Oraşul ca parc de distracţii

by Andreea Vasile

TRASEU

Telegondola va opri în șapte stații și va circula cu o viteză de aproximativ cinci kilometri pe oră (via evz.ro)

Vorba spune că “misterioase sunt căile Domnului”, dar şi mai misterioase cele ale Primăriei, caz în care intenţiile, care preced acţiunile, fără să le ducă neapărat la capăt, au, cel puţin pentru mine, o dimensiune sci-fi.

Într-un moment de de nedescrisă inspiraţie, am intrat pe site-ul Primăriei Bucureşti (pmb.ro) ca să văd ce se mai întâmplă prin oraş mai departe de lucrurile pe care le ştiu şi le văd în fiecare zi. Site-ul primăriei este locul care adăposteşte, ca să nu zic “piteşte”, termen care ar fi mai potrivit având în vedere că pentru a afla ideile despre orice ale instituţiei, trebuie să dai multe click-uri, cu multă răbdare, pentru că nimic nu este, cum ar trebui, in your face astfel încât informarea, nu-i aşa, căci şi aceasta este una dintre menirile instituţiilor publice, să se facă uşor şi pe înţelesul tuturor.

Dar pentru că duminica e zi molcomă în care timpul nu grăbeşte pe nimeni, I took mine şi după multe click-uri am ajuns la proiectele de urbanism pe care primăria le păstoreşte în tolba-i cu surprize. Unele dintre ele sunt în execuţie, altele în pregătire şi altele (cele mai distractive) sunt în dezbatere publică. Asta înseamnă că cetăţenii pot să spună ce cred despre proiectele respective însă mai mult de 10 comentarii la vreun proiect nu am văzut semn că 1. oamenii nu caută să vadă ce face primăria (dar e de înţeles având în vedere că bătaia de cap, aşa cum ziceam, e mare) 2. nici presa nu scrie foarte mult despre asta (dacă eu aş fi jurnalist acreditat pe a scrie despre problemele oraşului, păi numai să stai să documentezi ce face PMB, ca să nu mai zic de alea de sector, ar ocupa în mod eficient, dar şi fericit (MWHAWHAWHA-urile sunt inevitabile) ziua de muncă.

Astfel am găsit proiectul depus de Primăria sectorului 2, “INSTALAŢII DE TRANSPORT PE CABLU TELEGONDOLĂ ŞI CONSTRUCŢII AFERENTE“. Hopa, zic, ia că sună într-un fel şi vroiam să văd dacă e vorba despre ce intuiam că e vorba şi ceea ce văzusem anul ăsta, pentru prima dată live şi la faţa locului la Mamaia, telegondola. Şi iată că intuiţia, pe care o antrenez cu varii ocazii ca să mă călăuzească în treburi mai serioase decât ghicirea proiectelor Primăriei, nu m-a dezamăgit, căci e într-adevăr vorba despre un proiect în care telegondola să traverseze Bucureştiul (găsiţi aici traseul propus, care ar urma să se întindă pe 10 kilometri; una dintre staţii este în Barbu Văcărescu, aproape de unde locuiesc, deci îmi imaginez cum ar fi să treacă telegondola pe deasupra blocului meu sau, de ce nu, chiar prin faţa geamului).

Întrebarea principală (şi logică) este de ce anume se propun (nici măcar nu mă gândesc la investiţia financiară) proiecte care nu sunt urgente pentru oraş? De ce să propui telegondolă când resursa intelectuală a primăriei sectorului 2 ar putea fi folosită ca să nască proiecte necesare (infrastructura, to name just one and very important project), poate chiar vitale pentru buna desfăşurare a vieţii la oraş? Pentru un răspuns, bănuiesc că e mai înţelept să-mi îndrept întrebarea spre Primărie şi mai puţin spre voi.

Proiectul ar costa 20 de milioane de euro, bani alocaţi din fonduri europene, deci nu din ai voştri, dar chiar şi aşa programul european la care se face referire se numeşte “Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axe prioritare 1, 2, 5”. PRIORITAR e cuvântul la care m-am blocat căci în raport cu telegondola propusă pare că îşi pierde în totalitate sensul.

21 e numărul pe care proiectul cu telegondola îl are. Cică dezbaterea cu publicul e deschisă pe site-ul primăriei sectorului 2, însă vă invit să găsiţi singuri unde se-ntâmplă ea în vasta lume a on-line-ului de sector căci eu nu mai am click-uri de dat şi nici nervi să încep operaţiunea de identificare a celor mai ascunse, dar iubite proiecte bucureştene.

0 comment

You may also like

0 comment

ion October 4, 2011 - 10:24 am

asta cu telegondola in orase imi incurca logica, un pic. 🙂 adica ma gandesc ca o telegondola e mai utila pe un munte.

nu-mi dau seama cat de rentabila este o astfel de investitie. chiar as fi curios sa vad ce incasari aduce telegondola din mamaia (e singura, nu?) si cat costa operarea ei. poate e un business profitabil si nu stim noi. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: