Optimism 09/Sanda Nicola si-un cancer de col uterin [partea a IV-a]

by Andreea

sanda

Sanda Nicola/ foto: Sorin Rusi

[Poveste] In 2005, Sanda Nicola era reporter, era pe val si era multumita. De fapt, multumirea nu era o stare pe care o traia doar inauntrul sau, ci vroia sa fie sigura ca aceasta multumire este una care nu va trece neobservata prin fata celorlalti. Succesul ei profesional trebuia sa urle “ce tare sunt eu!”. Si-ntr-o zi, “ce tare sunt eu” s-a transformat in “sunt nimeni” cand i s-a pus diagnosticul de cancer de col uterin. Daca ne-am gandi la aceste evenimente din punct de vedere al filosofiei asiatice, am putea spune ca supradoza de ego e impiedicata, de multe ori, prin cele mai extreme metode: un eveniment nefericit, o boala, pierderea cuiva drag. In cazul asta, ego-ul Sandei trebuie sa fi fost cat Casa Poporului. Intr-un fel, chiar ea a spus asta. Ca boala a fost cel mai bun lucru care i s-a intamplat si ca umilinta e, cateodata, cel mai bun medicament. Te vindeca.

Sanda Nicola a avut o prezentare despre rolul Facebook-ului in viata ei. E singura retea sociala pe care o foloseste si se bucura la maxim de existenta ei. De exemplu, pe Facebook a dat de un fost coleg de liceu care a facut gestul de a-i duce Bunei de ziua ei un buchet de flori. Buna Sandei e la Deva. Acum e si pe Facebook. Asta e doar un exemplu pentru felul in care Facebook conecteaza oamenii, din aceasta conexiune nascandu-se experiente frumoase.

“Sunt Sanda Nicola si-am avut cancer”, spunea cea care, pana la cancer, a trait “ca sa dea bine pe sticla”.

[Poveste de la Ana] Bunica Anei a fost internata saptamana trecuta la Fundeni pentru o operatie. Si la reanimare, sala era plina de fete operate de cancer de col uterin. Spun fete pentru ca toate erau in their 20’s.

Sanda ne-a rugat sa le rugam pe fetele si pe femeile din jurul nostru sa se duca la ginecolog si sa-si faca un test Papanicolau. Deci duceti-va! De asemenea, ne-a rugat sa va rugam sa va informati asupra virusului HPV. Ceea ce Sanda n-a mentionat si cred ca ar fi fost bine sa spuna este ca exista 100 de tipuri de HPV si doar cateva sunt cauzatoare de cancer si chiar daca 80% dintre femei vor contracta virusul in viata asta pentru ca barbatii sunt purtatori si pentru ca nu prea ai, intr-o relatie stabila, cum sa-l eviti in cazul in care el il are, nu toate 80% inseamna ca vor avea cancer. De aceea, vizita regulata la ginecolog previne evolutia bolii in cazul in care se instaleaza mai ales ca e singura forma de cancer tratabila. Cu toate astea, 2000 de femei mor in fiecare an in Romania de cancer de col uterin.

Cand incepeti sa va informati, n-o faceti de pe site-urile romanesti. Sunt deplorabile, iar campania HPV de la noi este o mizerie. Am mai scris despre stilul campaniilor de la noi – orice-ar fi, orice-ai avea, o sa mori. Cam asa suna toate.

 

3 comments

You may also like

3 comments

Cosmin November 2, 2009 - 6:59 am

Pai trebuia sa dai si tu un link cu site-uri straine atunci 🙂

Reply
Andreea November 2, 2009 - 7:00 am

Nu e unul in mod deosebit. Cele in engleza trateaza toate problema in mod cinstit. Cu astea ro. am o problema.

Reply
Punctez despre cancerul de col uterin « Alina Constantinescu March 22, 2012 - 7:03 am

[…] legatura cu aceasta boala 100% tratabila imi aduc aminte de povestea Sandei Nicola spusa la Optimism acum 2 ani, cu multa emotie si […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: