O să îţi doreşti să te mişti mai mult [HHC]

by Andreea Vasile

Copil în instituţia Alexandra din Oneşti. Instituţia va fi închisă până la sfârşitul anului 2011, iar copilul, împreună cu alţii, vor fi mutaţi în case de tip familial, aflate acum în construcţie, sau în alte servicii familiale disponibile în reţeaua din judeţul Bacău.

Credit foto: eu

Ca să scriu acest text, mă mişc. Ca să citeşti acest text, te mişti.  La 300 de kilometri depărtare de Bucureşti, mai mulţi copii nu o vor face pe niciuna dintre cele două niciodată. În ţară, numărul acestora ajunge la câteva mii.

*

Când m-am trezit în această dimineaţa, mi-am spus: trebuie să mă duc la sală, trebuie să mă mişc! Mi-am pregătit geanta cu echipamentul şi niciodată ora de sport nu mi s-a părut mai binecuvântată. Ca de obicei, Cori ne spunea că mai avem încă 10. Ultimele 10. Şi, tot ca de obicei, ne păcălea spre disperarea fetelor care nu ştiau că, pentru Cori, “ultimele” nu-s niciodată “ultimele”. Eu nu am protestat. Dimpotrivă, dacă corpul mi-ar fi permis, aş fi lucrat acele “ultime” 10 la nesfârşit. Pentru că pot să mă mişc!

*

În centrul de plasament Alexandra din Oneşti, în afara îngrijitorilor şi a cadrelor specializate care lucrează acolo, nimeni nu se poate mişca. Copiii care mai sunt acolo şi care, în curând, vor fi mutaţi în case de tip familial, suferă de afecţiuni grave şi foarte grave, fizice şi psihice. Într-un fel, cele două sunt în legătură directă pentru că aşa cum explică Daniel Wolpert în cadrul Ted Talks, funcţia principală a creierului este de a ne ajuta să ne mişcăm. Şi cam atât.

*

În cazul unor copii ca cei aflaţi şi în instituţia din Oneşti, circuitele cerebrale sunt arse aşa că nu se pot nici mişca, nici raţiona. Bunăstarea şi demnitatea vieţii pe care o duc depind de oameni ca aceia care lucrează în cadrul HHC (Homes and Hopes for Children România). Misiunea HHC este de a închide, până în 2020, toate instituţiile de tip mamut pentru copii şi plasarea acestora în sânul familiilor naturale, acolo unde este posibil, la asistenţi maternali sau în case de tip familial unde trăiesc până la maximum 12 copii.

*

Instituţia Alexandra din Oneşti este a treia din judeţul Bacău pe care HHC România o închide după Pietricica din Comăneşti şi Ghiocelu din municipiul Bacău. În ianuarie 2010, când s-a demarat procesul de închidere a instituţiei Alexandra, în centru erau 126 de copii şi tineri. Până în prezent au fost reintegraţi în familii naturale sau mutaţi în servicii de ocrotire de tip familial 57 de copii şi tineri. Până la sfârşitul anului toţi copiii şi tinerii de la centrul din Oneşti vor fi fost mutaţi, iar instituţia va fi fost închisă.

*

Mâine mă duc din nou la sport.

Textul pe care l-am scris face parte dintr-o serie amplă de texte care va urma şi care sunt mărturii despre lucrurile pe care le-am văzut, poveştile pe care le-am aflat şi informaţiile pe care le-am cules în cele 2 zile de teren pe care le-am făcut, împreună cu HHC şi alţi jurnalişti (Simona Tache pentru blogul personal, Jurnal roz de cazarmă, Nic Sârbu pentru Caţavencii, Cristina Moldovan pentru Evenimentul Zilei, Diana Marcu pentru Gândul.info şi fotojurnalistul Petruţ Călinescu) , la Oneşti, Bacău şi în sate din apropierea celor două oraşe. Textele care tratează subiectul HHC vor fi marcate, în titlu, cu [HHC]. Vă recomand din suflet să nu rataţi niciun episod. În paralel, urmăriţi pe contul meu de Facebook seria de fotografii “What if God was one of us” care este legată de aceeaşi vizită în judeţul Bacău.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: