O țară ca un curcubeu: Vietnam

by Andreea Vasile

Eliza Ristea e una dintre partenerele mele de călătorie în aventurile cu Rezan, care mi-a devenit și bună prietenă. Ne-am cunoscut în India și, de atunci, am fost împreună în Nepal și-n Vietnam. Despre ultima dintre destinații v-am mai povestit și eu în alte texte și o s-o mai fac. Rezan va organiza noi plecări acolo la finalul lunii februarie, dar și spre sfârșitul anului, așa cum am fost și noi în 2019.

De data asta, vreau să vedeți Vietnamul prin ochii Elizei. Ca de fiecare dată, atunci când călătoresc cu grupul, îmi place să vă arăt un loc și prin percepția altora. Am făcut asta și cu India, și cu Nepal. Așa că vă invit să visați cu ochii deschiși citind interviul următor și să treceți la acțiune ca să ajungeți și voi într-o destinație unică, de neuitat.

Eliza, spune-mi în câteva uvinte cine ești și ce te pasionează?

Sunt atrasă de călătorii și sport, mișcare, energie, oameni, interacțiune și experiențe noi. Călătoresc de 12 ani și mai am multe de descoperit. Predau yoga și antrenamente de grup în săli de fitness din București. Am intrat în domeniul sportului acum 6 ani și am încercat tot ce am avut la dispoziție pentru a învăța cum funcționează corpul meu, ce îl ajută, ce îmi place și cum să îmi îmbunătățesc tehnicile și performanțele. Yoga este cea mai complexă disciplină și continui să aprofundez în fiecare zi. Am găsit în asta cea mai mare satisfacție, mă umple cu energie și mă ține alertă, întotdeauna în căutare de perfecționare, de nou, de metode noi de a preda și de a oferi informație. Cred că la finalul zilei cel mai important este să fii împăcat cu tine, cu ce ai putut să faci, să rămâi recunoscător pentru ajutorul pe care îl primești, pentru șanse, pentru oameni. Iar mâine să o iei de la capăt, cu mai multă dorință și deschidere.

Cum a fost experiența în Vietnam pentru tine?

A fost una dintre cele mai frumoase experiențe. Am călătorit mult, atât pe continent, cât și in Asia, America, am reușit să gust câte puțin din toate. Iar experiența din Vietnam aș putea spune că depășește multe locuri, povești, peisaje, gusturi și imagini. Întotdeauna oamenii pe care îi cunosc și poveștile de viață pe care le însușesc reprezintă cireașa de pe tort. Ghizii locali sunt cei mai primitori oameni, zâmbitori, calzi, mereu acolo să te ajute și ascund în spatele lor povești de viață extraordinare. Mă înclin întotdeauna în fața lor și frumuseților naturii pe care o descopăr. De data asta, oamenii cu care am călătorit, cei cu care am interacționat, au înfrumusețat fiecare zi. Plimbările lungi păreau scurte, iar nopțile erau pline de povești, râsete și căldură.

Lampioanele colorate din Hoi An

Care au fost locurile tale preferate din Vietnam și de ce ți-au plăcut?

Cel mai mult mi-a plăcut în Hoi An, un oraș cu aproximativ 120.000 locuitori, vechi din secolul 15. Am găsit acolo un mix de influențe, căpătate în urma invaziilor, războaielor și ulterior a turiștilor. De la canalele pline de bărcuțe cu lampioane colorate, la buticurile chic cu aer franțuzesc, la cafenelele cu cărți și suveniruri și până la podurile japoneze. Vremea era capricioasă când am ajuns, ploua destul de des și de intens, însă asta nu m-a speriat, din contră, mi-am pus pelerina de ploaie și am luat orașul la picior. M-am plimbat singură preț de câteva ore, pe seară. Am degustat mâncărurile locale la Night Market, am admirat multitudinea de culori a lampioanelor și spectacolul pe care îl desenau de-a lungul canalelor. Centrul era plin de turiști din toate colțurile lumii. Și, deși era aglomerat, am găsit acolo liniște și relaxare, am putut să mă bucur de fiecare moment. Regiunea în care este situat orașul Hoi An este înconjurată de sate și zone agricole, temple și ferme. M-am bucurat să descopăr simplitatea traiului lor, departe de agitația din capitala Hanoi, unde fusesem înainte.

Poate la fel de mult mi-a plăcut și pe insula Phu Quoc unde am petrecut câteva zile la finalul călătoriei. Deja, pe insulă era foarte cald, se atingeau și 34 grade pe timpul zilei. Soarele ardea și nu era ușor să stai pe plajă. Însă am închiriat scutere și am explorat mai multe plaje. Fiecare plajă era mai frumoasă ca cea de dinaintea ei și chiar îmi părea rău că nu ajunsesem acolo mai devreme, să mă bucur mai mult. Seara, bineînțeles, turiștii ieșeau pe străzi, mergeau la Night Market, rămâneau la terase și restaurante. Ne-am bucurat și noi din plin de nopțile calde din Phu Quoc înainte de a reveni acasă.

Ce te-a surprins cel mai mult în ceea ce privește Vietnamul?

Am rămas plăcut surprinsă de cât de mare și diversificată este țara aceasta. Pe hartă este o mică fâșie de pământ de-a lungul mării, însă la fața locului totul devine infinit. La fel si opțiunile de transport. Pe lângă zborurile interne, am circulat cu autocare, microbuze, Jeep-uri, biciclete, scutere, bărci mari, bărci mici, bărci cu o vâslă, bărci cu 2 vâsle –  tot timpul eram în mișcare! La polul opus al diversității, bucătăria lor mi s-a părut simplă, cu ingrediente puține, de bază, dar mereu aranjate diferit. Mâncarea este foarte gustoasă, mai ales pentru vegetarieni. Am mâncat cel mai gustos pește – peștele papagal.

Spune-mi despre cel puțin o informație nouă pe care ai aflat-o despre Vietnam și de ce ți s-a părut interesantă?

Vietnamezii sunt oameni gospodari, ca majoritatea popoarelor asiatice. Aproape fiecare familie are o afacere a ei, de care se ocupă, de la mic la mare. De regulă asta se întâmplă la parterul casei sau în apropiere. Rata analfabetismului este foarte scăzută, deși educația nu este gratuită. Iar comunismul ce încă domnește în această țară este destul de permisiv, aș putea spune ca nu am sesizat diferențe majore între viața în Vietnam și cea din România.

Dacă ai fi putut să stai mai mult într-un loc, care ar fi fost acesta și de ce ți-ar fi plăcut să stai acolo mai mult?

Mi-ar fi plăcut să explorez mai mult golful Halong Bay, o mică parte din cele 2000 insule și plajele lor ascunse pentru cei necunoscători. Am petrecut o singură noapte la bordul unui bărci foarte frumoasă, cu un echipaj de nota 10. Ne-au oferit condițiile unei croaziere de lux și ne-au arătat puțin din frumusețea golfului. Sigur mă voi întoarce acolo, pentru mai multe plimbări cu caiacul și răsărituri practicând Tai Chi.

Cum ți s-a părut mâncarea din Vietnam?

Mâncarea a fost de-li-cioa-să! În ciuda faptului că nu tolerez foarte bine mâncarea picantă, spre deosebine de India, Nepal, Thailanda, unde am pătimit pentru asta, în Vietnam nu am avut nicio problemă. Din contră, am încercat aproape tot ce am avut la dispoziție. Predomină tăițeii de orez, supele care se pregătesc pe loc cu verdețuri proaspete, pește și fructele de mare. Dar și porc, pui, vită.

Dupa ce am încercat una și alta, am știut clar că o să cer în fiecare zi supa Pho Bo si pachețelele Goi Cuon. Ambele aveau tăiței de orez și coriandru, ingrediente nelipsite din preparatele lor. Pachețelele puteau fi doar cu legume sau și cu creveți. Am căutat prospetimea ingredientelor, prepararea lor termică cât mai redusă și aportul de vitamine și nutrienți. Am fost pe deplin satisfacută!

Ce ți-a plăcut cel mai puțin în Vietnam?

În capitală, aerul este destul de poluat, din cauza aglomerației și traficului. Praful, căldura, se adaugă și ele, iar senzația nu este tocmai una de confort. Dar nu am petrecut mult timp acolo, umblând pe străzi. Iar ăsta este un aspect general pentru tările și orașele cu o populație numeroasă.

A câta călătorie cu Rezan a fost aceasta?

Vietnam a fost a treia destinație pe care am descoperit-o alături de Rezan, după India și Nepal. Înainte obișnuiam să îmi organizez singură itinerariile, să caut hoteluri, excursii, mijloace de transport, atracții locale. Și e un proces destul de greoi, dacă nu ai deja experiență sau sfaturi de la cei care au vizitat locurile respective. Ce m-a atras la prima călătorie cu Rezan a fost destinația – India – am simțit că am nevoie să ajung acolo. El nu doar a facilitat asta, dar ne-a împărtășit tuturor India așa cum o știe el și ne-am bucurat de tot ce ea are de oferit. Nu este călătoria tipică și impersonală, este experiența care îți aduce ceva nou în viață, care îți deschide ochii și te umple cu liniște și satisfacție. În vacarmul din New Delhi sau din Kathmandu, mă simțeam liniștită și în siguranță. Întotdeauna m-am întors acasă recunoscătoare, pentru ce am văzut cu ochii mei, pentru poveștile auzite, pentru gusturile și mirosurile care mi-au încântat simțurile, pentru oamenii care mi-au întregit povestea. Și știam deja care va fi următoarea destinație!

Unde vei merge cu el anul acesta?

Peste o lună de zile plecăm în Sri Lanka. Este prima ediție cu noul itinerariu și a devenit un obicei – să merg în prima ediție a unei noi destinații, să testăm, să discutăm si să ajustăm ce poate nu a ieșit așa de bine cum se dorea, astfel încât în edițiile ce urmează să iasă totul perfect.

Am ales să continui să descopăr Asia, am devenit dependentă de frumusețea, cultura și plajele de acolo. Deși totul se aseamănă, detaliile care fac diferența sunt unice și aduc mai multă frumusețe. Eram atrasă de Sri Lanka pentru yoga și surf, pentru trekking și orașele vechi. Vom face toate astea și multe altele timp de 10 zile.

De ce ai recomanda cuiva să vină cu Rezan în călătorii?

Toți prietenii mei știu că eu călătoresc cu Rezan și asta o să se întâmple multă vreme de acum încolo. Am renunțat la ideea de city break, mi se pare o investiție destul de mare pentru o perioadă scurtă de timp, de unde riști să te întorci poate la fel de obosit cum erai când ai plecat. În schimb, călătoriile ce durează mai mult și te duc departe de casă și tot ce reprezinți tu, te ajută să te deconectezi și să descoperi noul.

Rezan este un excelent organizator și reușeste de fiecare dată să ne transmită bucuria lui pentru călătorii, pentru descoperiri, apetitul pentru mâncare și curiozitatea pentru istorie. Cum ziceam mai sus, nu este o vacanță tipică, cum îți poate oferi o agenție de turism. Aici ai la pachet un prieten, povești de viață, mese la restaurante alese și prietenii ce vor rămâne. Întotdeauna grupurile ce s-au format au avut o energie bună, mixtă, cu puțin din toate și au rămas unite. Mă bucur enorm când ne regăsim unii cu alții în alte călătorii, depănăm amintiri și construim unele noi.

Următoarea călătorie în Vietnam cu Rezan va avea loc la finalul lunii februarie. Pentru alte destinații alături de el intră pe Bodhi Retreats cu Rezan și vezi ce mai are în plan pentru 2020.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: