Optimism09/ Andreea Marin si Cristian Mungiu [partea I]

by Andreea

the 3

Andreea Marin, Cristian Lupsa, Cristian Mungiu/ Foto: Sorin Rusi

Optimism 2009 – editia de toamna s-a intamplat vineri, 30 octombrie, la hotel Howard Johnson. Timp de cinci ore, am ascultat multe povesti frumoase despre care o sa va spun, pe rand, in mai multe posturi. Si am aflat si informatii noi: Cristian Lupsa lanseaza curand Decat O Revista, Bogdan Naumovici si povestea Miscarii de Rezistenta a Jurnalului National, Sanda Nicola, cancerul si buchetul de flori pentru Buna, Dumitru Popescu, racheta pe Luna, mailul catre Google si-un premiu de 20 milioane de euro. Sunt multe de spus …

Prima sesiune i-a avut ca invitati pe Andreea Marin si pe Cristian Mungiu. Sesiunea a fost moderata de Cristian Lupsa. Cu Cristian Mungiu am urcat in lift. Am avut o discutie scurta, cat pot discuta doi oameni vreme de doua etaje, in care el vroia sa stie numele de odinioara a lui Howard Johnson. I-am spus scurt: “Hotel Dorobanti”. A zambit. M-am gandit ca se gandeste deja la cum sa integreze in vreun viitor film povestea hotelului de dinainte de ’89.

Cristian Manafu a urat bun venit participantilor la “conferinta despre nimic”. Mungiu i-a dat replica: “confortabil sa fiu la o conferinta despre nimic. Fusesem invitat la toate evenimentele pamantului mai putin la unul de genul asta”. “Nu sunt o mostra de optimism, mai ales in perioada asta, dar sper ca la sfarsitul conversatiei sa aflam de ce suntem aici”, a mai spus regizorul.

In ceea ce priveste optimismul, Mungiu a declarat: “am incercat sa aplic o singura metoda – sa nu uit ce mi-am promis la inceput, ca vreau sa spun povesti si ca vreau sa le spun unor oameni. Daca vizualizezi clar unde vrei sa ajungi, ai o sansa”.

La un moment dat, in public, o mama a spus povestea celor doi copii ai sai, unul optimist, altul pesimist si a intrebat daca oricare dintre cele doua feluri de-a fi se mosteneste genetic. Ea aflase ca in proportie de 50% este mostenibil. Andreea Marin a spus ca nu s-a nascut optimista, insa faptul ca a avut parinti pozitivi a ajutat-o mult. Cristian Mungiu a avut un raspuns la obiect: “Mie parintii mi-au dat ciocolata”, sugerandu-i mamei ca, poate, cel mai simplu gest ar putea fi si cel mai eficient.

Cristian Mungiu si investigatia de la CNC

Dupa ce a castigat Cannes-ul cu “4 3 2”, Cristian Mungiu a hotarat ca vrea sa afle cum se dau fondurile in cadrul Centrului National al Cinematografiei. “Vine o zi cand observi ca ceva e foarte aiurea si trebuie sa faci si sa zici ceva. Cel mai important este sa zici ce-aveai de zis. M-am dus sa vad mecanismul prin care se dau atatia bani aiurea. Am facut un raport public, a fost scandal vreo doua zile si pe urma nimic”. Din nefericire, Cristian nu ne-a putut povesti ce-a descoperit la CNC, insa a lasat de inteles c-a fost rau.

Picnic la Casa Poporului

In prima editie a emisiunii “Buna ca Viata”, Dragos Bucurenci l-a invitat pe Cristian Mungiu la picnic pe peluza Casei Poporului. In emisiune, am vazut cum cei doi au sarit gardul si perspectiva ca gestul a fost ad-hoc parea misto. Doar ca spontaneitatea a fost o facatura. In realitate, Cristian Mungiu a povestit ca pentru aceasta filmare a fost nevoie de aprobari si, mai mult, momentul saltului peste gard a trebuit filmat intr-un anume fel astfel incat sa nu se arate clipa propriu-zisa de trespassing ca sa nu se aduca jignire mai-marilor care-si desfasoara activitatea acolo.

Despre Andreea Marin nu am scris mult pentru ca a spus, in mare, numai platitudini. Vorbeste foarte mult, mereu cu accent pe “eu”, “mie”, “al meu”. De exemplu, la intrebarea cuiva din public: “Ce carte va face optimisti?”, a raspuns ca ultima ei carte care urmeaza sa apara. Adica, ma laaasi?

Poze, filmulete si impresii gasiti si la Sorin Rusi. Au mai scris Andrei Pintica, apPRentice, Anca Banita, Paula Negrea.

[In postul urmator: Cristian Lupsa citeste Decat O Revista]

0 comment

You may also like

0 comment

Optimism 2009 - ediţia de toamnă - poze, filmuleţe şi păreri | Blogu` Lu` Sorin October 31, 2009 - 9:23 am

[…] mai scris despre Optimism 2009: ladylook; apPRentice.ro -1; Andreea Vasile -1-2-3 şi aştept şi alte posturi…hai că se […]

Reply
Optimism09 - Editia de toamna | ~» swaMp blog «~ October 31, 2009 - 10:37 am

[…] mai scris: Sorin Rusi , Andreea Vasile ,A Lady Look , apPRentice , Anca […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: