Nimic din ce-i bun nu vine uşor …

by Andreea Vasile

Dacă visezi la un şef deştept care să urle la tine din iubire şi din dorinţa de-a te face mai bun, atunci filmul ăsta o să-ţi placă

… şi dacă vine uşor înseamnă că nu-i suficient de bun.

*

Experienţa mea şi a altora arată că pentru lucrurile serioase te vei da, negreşit, de ceasul morţii. Nu te speria! Nu e vorba că ţie ţi se întâmplă toate lucrurile nasoale sau că ţi-e scris în frunte să te perpeleşti până la epuizare ca să-ţi iasă ce-ţi doreşti. Dar e o lege nescrisă-n Univers care funcţionează al naibii de bine: 10% inspiraţie şi 90% perspiraţie când vrei să iasă treaba la care ţii. Explicaţia e simplă: dacă ţii cu adevărat la cineva sau la ceva, n-o să te supere niciodată starea de disconfort prin care s-ar putea să fie nevoie să treci în drumul tău spre biruinţă. In smelly sweat we trust!

*

J. Edgar Hoover are un vis! De la asta începe totul. Vrea să ţină Statele Unite ale Americii în siguranţă, ţara lui, oamenii lui. Şi când o să vezi ce relaţie strânsă are cu mama, n-o să te mire că, pentru el, SUA e leagănul copilăriei, centrul universului, ţara ţărilor. Aşa că pune bazele FBI câştigând în numele instituţiei tot mai multă putere de decizie şi independenţă de acţiune.

*

Hoover e dedicat trup şi suflet FBI-ului. Are 20 şi ceva de ani când începe treaba, e viguros, stăpân pe sine, urcă treptele ierarhice cu viteza vântului şi ia decizii extreme cu lejeritatea anotimpurilor care se schimbă. Viaţa lui profesională şi personală ne este prezentată de-a lungul a 50 de ani, cam cât timp a şi stat la conducerea FBI-ului.

*

Mi-au plăcut: decizia lui de a aduce ştiinţa în cercetarea infracţiuniilor – laboratorul de expertize criminalistice, obsesia pentru loialitate (asta pentru că şi eu ţin la ea, dar şi pentru că, în cazul lui, nu poţi lucra într-un sistem ca FBI şi schimba opţiunile, părerile şi valorile după cum bate vântul), duritatea în raport cu subordonaţii (din nou e o chestie de gust; mie mi-a plăcut mereu să învăţ de la oameni deştepţi, ăia care ştiu cum să vorbească, când să vorbească şi despre ce să vorbească).

*

În plan secund (şi nu prea) rămâne şi povestea lui de dragoste cu mâna lui dreaptă (nu propriu-zis, ci vorbesc aici de un om, agentul Clyde Tolson). Dacă cel din urmă ştie, din punct de vedere erotic şi emoţional, ce vrea, Hoover rămâne undisclosed: nu e per se cu Tolson, dar nici n-are viaţă amoroasă alături de altcineva.

*

J. Edgar e Leo di Caprio. Clyde Tolson e prea frumosul Armie Hammer. Regia îi aparţine lui Clint Eastwood.

http://www.youtube.com/watch?v=88P7tsyb0t0&feature=fvst

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: