O brutărie ca-n copilărie, cu pâine și prăjituri care îți aduc aminte de ”acasă”

by Andreea Vasile

Când eram copil, în cartierul Floreasca, peste drum de actualul fast food Spring Time, era o brutărie. Deasupra intrării, cu litere mari și grele, scria simplu P-Î-I-N-E. Sigur că odată ce îi treceai pragul găseai pe rafturi și-n spatele geamurilor de sticlă tot felul de preparate proaspete și gustoase care îți lăsau gura apă. De câteva ori pe săptămână, bunica mă trimitea acolo să iau pâine fără sare sau pâine graham. Îmi aduc aminte bine acele momente pentru că au fost printre primele în care am simțit că bunica are încredere în mine și mă lasă nu doar să ies singură din casă, ci să traversez o șosea cu trafic intens. M-am simțit pentru prima dată mare!

2018-05-08 06.52.50 1.jpg

O pâine după rețete tradiționale românești

Așa că m-am întors înapoi în timp imediat ce am intrat în Brutăria din Sat. Unul dintre verii mei locuiesc în Corbeanca și așa am aflat de acest loc, datorită lui. Eram acasă la el și ne pregăteam să mâncăm când a pus pe masă un coș cu pâine a cărei coajă mi-a adus aminte de pâinea pe vatră. ”Păi e pe vatră,” mi-a spus el și asta m-a mirat pentru că, din câte știam, azi toate brutăriile fac pâinea în cuptoare moderne. ”Nu, la Brutăria din Sat pâinea se face într-un cuptor ca la țară, numai că e mai mare, are câteva tone,” a râs el.

vatra 1.jpg

Pâinea se face într-o vatră tradițională

Nu am avut atunci șansa să văd cu ochii mei despre ce e vorba pentru că ne-am luat cu povești și s-a făcut seara târziu când am plecat de acolo, însă zilele trecute șansa a fost de partea mea. Am ajuns la Brutăria din Sat unde am aflat povestea lor și am văzut cu ochii mei cum se întâmplă lucrurile.

brut.jpg

Vatră tradițional românească în care pâinea se face pe cărămidă încinsă

M-am urcat în autobuzul 335 la Dorobanți și am mers până la Casa Presei, de unde am schimbat cu maxi-taxiul pe care l-am luat de la capătul liniei de tramvai 41. Am avut noroc de un DN1 destul de liber așa că în maxim 30 de minute am ajuns la intrarea din Corbeanca, unde se află una dintre brutării. A doua e la vreo 7km distanță pentru că, dacă n-ați mai ajuns de multă vreme prin Corbeanca, e un oraș în toată regula, în care am mai mulți prieteni și cunoscuți decât credeam, de la care am primit invitații să revin cât mai repede acolo, să ne întâlnim. O voi face!

2018-05-08 06.48.31 1.jpg

Greu de ales…

Era ora 11.00 dimineața când am deschis ușa brutăriei și din cuptorul de vatră care e-n spatele magazinului se simțea miros de cocă, de vâlvătaie și de tot felul de condimente pentru prăjiturile care, de asemenea, erau pregătite. Rafturile din lemn erau deja pline cu tot felul de sortimente de pâine, iar vitrinele cu prăjituri de care mi-am amintit imediat pentru că, pe unele, le făcea și bunica. Fusecurile cu stafide, salamul de biscuiți sau cornulețele cu rahat de culoare verde și roșu m-au trimis înapoi în bucătăria din apartamentul cu trei camere din Calea Floreasca în care mirosea mereu a ceva bun.

2018-05-08 06.47.46 1.jpg

Fursecuri și prăjituri ca pe vremea buncii

Brutăria din Sat e primul loc de acest gen din Corbeanca și s-a deschis în urmă cu câțiva ani. Însă nu doar cei care locuiesc în acest oraș iau pâine de aici, ci și bucureștenii, ca mine, care-s în trecere prin zonă sau oamenii care stau în Otopeni, Izvorani, Băneasa sau alte zone din apropiere. Sunt pur și simplu oamenii cărora le place pâinea bună, care știu că aici ea se face după rețete tradiționale de la bunici și că dulciurile sunt, de asemenea, inspirate de gustul copilăriei. Mai mult, dacă un client sugerează o idee de rețetă care i-a plăcut foarte mult, Brutăria din Sat o încearcă negreșit. Deși are rețete originale și proprii, e gata oricât să pună în aplicare unele noi.

2018-05-08 06.43.15 1.jpg

Lapte și fursecuri ca-n copilărie

Vărul meu mi-a spus, la un moment dat, că le-a recomandat o rețetă de tartă pe care prietena lui o făcuse acasă și i se păruse excelentă. Pentru că era vară și conținea multe fructe, au făcut-o și ei și a fost un mare succes. Oamenii care vin aici simt că fac parte dintr-o comunitate și despre asta mi-a vorbit și Bogdan, proprietarul acestui loc, care atunci când are timp vinde chiar el produsele din brutărie. ”Aici oricine poate gusta ce-și dorește. Mă interesează mult ca oamenii să cumpere ceea ce le place. Degeaba le spun eu cât de grozav e ceva, până nu simți pe pielea ta cum e, nu ai de unde să știi,” spune el.

2018-05-08 06.47.04 1.jpg

Tu ce alegi?

În Brutăria din Sat, copiii care intră pot să ridice capacul bolurilor din sticlă și să ia ce fursec doresc. Prima dată sentimentul e ciudat. Am făcut și eu ca ei și mi se pare nefiresc. Chiar m-am întrebat de ce a devenit o rușine să vrei să guști din ceva ce-ți face cu ochiul așa cum se întâmplă, de pildă, atunci când mergem la piață și gustăm un bob de strugure, o căpșună sau o roșie înainte de-a o cumpăra? ”Uneori, oamenii nu mai sunt obișnuiți ca altcineva să fie drăguți cu ei,” îmi explică Bogdan. ”Și eu am exeprimentat momentele astea în care îi invit pe oameni să încerce un produs sau altul și ei se uită cu scepticism la mine, ca și când aș vrea ceva de la ei sau invitația mea ar avea ceva ascuns, râde el.

2018-05-08 07.01.13 1.jpg

Oricine intră în Brutăria din Sat poate gusta ce-i face cu ochiul

Din vitrină îmi fac cu ochiul tot felul de prăjituri. Vreau să încerc din mai multe așa că cer o ciocolată de casă, o savarină, deși amintirea mea despre savarine nu e una grozavă și, în plus, orice nu are ciocolată, nu mă atrage, o tartă cu lămâie și fursecuri cu cocos și ciocolată pentru că, evident, și bunica le făcea acasă. Savarina mă surprinde și, pentru prima dată, simt că nu e doar o gogoașă îmbibată cu sirop. ”Știu sentimentul,” râde Bogdan, ” și pentru mine a fost la fel. N-aș fi mâncat savarină nici într-o mie de ani înainte, dar acum pot să spun că e una dintre prăjiturile mele preferate.” Înainte să plece la treaba lui, Bogdan o roagă pe Gina, o doamnă la vreo 55 de ani, cu părul tuns scurt, cu ochelari și cu un zâmbet jucăuș, care vinde acolo, să îi pună la pachet niște plăcintă cu dovleac și mere. ”Gina știe ce vrea un om din momentul în care acesta intră pe ușa brutăriei,” îmi spune el.

2018-05-08 06.51.22 1.jpg

Chiar dacă acasă nu pot face pâine ca-n brutărie, o rețetă nu strică niciodată

Îi spun Ginei că abia aștept să iasă pâinea din cuptor ca să gust din coaja ei caldă. Însă, spre surprindere mea, e prima dată când aflu că o pâine bună e cea peste care a trecut o zi de la momentul la care a ieșit din cuptor. O pâine așa cum trebuie nu e cea aburindă. ”Când e caldă sau foarte proaspătă, făina nu e cu adevărat uscată și se lipește,” îmi explică ea. Atunci de ce ne place pâinea proaspătă cu cocă moale? ”Din lipsă de informație și poate ideea generală că proaspăt înseamnă abia scos din cuptor. O idee pe care, mai degrabă, am moștenit-o din familie. Da, într-adevăr, pâinea proaspătă e gustoasă, dar nu e neapărat sănătoasă.” Bag la cap ce-mi zice Gina și cer două pâini din raft, una simplă, albă și una cu semințe.

2018-05-08 06.50.37 1.jpg

La revedere, mă voi întoarce!

Înainte să plec, îmi doresc să aflu dacă pot comanda pentru acasă, dar mi se spune că una ca asta nu se poate. Unul dintre motivele pentru care relația dintre clienți și brutărie e așa strânsă e pentru că oamenii trebuie să meargă acolo, să vadă cu ochii lor produsele, să le miroasă, să stea la povești cu Gina, pe scurt, să aibă parte de întreaga experiență a pâinii alese și a dulciurilor care le fac cu ochiul. ”Plus că, așa cum se întâmplă mereu, orice om intră aici pentru un lucru precis, însă când e lovit de mirosuri și vede atâtea culori, vrea din fiecare câte puțin. Așa ceva nu s-ar întâmpla dacă singura sa interacțiune ar fi cu niște poze de pe internet,” spune Gina.

Îmi iau pâinile, îmi iau prăjiturile, îi spun ”la revedere” Ginei și mă grăbesc să ajung pe cealaltă parte a stărzii. Maxi taxi-ul e în stație și, dacă nu-l prind acum, mai trebuie să îl aștept încă o oră. Iar o oră la brutărie e periculoasă, cine știe ce îmi mai face cu ochiul de pe rafturi și din vitrine?

Vrei să știi mai multe despre Brutăria din Sat? Citește povestea lor și află mai multe despre produse pe site.

Ai chef de o pâine pe vatră făcută după rețete tradiționale românești? Brutăria din Sat e pe șoseaua Unirii nr.2, sat Petrești, lângă Mega Image, la intrarea în Corbeanca din DN1.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: