O femeie sănătoasă este o femeie frumoasă

by Andreea Vasile

9000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu cancer mamar. Una din trei femei pierde din păcate lupta cu boala pentru că nu merge la timp la medic. 94% dintre cazurile de cancer mamar pot fi tratate cu succes dacă diagnosticarea se face în primele două stadii ale bolii, 2 și 3.

Însă lipsa de educație medicală, lipsa de informație necesară și lipsa prevenției ca mod de-a ne ține sub control sănătatea duc la riscuri inutile și diagnostice ireversibile.

Este, deci, foarte important pentru o femeie să meargă la control în mod regulat și să învețe, de asemenea, să aibă grijă de ea însăși. Pentru că o femeie sănătoasă este o femeie frumoasă. Asta am învățat la evenimentul ”Rețetă pentru o viață sănătoasă” susținut de clinica Affidea, la care am fost sâmbătă, pe 18 martie, în mansarda lui Mazilique, un loc minunat, alături de femei la fel de interesate ca și mine de sănătatea lor și a celor dragi de lângă ele.

Cum îți faci o autoexaminare corectă a sânilor? Acest video îți arată pașii pe care să-i urmezi în fiecare lună pentru a menține sănătatea sânilor tăi.

Am aflat cu ocazia asta de la Dr. Adriana Cojocaru, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală în cadrul centrului Affidea Fundeni, că 50% dintre femeile care sunt depistate cu cancer la sân nu prezintă factorii de risc la momentul depistării, de aceea screening-ul periodic este important. Însă acest screening este și el diferit în funcție de vârsta femeii.

Eu, de pildă, pentru că am 32 de ani, apelez încă la ecografia mamară, pe care mi-o face medicul meu ginecolog atunci când merg la control. Prima ecografie mamară mi-am făcut-o în urmă cu trei ani la recomandarea medicului meu ginecolog pentru că până la acel moment nu mi-a trecut prin cap că pot face asta cu ajutorul lui.

20170318_115010-01 (1).jpeg

Teo Trandafir este ambasadoarea campaniei ”Rețetă pentru o viață sănătoasă”.

Potrivit OMS, 17% din totalul deceselor provocate de cancer la populația feminină din țara noastră sunt asociate cancerului mamar. De ce să riști când poți foarte ușor să previi?

Dar ce ar trebui să faci în funcție de vârsta pe care o ai?

Între 25 – 40 de ani

  • efectuarea unei ecografii de sân și, lunar, autoexaminarea sânilor.

Între 40 – 55 de ani

  • efectuarea unei mamografii o dată la doi ani sau anual, la indicația medicului; după 40 de ani, ecografia devine complementară mamografiei.

După 55 de ani

  • se efectuează periodic investigațiile de screening mamar și se autoexaminează lunar sânii; odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul de cancer la sân.

20170318_110800-01.jpeg

Cristina Mazilu (Mazilique) ne-a învățat cum să facem chifle pufoase cu unt și camembert copt.

Rețetă pentru o viață sănătoasă” este campania inițiată de clinica Affidea cu scopul de a ne face pe noi, femeile, să înțelegem importanța prevenției în sănătate și opțiunile pe care le avem ca să avem grijă de noi cu succes. Astfel am aflat că la clinica Affidea Fundeni (Șos. Fundeni 258, sector 2, București) există singurul mamograf cu substanță de contrast din România, un aparat unic, cu beneficii semnificative față de mamograful clasic.

Am învățat și eu ”Rețeta pentru o viață sănătoasă”: cum să fac o autoexaminare ca la carte a sânilor prin analogia cu frământarea aluatului pentru pâine după o rețetă marca Mazilique.

Care sunt beneficiile mamografului cu substanță de contrast?

  • permite diagnosticul incipient și precis al tumorilor de dimensiuni reduse,
  • crește rata de depistare a formelor subclinice de cancer de sân (care încă nu se palpează și nu au simptome),
  • detectează mai bine formele de cancer multifocal (mai multe leziuni în același sân),
  • reduce senzația de durere prin exercitarea unei presiuni mult mai ușoare asupra sânului față de metodele clasice mamografice.

Astfel, Affidea Fundeni a creat o serie de pachete pentru femeile care vor să beneficieze de experiența pozitivă a unui screening cu ajutorul mamografului cu substanță de contrast, cu prețuri care încep de la 225 de lei.

Teo Trandafir este ambasadoarea campaniei ”Rețetă pentru o viață sănătoasă”. Ea ne-a introdus în workshopu-ul surpriză despre ceea ce înseamnă o autoexaminare corectă a sânilor.

Informații complete despre prețuri și programare puteți afla de pe site-ul Affidea, de pe pagina de Facebook Affidea sau la call center – 021/9338.

20170318_132210-01.jpeg

Diana Cosmin (stânga), autorul blogului Fine Society și Izbaela Pănescu (dreapta), realizatoarea emisiunii ”Tinerețe fără bătrânețe” de la Digi24 sunt două dintre fetele care mie îmi plac.

NU UITA! Mergi în fiecare an la controlul mamar și vorbește despre asta și cu femeile din jurul tău – mama, bunica, prietenele sau colegele de serviciu. Grija pentru propria persoană pleacă de la conștientizarea și înțelegerea fapului că sănătatea e cel mai important atribut al oricărui om și că vorba românească ”sănătate, că-i mai bună decât toate” nu e una de duh, ci un adevăr care, în esență, poate să facă diferența dintre viață și moarte.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: