O veste “bună”: homosexualii pot să umble fără frică pe străzi în timpul J.O. de la Sochi

by Andreea Vasile

olympic circles

Cercurile olimpice sunt unul dintre simbolurile Jocurilor Olimpice şi reprezintă continentele lumii. Cu ocazia J.O., sportivii de pretutindeni, indiferent de gen, rasă ori orientare sexuală, se reunesc pentru cel mai mare spectacol sportiv.

Vineri, 17 ianuarie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a avut o întâlnire cu voluntarii care urmează să activeze în cadrul Jocurilor Olimpice de la Sochi care vor începe pe 7 februarie, a.c. şi care vor ţine până pe 23 februarie. La întâlnire au participat şi jurnalişti internaţionali şi ruşi, iar unul dintre subiectele care nu au lipsit de pe agenda de discuţie a fost siguranţa persoanelor homosexuale în perioada Jocurilor Olimpice. Îngrijorarea vine pe fondul legii care interzice propaganda homosexuală şi care a fost semnată şi promulgată de Vladimir Putin anul trecut, la începutul lunii iulie. Preşedintele rus a declarat că el nu are nicio problemă cu minorităţile sexuale, ba chiar are câţiva prieteni homosexuali cu care se înţelege bine, dar copiii nu trebuie să citească, nici să audă despre asemenea practici. În opinia lui, propaganda pentru homosexualitate este acelaşi lucru cu propaganda pentru pedofilie şi, de aici, argumentul că tinerii sub 18 ani sunt în pericol. Vladimir Putin a explicat că:

The Russian law was designed to protect children and future demographic development.

Aşadar, preşedintele rus crede că homosexualitatea ar împiedica dezvoltarea demografică a Rusiei şi că un potenţial risc al creşterii numărului de persoane homosexuale din Rusia ar face ca numărul total de cetăţeni să scadă şi nimeni, Doamne fereşte, nu vrea o naţiune cu oameni puţini. În aceeaşi logică înţeleasă numai de Vladimir Putin, explicaţiile fantastice continuă astfel:

We do not have a ban on non-traditional sexual relationships. We have a ban on the propaganda of homosexuality and paedophilia. These are absolutely different things – a ban on something or a ban on the propaganda of that thing.

Aşa că, în legătură cu Jocurile Olimpice de la Sochi, concluzia vizavi de această lege şi felul în care se va reflecta asupra sportivilor şi participanţilor de ocazie de la J.O. care sunt parte din minoritatea sexuală a fost următoarea:

Gay people will be safe at the Olympics if they leave children alone.

YAY!

Vladimir Putin

Vladimir Putin în timpul întâlnirii cu voluntarii care vor participa la J.O. de la Sochi. Sursă: japantimes.co.jp

Săptămâna trecută, Biserica Ortodoxă din Rusia a cerut un referendum naţional prin care cetăţenii să voteze pentru sau împotriva criminalizării relaţiilor homosexuale. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Rusia, Vsevolod Chaplin, a declarat că:

Russia should not be dictated to by liberal Western values.

Legea criminalizării relaţiilor homosexuale a fost pentru prima dată pusă în aplicare de regimul lui Stalin.

carte

Cea mai nouă biografie despre Vladimir Putin a apărut la sfârşitul anului trecut şi este semnată de politologul rus Stanislav Belkovskiy. În imagine, coperta ediţiei în limba germană.

În decembrie 2013, politologul,  directorul Institutului Naţional pentru Strategie de la Moscova şi al companiei de comunicare Politech, Stanislav Belkovskiy, a lansat o biografie despre Vladimir Putin şi a afirmat că în cartea asta va spune tot adevărul despre preşedintele rus. În realitate, nu toate afirmaţiile din biografie sunt susţinute de dovezi, însă unele dintre ele sunt interesante când sunt privite prin prisma legii împotriva propagandei homosexuale. Belkovskiy scrie, citat de ziarul Spiegel:

Putin’s alleged affair with beautiful former gymnast and Olympic champion Alina Kabaeva was nothing more than an invention of his PR advisors. They painted a picture of Putin as “macho and (a) sex bomb” in order to conceal, as Belkovsky speculates, that for him “sex and a sex life are alien” or even that he is “latently gay.” A 2007 photo shot at which Putin’s reputation as a “gay icon” was apparently established supposedly serves as evidence for this gay speculation, as it was a “truly erotic photo session in which Putin and Prince Albert of Monaco posed topless with their fishing rods in their hands.”

Desigur, administraţia condusă de Vladimir Putin a negat toate aceste teorii.

gay independent.co.uk

Homosexualii şi susţinătorii lor au protestat în repetate rânduri împotriva politicilor de discriminare ale administraţiei Putin. În timpul J.O. orice fel de protest a fost interzis. În realitate, proteste cu privire la legea împotriva propagandei homosexuale sunt aşteptate.

Legea care criminaliza relaţiile homosexuale în Rusia a fost abolită în această ţară în 1993. Odată cu legea promulgată anul trecut împotriva propagandei homosexuale, aşa cum a numit-o Putin, s-a dat, de fapt, liber vânătorii de vrăjitoare, iar cei care au o altă orientare sexuală sunt supuşi presiunilor societăţii, iar vieţile lor sunt tot mai mult în pericol. Stau mărturie zecile de incidente în care membri ai comunităţii gay sunt batjocoriţi, bătuţi şi chiar omorâţi pentru că aleg să fie cu persoane de acelaşi sex. Mai mult, copiii, folosiţi drept argument-paravan pentru o situaţie care este de fapt discriminatorie, violentă şi, în final, posibil mortală, sunt ei înşişi victime. Aceia dintre ei care fac parte din comunitatea gay sunt renegaţi de prieteni, profesori şi părinţi, sunt arătaţi cu degetul de cei apropiaţi, sunt pârâţi tutorilor de către profesorii lor ş.a.m.d. Înregistrarea de mai jos arată ce face, de fapt, o astfel de lege.

Adolescent rus, batjocorit din cauza orientării sexuale

Jocurile Olimpice de la Berlin, 1936

heil

Heil! Bine c-aţi venit la Olimpiadă, impurilor!

Pe 13 mai 1931, Comitetul Olimpic Internaţional a decis organizarea Jocurilor Olimpice de Vară la Berlin. Era pentru a doua oară când Germania era aleasă, de data asta pentru a marca reintrarea ţării în comunitatea internaţională după sfârşitul Primului Război Mondial din cauza căruia J.O. din 1916, care trebuiau să aibă loc tot la Berlin, s-au amânat. În 1933 însă, Adolf Hitler a venit la putere şi, odată cu el, regimul nazist pentru care crearea unei rase albe şi pure era printre obiective, iar asta însemna îndepărtarea din orice domeniu a raselor impure, în acest caz evreii şi ţiganii. O asemenea perspectivă asupra vieţii nu mergea însă cu spiritul J.O. şi Joseph Goebbels, ministrul pentru propgandă, şi-a dat seama de acest lucru şi i-a propus lui Hitler să folosească acest moment în folosul regimului şi să arate lumii “noua Germanie”.

http://www.youtube.com/watch?v=Z4T4JT4FB7A

Video de prezentare al Berlinului în 1936, înainte de începerea J.O.

În plus, ca să arate ce bun şi inimos este, Hitler a permis atletei parţial evreică, Helen Mayer, să reintre în echipa naţională a Germaniei cu prilejul J.O. Asta şi pe fondul boicotului american, naţiune care, atunci ca şi acum, trimite cei mai mulţi sportivi la J.O. În 1936, SUA şi-a pus problema dacă mai trimite sau nu reprezentanţi la J.O. şi, după dezbateri, s-a decis totuşi participarea.

ziar

1936. Un articol din The New York Times anunţă decizia lui Hitler de a îndepărta de la vedere însemnele antisemite. Pe perioada J.O., desigur.

Ceremonia de deschidere a J.O. de la Sochi

Ministrul Sportului şi Culturii din Finlanda, Paavo Arhinmaki, a anunţat că va boicota Ceremonia de Deschidere din cauza faptului că Rusia şi drepturile omului sunt ca apa şi focul. Aceeaşi poziţie a anunţat că va lua şi Lena Adelsohn Liljeroth, omologul său din Suedia. Barack Obama, preşedintele SUA, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, Joachim Ganck, preşedintele Germaniei, Francois Hollande, preşedintele Franţei au anunţat că nu vor participa la Ceremonia de Deschidere a J.O. de la Sochi. Până şi fraţii noştri de peste Prut, moldovenii, au spus că nu vor merge la ceremonie.

România nu a făcut încă un anunţ pe această temă: nici dacă va participa, nici dacă nu, nici cine se va duce, dacă se va duce cineva, fie Traian Băsescu, fie Victor Ponta.

Eu, ca o naivă ce sunt, sper să nu se ducă nimeni, căci asta ar arăta poziţia politică pe care ţara noastră o are vizavi de o alta în care oamenii sunt supuşi discriminării din cauza orientării sexuale, aspect care ţine, în exclusivitate, de viaţa privată a unui om şi în care statul nu ar trebui să aibă niciun cuvânt de spus.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: