Oana Felipov, creatoarea lui Karakiri, se întoarce cu un proiect nou

by Andreea Vasile

“Home is where you are” e numele noului ei proiect.

 În lumea întreagă există oameni care se lasă în fiecare zi îmbrățișați de Karakiri, caracatița prietenoasă care poartă semnătura designerului român, Oana Felipov. În urmă cu un an de zile însă, Oana a decis să plece la Londra în căutarea unei vieți noi și-a unui început care să-i redea claritatea minții și-a spiritului. După o perioadă de adaptare, Oana și-a scos din nou imaginația la joacă, iar azi, noul ei proiect, Home is where you are, dovedește aceeași creativitate și funcționalitate pe care designerul le-a urmărit mereu în produsele sale. Am vorbit cu Oana despre viața în Londra și despre pernele care te fac să te simți acasă, oriunde ai fi.

oana 1

Home is where you are este numele noului proiect al Oanei Felipov, care locuiește acum în Londra

Cu ce gând ai plecat din țară?

După 6-7 ani de locuit în București, mi-am dorit altceva. Eram pregătită să-mi iau, ceea ce numeam atunci, un job normal, adica nu creativ. Mi se luase de atâta creativitate. Am avut o perioadă în care n-am făcut nimic. M-am plimbat și am făcut poze. Mai târziu am început să-mi caut job. În Londra, trebuie să ai răbdare, pentru că ia timp până găsești ceva. Am găsit un job normal, la o agenție care se ocupă de evenimente. Și, în felul ăsta, am avut câteva experiențe minunate. De pildă, am condus un vaporaș plin de turiști pe Tamisa. A fost clar cel mai intens minut al verii trecute. Am lucrat la Royal Ascot, unde au loc celebrele curse de cai, iar acolo am învățat cum se desface și cum se toarnă șampanie. După o vreme, managerul mă prezenta noilor colegi ca “The Queen of Champagne”. Am turnat șampanie la un eveniment privat la Science Museum. Aveam halat alb și ochelari de protecție. Nu de altceva, dar cerea locul. Am descoperit The British Museum din interior. Cel mai important însă, am învățat ce înseamnă munca în echipă, time management, project management, responsabilitatea și am descoperit niște oameni cu povești fabuloase. Acum lucrez într-o cafenea din Chelsea, centrul Londrei. Fac cafele și zâmbesc frumos. Fac riduri bune, alea de la zâmbit și voie bună, învăț lucruri noi și viața mea n-a fost niciodată mai liniștită și împlinită. Să nu mă înțelegi greșit, îmi fac griji și uneori înjur ca o domnișoară, departe de mine levitatul în lotus, într-un zen total. Însă sunt prezentă în viața mea. Nu trăiesc în trecut, prizoniera a lui “what if” și nici nu fac proiecții pentru viitor.

Cum s-a modificat ideea de acasă după ce te-ai mutat din țară?

Acasă a devenit Londra. Transformarea asta a venit în timp. La București locuiam singură, aici am doi colegi de apartament. La București, acasă era unde era Kiwi, pisica mea. Acum acasă e Westferry, lângă Canary Wharf. SE14. Zona 2. Toată viața mi-a displăcut să locuiesc la parter. Acum stau la parter. Aud mașini și oameni care trec pe lângă geamul meu și sunetele astea, atât de aproape de mine, au devenit acasă. Acasă a mai însemnat întotdeauna ”aproape de apă” (n.red. Oana s-a născut și a crescut în Tulcea). Și-s norocoasă că sunt la 5 minute de Tamisa. Iar asta pune lucrurile într-o perspectivă foarte frumoasă. Însă acasă de acum are mai puțini prieteni. Sunt singură mai mult timp.

oana 2

Pentru că nu are mașină de cusut, Oana împletește căsuțele-pernă din proiectul Home is where you are.

Ce fel de probleme de percepție ai avut în legătură cu “acasă” până ai reușit să te adaptezi?

Acasă înseamnă acum că uneori nu mai știu ce limbă vorbesc. Mă aud în conversații, seara, când sunt obosită, că mai scap câte un cuvânt în română. Atunci știu că e timpul să mă duc la culcare. Apoi, Londra pe care o vedeam când eram în România e alta decât cea în care trăiesc. Dar e un lucru normal. E ca îndrăgosteala. Te îndrăgostești de o proiecție a minții tale și te duci după ea. Eu nu mai sunt îndrăgostită de Londra. Acum o iubesc. Așa cum e ea. O văd în fiecare zi. O cunosc în fiecare zi mai mult. Și îmi place din ce în ce mai mult. Nu e pentru toată lumea și e important să fii pregătit și deschis să o descoperi așa cum e. E important să iei lucrurile așa cum sunt și cum vin!

Cum ți-a venit ideea acestor perne, Home is where you are?

Am început să împletesc prima căsuță în septembrie. Eram între joburi și aveam mult timp de umplut. Văzusem o poză cu niște triunghiuri alb-negru care mi-au plăcut mult și o poză pe Instagram cu o căsuță. Așa că le-am combinat. Fără prea mare filosofie sau așteptări. Le-am împletit pentru că n-am avut mașină de cusut. Că altfel le-aș fi făcut rapid. Dar împletitul ia timp. Și îți dă timp cu tine și gândurile tale. Ideea “home is where you are” a venit mai târziu, în decembrie. Nu am putut să plec acasă de Crăciun, așa că m-am gândit să fac niște felicitari cu “Home is here” pe care să le trimit apropiaților. Dar ceva nu îmi plăcea la “home is here” așa că am așteptat să-mi vină o idee mai bună. Și așa a trecut Crăciunul. Și, după Crăciun, când am simțit un dor înțepător de discuțiile în familie, salată boeuf și jumeri, a venit și “Home is where you are”.

oana 3

O poză de pe Instagram a inspirat-o pe Oana să înceapă proiectul Home is where you are.

De unde pot cumpăra oamenii aceste perne și care este prețul lor?

Deocamdată doar online! Din martie vor fi și într-un magazin mic din zona în care lucrez. Una dintre clientele de la cafenea are un shop mic peste stradă. Din latte în latte, am ajuns să vorbim despre căsuțele mele, care-s din bumbac, lână sau cașmir. I-am arătat poze și ei i-au plăcut. Prețul este între 50-150£, în funcție de mărime și materiale.

Ce îți dorești să se întâmple cu aceste perne?

E un proiect tânăr și nu știu cum o sa evolueze. Ce știu e că îmi place să le fac. Adică să le împletesc. Ia ceva timp și mă relaxează. Asta când nu trebuie să amestec trei culori și să număr ochiuri (râde).
oana 4

Perna împletită de Oana, in the making

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: