Ochii celor care nu pot să vadă: câinii-ghizi

by Andreea Vasile

Te-ai gândit vreodată cum te-ai descurca într-un oraș ca București sau în alte orașe din România dacă nu ai vedea? Orașele din țara noastră nu sunt prea prietenoase cu oamenii cu dizabilități. De fapt, ele nu-s prea prietenoase cu pietonii și cetățenii lor, în general. Imaginează-ți atunci prin câte eforturi trec oamenii cu nevoi speciale ca să se descurce pe cont propriu pe stradă sau prin alte locuri publice. Majoritatea sunt condamnați să aibă mereu nevoie de ajutor sau să ajungă izolați pentru că nu se pot deplasa singuri.

Organizația Light into Europe vrea să schimbe treaba asta pentru persoanele nevăzătoare. De doi ani și jumătate, de când există în România, Light into Europe crește și antrenează câini ghizi pe care apoi îi oferă, fără niciun cost, persoanelor nevăzătoare ajutându-i astfel să se reintegreze în societate ca cetățeni independenți.

Depinde însă și de fiecare dintre noi să le facem viața mai ușoară acestor oameni, să înțelegem de ce un nevăzător are nevoie de câinele său ghid oriunde și oricând și cum putem da și noi o mână de ajutor, dacă vrem, în creșterea acestor căței. În plus, există o lege care spune că o persoană nevăzătoare are voie cu un câine ghid în ORICE spațiu public, adică în magazine, restaurante și chiar spitale.

Am vorbit cu Rob Bousie, manager de dezvoltare la Light into Europe, și-am aflat mai multe despre munca acestei organizații și despre ce înseamnă să ai zi de zi căței în preajma ta.

Rob, spune-mi câteva cuvinte despre tine, te rog.

Numele meu e Rob Bousie, sunt un britanic care locuiește în România de doi ani jumate, iubesc țara aceasta și văd aici prilejuri imense pentru schimbarea în bine. Lucrez la Light into Europe ca manager de dezvoltare cu scopul de a promova și crește susținerea pentru câinii ghizi și stăpânii lor nevăzători din București și din toată țara.

Iubesc munca pe care o fac fiindcă văd impactul direct pe care o are asupra vieții unui om. E un proces lung, de doi ani, ca să pregătești și să găsești o pereche umană unui câine ghid, însă rezultatele pot schimba în bine viața cuiva. Nu e nimic mai frumos decât să vezi un nevăzător cu un câine ghid că umblă liberi prin zone aglomerate, se opresc la fix atunci când trebuie s-o facă și arată fabulos împreună!

rob si cutzu

Rob alături de un câine ghid în pregătire

Cum percep românii o persoană nevăzătoare cu un câine ghid?

Românii nu sunt încă siguri ce să spună sau ce să facă atunci când văd o persoană nevăzătoare cu un câine ghid. Unii sunt intrigați și se opresc să se uite la ceea ce se întâmplă, dacă acel câine va ghida corect persoana care nu vede sau dacă, dimpotrivă, o va lovi de ceva. Alți oameni nu pot să înțeleagă diferența dintre un câine ghid și un animal de companie sau un câine fără adăpost. Cred că, dacă un astfel de câine intră undeva, va face mizerie sau va face gălăgie și îi va deranja pe cei dintr-un restaurant, de exemplu. Mai sunt unii care cred că un astfel de cățel o va lua razna, îi va mușca pe oameni sau va distruge încăperea în care e.

Însă de când am început munca alături de Light into Europe, am văzut îmbunătățiri. Când am ieșit la un moment dat cu unul dintre câinii noștri care e în pregătire, am putut să merg în multe locuri. Duminica trecută, de exemplu, am stat o zi întreagă cu Bobby, am mers împreună la biserică, apoi la o cafenea pe Blvd. Regina Elisabeta unde, după ce am explicat rapid care e treaba cu câinele ghid, totul a fost bine. Apoi am mers acasă și pe urmă în parc să ne jucăm. Am intrat la Mega Image pentru niște cumpărături, și apoi la Hotel InterContinental pentru un antrenament la dans.

rob si caine

Rob cu un câine ghid la un eveniment la InterContinental în București

Sunt recunoscător că tot mai mulți oameni înțeleg ce e un câine ghid și cum pot ajuta. De multe ori, la metrou, când oamenii care au grijă de câinii noștri au fost opriți de cei de la securitate, alții au sărit să le explice care e treaba cu acești câini și că există o lege care le permite accesul liber în toate locurile publice. De asemenea, Mega Image și-a pregătit toți managerii și are acum o politică prin care câinii ghizi și stăpânii lor nevăzători au acum acces în magazinele lor, iar ăsta e un progres imens.

Încă suntem refuzați în multe părți, dar situația e pe calea ce bună. Nevăzătorii care au astfel de câini își pot recăpăta independența în proporție de 100%.

Cum poate un nevăzător să aibă un astfel de câine ghid?

O persoană nevăzătoare poate fi complet independentă cu un câine ghid alături. Câinele îi poate conduce pe rutele pe care a fost antrenat, poate naviga printre obstacole, poate opri la trecerea de pietoni ca să traverseze pe verde și poate găsi un loc în autobuz sau în metrou. Dar cu un astfel de câine uimitor, poți avea și alte beneficii: oportunitatea de a întâlni oameni care-s interesați de cățelul tău, încredere nou câștigată în sine și în câinele tău căruia îi încredințezi viața ta, ceea ce înseamnă că poți să ai parte de mai multe experiențe noi.

Ana, de exemplu, are 28 de ani și e din București. În 2011 a avut o tumoră cerebrală și în urma operației de îndepărtare a acesteia și-a pierdut și vederea. Mai poate vedea umbre și siluete cu ochiul stâng și mai are foarte puțină vedere în cel drept. Ana a studiat Dreptul și a lucrat la Vodafone în timpul universității, dar a fost nevoită să renunțe la ambele după ce și-a pierdut vederea. În iulie 2017 a venit la noi să o cunoască pe Bramble și să înceapă pregătirea pentru a avea un câine ghid. După câteva luni, când s-a creat o legătură între ei, Ana a început să lucreze part-time în recrutare și management de date, primul ei job de când și-a pierdut vederea.

Când și-a pierdut vederea, toți prietenii au uitat de ea și nimeni n-a venit s-o mai viziteze, tot ce voia era să fie singură. Acum, de când o are pe Bramble, Ana are o mulțime de prieteni noi și îi salută pe vecini, care sunt încă surprinși fiindcă n-au mai văzut-o de multă vreme. De fiecare dată când iese în oraș, vorbește cu străinii și a devenit mai puțin timidă de când o are pe Bramble alături. ”O iubesc pe Bramble, cu ea mi-am recăpătat independența, îmi câștig proprii bani și reușesc să muncesc patru ore pe zi.” Ana spune că acești căței sunt perfecți pentru nevăzători pentru că le va schimba viața în bine.

alexandra

Rob și Alexandra, unul dintre beneficiarii Light into Europe, alături de câinele ei ghid

Cui se poate adresa un nevăzător ca să aibă un astfel de câine?

Poate contacta Light into Europe, sunând la 021 224 4608, , scriind la ancav@lightintoeurope.org sau intrând pe pagina noastră de Facebook și lăsându-ne acolo un mesaj.  Poate veni la noi, poate pune întrebări despre ceea ce poate face un astfel de câine, ce trebuie să facă pentru a avea grijă de el și poate face o plimbare de probă cu un astfel de câine ca să vadă care e senzația când ești ghidat de un astfel de cățel.

Orice persoană nevăzătoare sau cu probleme de vedere poate avea un astfel de câine, dar există două condiții importante care măresc șansele de a obține un asemenea partener:

  1. Să îi iubească și să înțeleagă că un câine ghid e o responsabilitate mare. Beneficiarul va trebuie să meargă peste tot cu câinele, să stabilească o legătură cu el și să învețe să fie complet independent cu câinele. Vor trebui să îl iubească și să îl îngrijească și, în schimb, va primi aceleași lucruri. Alexandra care-l are pe Bonnie spune:

”Dacă un astfel de câine primește încredere și afecțiune, va da înapoi încredere, afecțiune și siguranță.”

  1. Persoana cu probleme de vedere care aplică pentru un câine ghid trebuie să-și dorească, înainte de orice, să fie independentă. Trebuie să aibă dorința și motivația de a merge afară și de a-și trăi viața fără ajutor de la alții și de a face lucruri diferite cu viața lor. Trebuie să înțeleagă că pot avea independeță completă cu un câine ghid alături.

Nu există niciun cost ca aceste persoane să aibă un câine ghid, Light into Europe oferă mâncarea, costurile pentru veterinar și pregătirea, ceea ce înseamnă că nu există nicio barieră pentru nimeni de a avea un astfel de câine. Nu am vrea ca o persoană nevăzătoare să rateze șansa la independență pentru că nu-și poate permite costurile cu un asemenea câine.

puppy

Puii intră în pregătire ca să devină câini ghizi de la vârsta de 8 săptămâni

Ce ar trebui să înțeleagă oamenii care văd despre necesitatea unui câine ghid pentru cei care nu văd?

Pentru cei dintre noi care avem norocul să vedem, trebuie să înțelegem că atunci când un câine ghid e-n lesă, pe stradă, el e la muncă și reprezintă ochii persoanei care nu poate vedea. Așa că e important ca atunci când vezi un asemenea câine, să nu-l deranjezi și, dacă vrei totuși să-l saluți, e bine să ceri înainte permisiunea stăpânului.

De asemenea, ar trebui să înțelegem că persoana nevăzătoare nu poate să-și lase pur și simplu câinele legat în afara unui restaurant sau a unui magazin, ei trebuie să fie în permanentă legătură unul cu celălalt.

Mai trebuie să știm și că un astfel de câine nu poate să le facă pe toate! Așa că dacă vezi vreodată o persoană nevăzătoare că are nevoie de ajutor sau că se simte puțin pierdută, întreabă dacă și cum o poți ajuta să revină pe drumul său.

De unde vin acești căței care sunt pregătiți să devină ghizi?

Câinii care ne-au ajutat să începem programul în 2010 vin din diferite școli de ghizi canini din Europa care se află în țări ca Irlanda, Marea Britanie și Suedia. Acum suntem la a treia generația de câini ghizi născuți și crescuți în România. Sunt din părinți ghizi tocmai pentru a avea deja trăsăturile necesare pentru așa ceva, ei trebuie să fie calmi, încrezători și cu sănătate bună ca să lucreze cât mai mult posibil. După ce se despart de mama lor la 8 săptămâni, avem nevoie de voluntari care să aibă grijă de acești câini sub supraveghere corectă pentru a deveni ghizi. Dăm fiecărui voluntar o geacă pe care scrie ”Câine Ghid în Pregătire” și un card de identitate și îl încurajăm să meargă cu câinele în cât mai multe locuri cu putință astfel încât câinele să experimenteze teritorii noi, sunete diferite și să învețe să fie calm și relaxat în cele mai diverse medii. Scopul e ca un astfel de cățel să aibă cât mai multe experiențe pozitive în fiecare nouă locație astfel încât atunci când vede și miroase aceste locuri din nou atunci când e-n lesă, să fie calm și relaxat și să se poată concentra pe munca pe care o are de făcut.

Avem mereu nevoie de oameni pe care-i putem suna să aibă grijă de câinii mai tineri care nu-s în pregătire avansată și de voluntari gata să ia puii în grijă când vine vremea. Dacă te interesează așa ceva și poți să îți dedici timpul unui astfel de câine acasă ori la muncă, dă-ne un semn!

doogs

Labradorii și golden retrievers sunt rasele cele mai potrivite să devină câini ghizi

Ce rasă e cea mai potrivită pentru a deveni ghid?

Noi și multe școli de câini ghizi din jurul lumii lucrăm cu labradorii și golden retrievers. Asta pentru că sunt câini muncitori, de talie potrivită, cu energie și abilitatea fizică de a lucra ca ghid cu nevăzătorii. Răspund foarte bine când sunt recompensați cu mâncare și asta îi face să fie ușor de antrenat și loiali, așa că atunci când legătura dintre câine și persoana nevăzătoare a fost stabilită, durează o viață întreagă. Labradorii și retrievers sunt foarte inteligenți, adică pot învăța comenzile foarte ușor, dar pot, de asemenea, să folosească ceea ce știu ca să găsească soluții noi în contexte noi. O să trec peste partea în care golden retrievers pot fi încăpățânați și, dacă nu vor, nu se mișcă din loc (râde).

Care sunt obiectivele voastre pentru anul acesta în ceea ce privește conștientizarea vizavi de nevăzători și câinii ghizi?

Vreau ca oamenii să înțeleagă existența câinilor ghizi în România și problemele de care ne lovim din cauza faptului că suntem la începutul călătoriei noastre. Probleme ca parcarea mașinilor pe trotuare și împiedicarea accesului pentru pietoni, lipsa semnalelor sonore la trecerile de pietoni, o mai bună educație a oamenilor despre accesul liber al câinilor ghizi în magazine, restaurante și spitale. Astfel, România poate deveni un loc mai accesibil pentru toată lumea.

 

 

2 comments

You may also like

2 comments

Gruiata Gabriela February 25, 2018 - 7:23 pm

Buna
Ma numesc Gabriela nevăzatoare grad grav cu dubla afectiune si cardio grav proiectul este ok se poate sa am si eu un ciine ca mi-ar fi de mate folos
Astept si eu un raspuns
Va multumesc pt ajutor

Reply
Andreea February 26, 2018 - 8:39 am

Buna Gabriela, In text sunt datele de contact unde te poti informa despre cum poti avea un catel. Mult succes!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: