Norvegia vrea să-i dea cadou Finlandei un vârf de munte

by Andreea Vasile

Cu toții avem bătăi de cap când trebuie să oferim un cadou, indiferent că e vorba de oameni cunoscuți sau mai puțin cunoscuți. Însă nivelul problemei a fost cu adevărat ridicat când Norvegia a hotărât să-i dea Finlandei un vârf de munte cu ocazia celor 100 de ani pe care-i împlinește ca stat liber în decembrie anul acesta. Hei, cine poate ține pasul cu așa ceva?

Cadoul năstrușnic, dar care a înduioșat oamenii din toată lumea datorită gestului, a fost ideea unui inginer ieșit la pensie, Bjørn Geirr Harsson. De aici și pâna ca propunerea să ajungă de interes național n-a fost decât un pas. Omul, alături de mai marii Norvegiei, a început să vadă cum ar putea să ofere, efectiv, cadoul.

bjorn

El este Bjørn Geirr Harsson, inginerul pasionat de drumeții, care a avut ideea de a dărui Finlandei un vârf de munte din Norvegia.

Sigur că lucrurile nu se pot face cu una, cu două și că există legi care trebuie modificate și teritorii care trebuie reașezate pentru ca povestea să aibă un final fericit. Deocamdată situația e-n pauză pentru că ultimul răspuns pe care l-a dat biroul prim ministrului norvegian în octombrie anul trecut a fost că povestea cu muntele nu e o prioritate. Inițiatorul însă nu renunță cu una, cu două și, acum, că povestea a devenit și mai cunoscută fiindcă se va realiza un documentar pe baza ei, zarurile n-au fost, deci, aruncate.

norway-finland-mountain

Vârful Halti e împărțit acum și de Norvegia, și de Finlanda. El ar putea deveni integral al Finlandei cu ocazia celor 100 de ani pe care statul îi împlinește în decembrie 2017.

Dacă vârful de munte ajunge la Finlanda, Norvegia ar pierde doar 0.015 metri pătrați, adică 40 de metri din teritoriul său. Ce ar câștiga însă Finlanda? Cel mai înalt vârf din țară, 1.331 metri. La această înălțime, pentru norvegieni, vârful ăsta nu prinde nici măcar top 200 cei mai înalți munți din țară. Așa că, din punctul de vedere al cifrelor, darul e nesemnificativ pentru Norvegia. Însă din punctul de vedere al semnificației, cadoul ăsta e un bun exemplu de prietenie și bună vecinătate, mai ales în contextul lumii de azi, în care țările ”trag” să aibă pentru ele, nu să ofere altora.

Și eu sper că se va rezolva legal situația legată de cedarea acestui munte și toate implicațiile aferente (mutarea graniței, rescrierea unor documente cu noua stare de fapt etc.). Dar finalndezii și norvegienii par niște oameni de treabă, dispuși să facă un astfel de efort într-o lume care uită, tot mai mult, ce-nseamnă să fii, pur și simplu, generos.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: