Păpuși

by Andreea Vasile

Nu este aici momentul să vorbim despre salariile acestor oameni”, spune Iuliana Ciugulea la un moment dat în materialul despre Teatrul Țăndărică ce a apărut aseară, de la 20.10, la Conversații esențiale pe Digi24. Oamenii la care se referă sunt angajații Teatrului Țăndărică. Unii dintre ei lucrează acolo de-o viață. Însă dragostea pentru meserie și bucuria că, indiferent de vârstă, au rămas în lumea copilăriei i-a făcut să treacă cu vederea lipsurile. Coordonatorul departamentului de producție, de pildă, care lucrează în teatru din 1986, are un salariu de numai 1000 lei pe lună. Imaginați-vă deci cât iau un strungar, un sculptor sau un costumier, toți fiind responsabili pentru cum arată și pentru cum se mișcă păpușile din teatru.

*

Am lăsat această realitate însă deoparte atunci când am spus povestea Teatrului Țăndărică, un teatru premiat internațional, un teatru în continuă dezvoltare atât din punct de vedere artistic, cât și administrativ. I-am arătat pe fiecare dintre oamenii care, cumva, pun umărul la animația din România, care cred în povești și-n ceea ce fac ele pentru spiritul și imaginația copiilor: îi ajută să crească frumos.

*

Regizorul Gavriil Pinte spune la un moment dat că pentru copii nu contează jucăriile de azi, că majoritatea sunt jucării care se joacă singure, cu care copilul nu interacționează mai deloc și-atunci n-are niciun interes să se joace cu lucruri care nu-i pun mintea la contribuție. Că, pentru un copil, o bucată de lemn sau o piatră pot fi de o mie de ori mai amuzante pentru că cel mic poate să proiecteze asupra lor ce povești vrea și că-n asta stă mirajul copilăriei: imaginația.

*

Povestea Teatrului Țăndărică poate fi urmărită on-line AICI.

Ca să fiți primii care află ce subiecte pregătim, dați LIKE paginii noastre de Facebook.

 

Magazia cu păpuși a Teatrului Țăndărică adună personaje din cele mai vechi timpuri. Cu toate astea, chipul lor rămâne mereu tânăr.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: