Noaptea Albă a Galeriilor

by Andreea Vasile

Noaptea Albă a Galeriilor, ediţia a 5-a

Avem un weekend plin înainte, cu multe evenimente: TIFF, Street Delivery, Hooverphonic, Noaptea Albă a Galeriilor. Dar cred că este timp pentru toate aşa că obiectivul meu este să vă conving să nu rataţi Noaptea Albă a Galeriilor, unul dintre cele mai ample evenimente anuale în care arta contemporană vă ajută să înţelegeţi cum mai arată lumea în care trăiţi azi şi care sunt influenţele culturale, sociale sau politice care-i determină pe artişti să se raporteze la propria artă într-un fel sau altul.

Suzana Dan este capul răutăţilor în Noaptea Albă a Galeriilor. La rându-i artist contemporan, Suzana preferă să fie low profile. Informatorii mi-au spus că Suzana n-o să se bată niciodată cu pumnii în piept c-a făcut una şi alta şi, cunoscând-o, îi cred. Aşa că dacă ea nu vorbeşte despre lucrurile minunate pe care le face, am să vorbesc eu.

Încă de la prima ediţie a lui #NAG, Suzana a adunat sponsori şi artişti deopotrivă ca să creeze evenimentul. În timp i s-au alăturat şi alţi oameni, dar cred că ea a rămas pionul central al evenimentului şi, indiferent de numărul de persoane care aderă, în fiecare an, la credinţele ei în ceea ce priveşte acest eveniment, Suzana duce tot greul de organizare şi gestionare a oamenilor implicaţi – propria echipă, sponsori, artişti invitaţi, galerii participante.

Anul acesta a reuşit să adune 55 de galerii bucureştene care în noaptea asta îşi vor ţine uşile deschise. #NAG, aşa cum am mai spus, dar repet pentru că mulţi m-au întrebat despre asta, nu este un eveniment cu tablouri în galerii; este un eveniment în care artişti contemporani (pictori, desenatori, grafferi) îţi arată cum văd lumea în moduri artistice specifice, colorate, vesele.

Mai mult, Suzana a reuşit să creeze evenimentul, în paralel, şi la Cluj. Acolo 11 galerii vor fi deschise în noaptea asta aşa că-mi imaginez că fiind şi mai puţine, dar oraşul plin cu oameni care sunt la TIFF, n-au cum să  rateze momentul.

În noaptea asta, eu încerc să văd cât mai multe galerii. Încep periplul la Home Mătăsari (strada Mătăsari 17) unde Other, artist canadian, dezveleşte lucrarea la care a muncit în ultimele 2 săptămâni.  Pe urmă, conform hărţii, încerc să acopăr cât mai organizat zonele Victoriei, Romană şi Universitate unde majoritatea galeriilor sunt concentrare.

Cel mai util ar fi să downlodezi harta. Pe ea sunt marcate galeriile. Dacă nu poţi face asta, în majoritatea galeriilor vei găsi o hartă fizică şi asta te va ajuta.

Programul evenimentului îţi prezintă galeriile din proiect şi ce anume poţi găsi în fiecare dintre ele.

Eu te voi ţine la curent, via HTC Desire Z oferit de Vodafone cu această ocazie, pe Facebook şi Twitter (AndreeaVasile), conturile mele personale. Dacă te interesează seara asta şi vrei să mă urmăreşti, dă-mi add pe Facebook până în ora 17.00 şi follow pe Twitter şi toate lucrurile ar trebui să meargă bine. Dacă vrei să mă suni şi să mă întrebi unde îţi recomand să mergi, poţi s-o faci la 0728-979-583, dar doar în noaptea asta pentru că, pe urmă, numărul ăsta nu va mai fi disponibil.

Nu ştiu vremea cum va fi, sper să ţină cu noi, dar îţi sugerez să ai ceva de ploaie şi pantofi comozi.

În rest, voie bună, energie şi să ne întâlnim cu bine, diseară, prin galerii!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: