă a anului, vin foarte mulți din comunitatea aceasta pe care am ajuns să o apreciez atât de mult și este organizată de doi prieteni dragi (Gabi și Oana Solomon), doi dintre oamenii aceia frumoși pe care spuneam că i-am descoperit odată cu alergarea.

Vom avea un punct de vânzare, dar pentru prima dată venim și cu o surpriză: un colț de lectură unde poți răsfoi toate titlurile noastre. Stai pe fotoliu, citești cărți bune și bei un ceai cald. Ce poate fi mai atrăgător?

De ce merită să citim a doua carte a lui McDougall, ce te-a captivat pe tine?

În primul rând povestea. Este atât de frumoasă, personajele sunt atât de interesante încât aproape mi-e ciudă că această carte a fost scrisă abia acum, că decenii la rând oamenii au trecut nepăsători pe lângă unii dintre cei mai îndrăzneți, erudiți, talentați și altruiști oameni ai zilelor noastre. Până de curând am fost contemporani cu ei si eu una nu am știut. Mi-ar fi plăcut să mă prezint la ușa lor și să le strâng mâna.

În al doilea rând autorul. Omul știe să scrie, are un talent remarcabil și o abilitate rară de a împleti fire, de a crea suspans, de a te face să transpiri cot la cot cu eroii săi, să miroși jungla amazoniană și să guști fasolaki și raki-ul cretan.

În al treilea rând, cartea e o lecție de istorie. Am aflat atât de multe despre cel de-al Doilea Război Mondial că mă intreb dacă nu ar fi o idee bună să fie transformată în lectură obligatorie în școli. Istoria povestită din perspectivă individuală, cu talent și umor, este istoria pe care nu o uiți niciodată.

Nu în ultimul rând, cred că e o carte care merită citită pentru a putea vedea apoi filmul cu alți ochi (râde). Nu am nicio informație clară, dar cred că Hollywood-ul se va repezi să o cumpere. În definitiv, câte povești incredibile apar în fiecare an pe lumea asta? În plus, cartea este foarte vizuală, perfectă pentru o adaptare cinematografică.

write

Dacă ai idee, cum anume s-a transformat viața tipului ăsta după ce-a scris prima carte? Era un simplu jurnalist până la bestseller, nu?

Da, McDougall era jurnalist, dar nu cred că a fost vreodată „simplu”. Are o mână prea sigură pentru a fi un începător, senzația mea este că și-a sculptat stilul în ani de zile, așa cum sculptezi o miniatură: cu răbdare, multe reveniri și foarte multă finețe. Adaugă la toate acestea o pasiune arzătoare pentru sport, o personalitate și un caracter în mod evident puternic – omul a fost jurnalist de război în Angola si Rwanda – și uite așa ai conturat un profil interesant, o combinație unică.

Cum s-a transformat viața lui după Născuți pentru a alerga? Ce știu este că nu mai face jurnalism, acum scrie cărți. Și călătorește prin lume în incercarea de a reface traseele eroilor săi, transpiră cu rucsacul în spate prin munții Cretei, învață să sară cu prăjina și să care un om în spate prin jungla amazoniană – pentru cazul în care va trebui, la un moment dat, să salveze pe cineva de la moarte – învață să arunce un tomahawk, face Parkour noaptea prin Londra și încearcă noi metode de antrenament și nutriție. Cu alte cuvinte, face ce-i place și asta se vede în scriitura lui.

Cine ai spune c-a reușit în România să scrie aproape impecabil despre sport și de ce crezi c-a reușit cu măiestrie să facă asta?

Din păcate astăzi nu prea avem autori de carte sportivă, oferta românească este aproape invizibilă. Și nu înteleg de ce, pentru că sportivi avem berechet. Mi-ar plăcea să public o carte românească, dar nu am găsit-o încă.

Dar am avut un nume mare, un om care mi-a făcut copilăria frumoasă și acesta a fost Ioan Chirilă. Tot jurnalist, dar extrem de talentat, pasionat de sport și – îndrăznesc să spun, deși nu l-am cunoscut niciodată – un om modest și un suflet mare. Se simte printre rânduri, se vede în maniera lui de a portretiza diverse personaje, în atenția la detalii, în interpretarea anumitor stări și evenimente. Mi-aș dori să apară un nou Ioan Chirilă!

ioan

Cronicarul sportiv Ioan Chirilă

Ce i-ar trebui unui scriitor de astfel de cărți pentru a scrie ceva notabil, relevant și care să placă?

I-ar trebui talent. Numai că, vezi tu, aici intervin două probleme.

Prima dintre ele: talentul nu e ceva despre care să poți spune cu certitudine că îl ai sau nu. De altfel, sunt convinsă că dacă întrebi cel mai talentat scriitor din lume dacă are sau nu talent îți va spune că nu. Nu e o diplomă cu care să te poți lăuda, nu e o certificare pe care să o poți obține sau o competență pe care să o poți dobandi. Așa că nu știi dacă ai talent sau nu până când nu începi să scrii și să primești feedback de la cititori.

Ei, și aici apare a doua problemă. Oamenii talentați nu scriu (sau nu cât ar trebui să scrie), în timp ce oamenii fără talent varsă vorbe pe hârtie pe bandă rulantă. De unde știu asta? E un raționament simplu: suntem mult mai mulți pe planeta asta decât eram în antichitate; suntem și mult mai alfabetizați, cifrele nu suferă comparație. Dar cu toate acestea nu a mai apărut un al doilea Aristotel. De ce?

Aici nu pot decât să speculez. Mă gândesc că oamenii talentați, mințile care ar avea multe de spus sunt și reticente să o facă. Pentru că odată cu maturitatea intelectuală vine și simțul ridicolului, teama de eșec, comparația imposibilă cu cei dinaintea ta pe care-i respecți (pe care i-ai citit și i-ai înțeles, că altfel nu i-ai respecta). De aceea este mai ușor pentru oamenii care nu citit nimic să-și dea drumul la gură și să înșire vrute și nevrute. În mintea lor goală nu există element de comparație; în capul lor sunt cei mai deștepti pentru că nu există alții.

E un cerc vicios pe care nu-l poți sparge decât punând mâna pe pix. Sau pe tastatură. Lăsand deoparte temerile și comparațiile, găsindu-ți povestea și stilul, descoperindu-ți unicitatea. Riscând să afli că nu ai talent. Sau dimpotrivă, că ești mai mult decât credeai că poți fi.

În final, care e locul pe care cartea de sport / despre sport îl ocupă azi în piața din România?

Nu există studii oficiale. Nici neoficiale. Singura formă de evaluare este în acest moment cifra de vânzări. Dar numerele goale nu au relevanță pentru că ele pot fi influențate de distribuție, bugete de marketing, investiții. Drept urmare nu știu care este oficial locul cărții de sport, dar știu că cititorii noștri sunt încântați de idee, de titlurile pe care le lansăm, de inspirația pe care o absorb din ele. Și pentru mine asta este suficient!

0 comment

You may also like

0 comment

Catalin January 29, 2016 - 9:38 pm

Cum se mai poate face rost de carte? Sau e PDF?

Reply
Andreea January 31, 2016 - 8:54 pm Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: